Sport

'Weer een Edje interim-periode en dat had ik niet meer willen doen'

Sturing bevlogen tijdens zijn eerste training
Sturing bevlogen tijdens zijn eerste training © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Gewoon opstaan en dit aanpakken." Met die woorden karakteriseert Edward Sturing zichzelf wel zoals hij is. Als mens, als voetballer en nu ook al jarenlang als trainer. De clubman pur sang wil Vitesse dolgraag uit het slijk halen. De situatie van Vitesse is ronduit alarmerend. "Vijf voor twaalf is het", waarschuwt de technisch directeur van Vitesse. "We kiezen daarom bewust voor grote veranderingen."
Een andere beleving viel maandagmiddag meteen op. Het trouwe groepje supporters langs de rand van het veld constateert een flink verschil in vergelijking met de trainingen onder Phillip Cocu. "Die zei eigenlijk nooit iets. Je ziet het, Edward zit er meteen bovenop", zegt een inwoner van Oosterbeek tevreden.
De man is al jaren vaste klant op Papendal en hoopt dat weer vaker te kunnen doen. "Onder Cocu heb ik misschien een handjevol open trainingen kunnen zien. Het was altijd besloten."
Edward gaat het team trainen tot de winterstop

Nuchtere realist

Met Sturing (60) aan het roer gaat dat waarschijnlijk wel weer veranderen. De gepokt en gemazelde coach maakt het voetbal niet zo ingewikkeld. Hij geldt als een nuchtere no-nonsense realist. Niet voor niets praat Sturing ook wel eens met mooie woorden over die andere Gelderse club in de Achterhoek. De geboren Apeldoorner is van het credo 'doe maar normaal, dan doe je gek genoeg'."
Spelers lachen ineens weer. Nicky Hofs (40), één van de assistenten van Sturing en ook zo'n rasechte Vitessenaar, dolt en straalt plezier uit. Die vonk slaat over op de spelers die al weken zonder zelfvertrouwen rondlope. Assistent twee, Tim Cornelisse(45), is iets verderop bezig. "Waar is die ouderwetse zonneklep als je hem nodig hebt", schreeuwt de voormalig verdediger.
Nicky Hofs, oud-speler en rasechte Arnhemmer is gepromoveerd tot assistent van het eerste
Nicky Hofs, oud-speler en rasechte Arnhemmer is gepromoveerd tot assistent van het eerste © Omroep Gelderland
Stap voor stap moet de zon, onder leiding van het driemanschap, weer gaan schijnen voor Vitesse. De laatste plaats in de eredivisie voelt voor iedereen binnen de club als een enorme kwelling. "We kunnen alleen nog maar naar boven en ik ga helpen met alles wat ik heb. Ik neem mijn verantwoordelijkheid", stelt Sturing.

'Het gaat er nu niet om wat ik leuk vind of niet'

"Weer een Edje interim-periode." De trainer uit Eerbeek moet er zelf om lachen. Hij heeft nog wel eens contact met voormalig voorzitter Karel Aalbers. Samen bespraken ze de voor- en nadelen van deze gigantische klus. Maar Sturing volgde zijn gevoel en zijn clubhart. "Het gaat er nu niet om wat ik leuk vind of niet. Nee, het is gewoon opstaan en aanpakken. Niemand is groter dan Vitesse."
"En ja, het was niet de bedoeling om ergens weer voor een korte periode in te stappen. Maar de problemen zijn echt heel groot. Ze hebben mij nu gevraagd voor vijf wedstrijden. Dat ga ik doen. De club heeft dan de tijd om te kijken welke definitieve beslissing ze willen nemen. Wat niet wil zeggen dat ik na de winterstop niet doorga."

Tropenweken

Vanaf de zijlijn kijkt ook Benjamin Schmedes toe. Na de training praat hij nog een tijdje met keeperstrainer Raimond van der Gouw. De technisch directeur - hij won door zijn aanpak bij velen aan sympathie de afgelopen weken - heeft tropenweken achter de rug. Maar Schmedes ziet tijdens de eerste sessie, zonder Theo Janssen en Chris van der Weerden, wat hij na het opstappen van Cocu voor ogen had.
Het contrast met de beleving onder Cocu is zichtbaar. "Ik zie het niet als zwart en wit of goed en slecht. Maar verschil in passie na een switch zie je eigenlijk altijd wel. Iedereen moet weer vechten voor zijn plek. Alles kan weer veranderen. Wat ik nu zag moeten we vasthouden."

'Dit is niet tegen Theo Janssen'

"We wilden vooral echt een verandering doorvoeren", verklaart de Duitser zich nader. "Het is niet tegen Theo of Chris, maar een keuze voor nieuwe gezichten en energie in de hele staf. Daar waren Edward en ik het allebei over eens. Voor nu vind ik hem de beste keuze. Achter zijn naam stonden de meeste voordelen. Hoe hij over voetbal denkt, zijn ervaring en energie, dat is wat we nu nodig hebben."
Schmedes kiest ook bewust voor rust al zal dat met alle hectiek, onzekerheid en talloze mediaverhalen rondom Vitesse niet meevallen. "Er liggen gigantische uitdagingen op ons bord. Organisatorisch, financieel en sportief. Het is hier nu echt vijf voor twaalf. Daar moeten we eerlijk over zijn, hoe moeilijk ook. Het enige wat je kunt doen is hard werken en bij elkaar blijven. Ik voel enorm die verantwoordelijkheid om het goed te doen."

'Theo was teleurgesteld'

Boegbeeld Theo Janssen moest maandag wel een bittere pil slikken. Hij kreeg te horen dat de club voor hem een andere functie zoekt binnen de opleiding. Janssen baalt dat hij het slechte nieuws pas zo laat te horen kreeg. "Ja, hij was teleurgesteld en zeker niet blij", bevestigt Schmedes die zijn prioriteiten legde bij de mensen die hij nu naar voren heeft geschoven.
"Dit is een normale reactie van Theo. Het zou vreemd zijn als hij niet teleurgesteld was", zegt Schmedes. "Theo is een kind van deze club en we willen graag met hem doorgaan in een andere rol. Vandaag en morgen zal hij het nog steeds niet begrijpen, maar in de toekomst wel. Dit is voor nu het beste voor de club."
De spelers maakten een gemotiveerde indruk onder Sturing
De spelers maakten een gemotiveerde indruk onder Sturing © Omroep Gelderland
Sturing onderstreept dat. "Het heeft niets met Chris en Theo te maken. Dat zijn allebei goede trainers die ook goed gefunctioneerd hebben. Maar Cocu zei het bij zijn afscheid goed denk ik. Hij wilde dingen veranderen met nieuwe gezichten."
Bij vlagen vliegen de vonken er vanaf op deze eerste training op weg naar Ajax-uit. Dat had wat makkelijker gekund, maar Sturing geniet. Het is toch wel weer een vertrouwd gezicht om de sympathieke verdediger van weleer zo gepassioneerd aan het werk te zien.
"Ik geniet elke dag van voetbal. Ook bij de jeugd hoor als hoofd-opleidingen met jongens van twaalf jaar. Of je me mag feliciteren met deze nieuwe uitdaging? Ja, zeker! Voor mij is het namelijk heerlijk om op het veld te staan. Zolang die bal maar rolt."