Sport

Wat is de waarde van Edward Sturing voor het machteloze Vitesse?

Edward Sturing
Edward Sturing © Omroep Gelderland
ARNHEM - Supporters reageren hoopvol en opgelucht, net als veel sponsoren. En ook op de werkvloer heeft eigenlijk niemand iets tegen de come-back van Sturing bij het eerste van Vitesse. In crisistijden, gevuld met onzekerheid, frustraties en machteloosheid is de nuchtere en ervaren Eerbeker ook exact wat de gevallen club nu nodig heeft.
Een hoofdtrainer is het uithangbord van een betaald voetbalorganisatie. Niemand staat meer in de spotlights dan de coach. Juist hij staat voor en na wedstrijden steevast voor meerdere camera's en is daarmee het gezicht van een club.

Impuls

Het sportieve verhaal wordt er verteld, maar een trainer is ook een visitekaartje naar duizenden volgers. Hij bepaalt met zijn uitspraken en presentatie meer dan ooit het imago naar de buitenwacht. En daar kan Vitesse wel een impuls en opkikker gebruiken.
Henk de Jong is er een uitstekend voorbeeld van. Bij De Graafschap was de sympathieke Fries met zijn slimme en open manier van communiceren geliefd bij iedereen. Om over zijn positieve uitstraling en impact bij SC Cambuur maar te zwijgen. Sturing is weer een heel ander persoon. Serieuzer en rustiger. Maar toch ook wel weer vergelijkbaar met een type De Jong.

Energie en hoop

Ze zijn namelijk allebei boegbeelden die aanzien genieten bij een groot publiek. Bakens van rust die in turbulente tijden energie en hoop uitstralen. Wijze mannen die hun clubje door en door kennen. En echte voetbaldieren die hun passie als geen ander kunnen overbrengen op de achterban.
Sturing terug aan het roer is voor nu een zegen voor Vitesse. Weer doet de geboren Apeldoorner een Heintje Davids. Voor de zevende keer al, af en toe onderbroken door een uitstapje naar een functie elders. Sturing is de cultuurbewaker bij uitstek.
Ten eerste wordt hij meer dan geaccepteerd door de vaak kritische supporters. Als een echte Vitessenaar pakt Sturing nu ook in barslechte tijden zijn verantwoordelijkheid. Uit clubliefde dus. Daarmee heeft hij alweer veel (extra) krediet opgebouwd.

Klap op klap

Op sportief vlak wordt dus min of meer rust en tijd gekocht. Voor Vitesse, dat al twee jaar klap op klap moet incasseren, is dat nu essentieel. Tot de winterstop worden nog vijf zware wedstrijden gespeeld. Maar zelfs bij vier nederlagen zal de aanhang Sturing niet de schuld toeschuiven, al gaat het in sport ook altijd om de manier waarop.
Garanties zijn er nooit en zeker niet bij Vitesse. Maar met de juiste instelling zal het waarschijnlijk voorlopig wel goed zitten. Sturing kent de spelers niet persoonlijk. Hij zag echter wel alle wedstrijden en af en toe een training. Zijn aanstekelijk enthousiasme, gekoppeld aan pure felheid en vuurspuwende ogen, zal de komende periode zeker overslaan op de groep. Een schril contrast met de persoon Phillip Cocu die zelf opstapte en inzag dat nieuwe energie nodig is.

Gedreven assistenten

De voormalig verdediger kent de talloze mankementen in de selectie natuurlijk maar al te goed. De matheid, het gebrek aan plezier en mentale weerbaarheid. Sturing zal, samen met zijn gedreven assistenten Nicky Hofs en Tim Cornelisse, in staat zijn om veel ten goede te keren. Al is ook hij geen Tita Tovernaar.
Net als de opgestapte Phillip Cocu moet Sturing het doen met een kwalitatief arme selectie. Maar in deze competitie is het ook, twee keer winnen en je staat weer in de middenmoot. Veel ploegen doen dit seizoen nauwelijks voor elkaar onder. Vitesse krijgt nog volop kansen om een rampzalige degradatie te ontlopen.

Flinke impact op personeel

Maar financiële en organisatorische problemen hebben ontegenzeggelijk invloed gehad op de belabberde prestaties op het veld. En die zorgen zijn nog lang niet voorbij. Vitesse zit op alle fronten muurvast en diep in de problemen. Dat heeft een flinke impact op het bezorgde kantoorpersoneel, en in iets mindere mate op trainers en spelers. Sturing is communicatief vaardig en empathisch. Hij is voor velen een soort van houvast.
De Arnhemse crisisclub is namelijk verworden tot het lachertje van het betaald voetbal. Het ene verontrustende verhaal volgt op het andere. Van een dolend elftal zonder vertrouwen tot het opwachten van de spelersbus door verbolgen fans. En van de invloed van oligarch Roman Abramovitsj tot de financiële slagkracht van Coley Parry en zijn onbekende investeerders.
De overnameperikelen - de KNVB doet grondig onderzoek - leggen Vitesse al meer dan een jaar lam. Perspectief in de Gelderse hoofdstad ontbreekt daarmee. Dat zorgt voor enorme frustraties en machteloosheid.

Vitesse wint met Sturing aan sympathie

Met Sturing als uithangbord wint Vitesse echter eindelijk weer iets aan sympathie. Zijn aanstelling is een lichtpuntje in gitzwarte tijden. Hier en daar wordt smuilend gegrinnikt op de zoveelste terugkeer van de clubicoon. Sturing doet er licht sarcastisch zelf ook gewoon aan mee. Maar de positieve reacties zijn talrijker. Maandag, na zijn eerste training, laveerde de Eerbeker Vitesse met luchtige grapjes, krachtige one-liners en een rustige houding geroutineerd van de ene naar de andere camera.
Vitesse gaat nog ongelooflijk spannende tijden tegemoet. Het voortbestaan van de club staat op het spel. Technisch directeur Benjamin Schmedes deed er verstandig aan om na het opstappen van Phillip Cocu met velen het gesprek aan te gaan. En vervolgens voor drie nieuwe gezichten te kiezen.

Langer contract als hoofdcoach

De keuze voor de ervaren en nog altijd energieke Sturing was verstandig en ook redelijk snel gemaakt. In alle haast en hectiek rondom Vitesse is een interim-periode best te begrijpen. Het zou echter beter zijn om de inwoner van Eerbeek binnenkort voor langere tijd vast te leggen. Een meer geschikte trainer kan de zwalkende club, dat nog heel veel zorgelijke dossiers heeft op te lossen, zich voor de komende jaren namelijk niet wensen.