Sport

Handbalster Housheer gestaag richting wereldtop: 'Tijd voor een medaille'

Dione Housheer schreeuwt het uit na een goal voor Oranje
Dione Housheer schreeuwt het uit na een goal voor Oranje © Orange Pictures
ARNHEM - Estavana Polman, Tess Wester, Lois Abbingh: het zijn nog altijd de bekende namen als het succesvolle Nederlands handbalteam wordt besproken. Maar in de schaduw van deze sterren staat Dione Housheer te trappelen om ook het voortouw te nemen. Gestaag zet de Achterhoekse steeds een stapje omhoog. "Ik wil een medaille in Denemarken en met mijn nieuwe club de Champions League winnen", zegt ze een week voor het WK.
Veel lachende gezichten. De eerste dagen op het sportcentrum bij Arnhem zijn altijd een prettig weerzien voor de vrouwen van handballend Oranje. Allemaal zijn ze actief in de sterkste buitenlandse competities, in alle uithoeken van Europa. Terug in de Hollandse moederschoot van Papendal, waar ook al jaren de befaamde Handbal Academie is gevestigd, bloeien veel speelsters weer even helemaal op.

'We huilen en lachen samen'

Het team bereidt zich hier als vanouds voor op het WK dat donderdag begint in Denemarken. Ook Housheer geniet zichtbaar, nu de druk er nog niet vol op staat. "De sfeer in dit team is zo bijzonder", jubelt ze enthousiast. "Je hebt elkaar weken en soms maanden niet gezien. Dan heb je veel te vertellen en dat gebeurt dus ook. We kunnen echt heel goed met elkaar. Samen lachen we en soms huilen we."
Hoe gezellig ook: het gaat deze ambitieuze topsporters allemaal om presteren. Om het winnen van prijzen. Na het goud in 2019 op het WK in Japan volgden mindere jaren. Dat irriteert de speelsters van Nederland, die al vroegtijdig werden uitgeschakeld op de Olympische Spelen tegen Frankrijk. En ook op het laatste WK in Spanje (2021) eindigde Oranje teleurstellend als negende.
In 2015 en 2017 pakte het team, toen ook al met speelsters als Polman, Van der Heijden, Wester en Abbingh, zilver en brons op het WK. Die tijden moeten terugkeren, vindt ook de inmiddels 24-jarige Housheer. "We hebben tijdens de Golden League, een oefentoernooi, bewezen dat we kunnen winnen van Denemarken en Noorwegen. Dus is een medaille op het WK haalbaar. Het is er weer eens tijd voor. Er is veel vertrouwen binnen dit team."

'Alles begint bij geloof'

Housheer verklaart zich nader. "We zijn compleet en we zijn fit. Als je realistisch kijkt, is dit kwalitatief gewoon een goed team. We geloven ook in succes en daar begint het allemaal. De sfeer is uitstekend. Bovendien gaan we naar een toernooi om te winnen. En we voelen gewoon dat er heel veel kan op dit WK."
'De afgelopen jaren was het steeds net niet", doelt de voormalig speelster van UGHV in Ulft en het Amsterdamse VOC op de plaatsen 6, 9 en 6 tijdens de laatste drie toernooien (EK, WK, EK). "Dat willen we rechtzetten. Ik zie veel energie op de trainingen, maar we bekijken het nuchter hoor. Wedstrijd voor wedstrijd, zoals altijd."
Dione Housheer uit Ulft is helemaal klaar voor het WK
Dione Housheer uit Ulft is helemaal klaar voor het WK © Orange Pictures
De ambitieuze Achterhoekse, linkshander op de rechteropbouw, zet gestaag steeds een stapje richting de wereldtop. Momenteel komt ze uit voor het Deense Odense. Housheer is bij die topclub een bepalende speelster die ook actief is in de Champions League. Haar afstandsschot is een dodelijk wapen. "Ik voel me erg goed in Denemarken en maak veel minuten."
Volgend seizoen maakt Housheer, opgegroeid in de Achterhoek, weer een transfer. Naar het Hongaarse Györ nog wel, een absolute grootmacht in het mondiale handbal. Geen club won vaker de Final Four van de Champions League.

'Spelen voor droomclub Györ maakt me trots'

Haar ogen glinsteren. "Het is altijd mijn droomclub geweest, van jongs af aan volg ik ze. Györ is inderdaad top van de top, nog een stapje omhoog. Toen ik gevraagd werd, wist ik dat ik deze kans moest pakken. Ik moet je zeggen dat ik het nog niet had verwacht op deze jonge leeftijd. Dat het volgend seizoen al gaat gebeuren, maakt me trots. Ik ga daar spelen om de prijzen en dat is wat ik wil. Mijn droom is het winnen van de Champions League."
Landgenoten als Nycke Groot en Yvette Broch gaven jaren geleden al het goede voorbeeld. Groot is inmiddels gestopt, Broch keerde vorig seizoen ineens terug bij Györ en sluit dinsdag ook aan bij Oranje waarvoor ze eerder nog had bedankt. De reden daarvoor is een ernstige blessure van Merel Freriks.
Housheer: "Dat heeft ons als team echt geraakt. Het doet wat met je. Yvette is een enorm ervaren speelster waar we natuurlijk wel weer enthousiast op gereageerd hebben. Elke versterking is welkom."

'Ik hou van die druk'

Met Groot, ze gold als één van de allerbeste speelsters van Europa, had Housheer contact over haar verhuizing naar het handbalgekke Hongarije. "Nycke woont net als ik in Denemarken en ik heb haar inderdaad om advies gevraagd. De beste speelsters om je heen. Hoger kan eigenlijk niet. Ze vertelt dan hoe professioneel het is, maar uiteindelijk moet je het toch zelf ervaren. Ik hou wel van die druk. Ga er beter van handballen."
Eerst het WK, belangrijk ook met het oog op de Spelen van Parijs. Een gouden plak betekent directe plaatsing, maar dan zal alles helemaal goed moeten vallen voor Oranje. "Je hebt de Olympische Spelen natuurlijk in je achterhoofd. We kunnen op het WK kwalificatie afdwingen dus daar denk je zeker over na." Een plek in de kwartfinales is voldoende voor het OKT in april.
Het WK in Frederikshavn in Denemarken begint voor Oranje op donderdag. De openingswedstrijd in de poule is tegen Argentinië. Later speelt Nederland in de groepsfase ook tegen Congo en Tsjechië. De eerste drie landen gaan door naar de hoofdronde in een poule van zes. Komt Oranje dan bij de eerste twee, staan ze in de kwartfinales. Het WK wordt ook in Noorwegen en Zweden gespeeld en duurt tot 17 december.