Sport

Room zag opstappen Cocu niet aankomen: 'Maar hij deed dit voor de club'

Eloy Room tot wanhoop gedreven tegen Feyenoord
Eloy Room tot wanhoop gedreven tegen Feyenoord © Orange Pictures
ARNHEM - De spelers van Vitesse zijn zaterdagavond in de Amsterdam Arena meer dan ooit aan zet. "Wij moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen", zegt doelman Eloy Room aan de vooravond van het duel met Ajax.
Vitesse beleefde voor de interlandbreak het opstappen van trainer Phillip Cocu. Edward Sturing zwaait nu de scepter over de hekkensluiter in de eredivisie. Sinds maandag staat hij voor de groep. De Eerbeker is een compleet ander persoon dan zijn voorganger. Dat weet ook de ervaren Room, die spreekt van een 'moeilijke en vervelende' periode die Vitesse rond de trainerswissel achter de rug heeft.
"Je merkt wel dat er nieuwe energie is ontstaan. Dit voelt ook als een nieuwe start", zegt Room. "Iedereen wil zich laten zien. De trainer zit er bovenop. Het belangrijkste is dat we nu allemaal volle bak geven. Ja, die uitstraling zie ik. Maar in de wedstrijden zal moeten blijken wat die verandering ook echt waard is."

'Mede door Cocu kwam ik terug'

Vitesse won pas twee keer. Tot de winterstop worden er nog vijf wedstrijden gespeeld, inclusief een bekerwedstrijd thuis tegen SC Heerenveen. Tegen de Friezen in de competitie leidde een 1-3 nederlaag tot het besluit van Cou om de handdoek te gooien. "Ik had een goede band met Cocu. Mede door hem ben ik teruggekomen. Maar zo werkt het soms nu eenmaal in het voetbal. Het zal ook niet de laatste keer zijn", weet de 34-jarige keeper.
Room had het mentaal ook zwaar. "Ik vind het wel moeilijk, want dat we er nu zo voor staan, ligt aan iedereen. We moeten onszelf echt aankijken. Nee, ik heb nog geen contact met hem gehad. Het is volgens mij beter hem nu eventjes met rust te laten. Ik zal Cocu zeker nog een belletje geven."
"Ik zag het niet aankomen dat hij opstapte", kijkt Room terug op het pijnlijke moment. "Het was ook echt direct na de wedstrijd en dan ben je verrast. Als je het grotere plaatje dan bekijkt, snap ik zijn beslissing wel. Hij heeft dit ook gedaan voor de club."

'Het hoeft niet altijd mooi'

Het is de vraag of het dolende Vitesse nu ineens, onder leiding van Sturing, met een opleving kan komen tegen het weer opkrabbelende Ajax. Het doel is in elk geval om meer de aanval te kiezen. "Dat is wel wat we willen", beaamt ook Room. "Wat hoger op het veld staan, maar alles begint met vechten. Die fighting spirit zie ik. We zullen inderdaad ook risico's gaan nemen. Dat moet. En het hoeft niet altijd mooi, hè? Het gaat nu keihard om de punten. Hoe die er komen, is niet zo belangrijk."
De internationals sloten pas halverwege deze week weer in Arnhem aan bij de overige spelers, die vorige week vier dagen vrij kregen om het hoofd leeg te maken. Sturing voerde op Papendal veel individuele gesprekken om vertrouwen terug te krijgen. Pas donderdag en vrijdag, tweemaal in het openbaar, kon Sturing echt tactisch trainen. Hij maakte van zijn opstelling geen geheim (zie ook ons liveblog). "Het is allemaal kort dag", weet ook Room.

'Uitstralen dat we willen vechten'

"De fase waarin we nu zitten voelt als een nieuw begin", zegt de keeper. "De trein gaat verder en we weten heel goed hoe laat het is. Soms is een verandering nodig in het voetbal. Wij moeten het nu laten zien en uitstralen dat we willen vechten. Het duurt nog wel even voordat bepaalde systemen zijn ingeslepen waar we mee bezig zijn. Maar deze week zijn we op de trainingen goed begonnen."