Sport

NOS-presentator schrijft single voor Gerard Joling

Joling en Van Ramshorst.
Joling en Van Ramshorst. © Sjoerd van Ramshorst
ARNHEM - De meeste mensen zullen hem kennen als presentator bij NOS Sport waar hij onder andere wekelijks aan het hoofd van Studio Voetbal te vinden is. Maar Sjoerd van Ramshorst (37) uit Arnhem heeft ook nog een ander talent: liedjes schrijven. En niet voor zomaar iemand. Hij heeft de nieuwste single van Gerard Joling geschreven, die na zeven jaar weer met een nieuw album komt.
Het is niet zijn eerste nummer voor Joling. In 2018 schreef hij al het nummer Vakantie voor de zanger. Samen met vriend Bas van Druijten heeft hij nu, vijf jaar later, een nieuw nummer voor hem geschreven met de naam Altijd vrijgezel. "Het moet nog blijken of mensen het leuk vinden, maar het is een hobby van mij. Samen schrijven we de teksten en daar verzin ik dan ook de muziek en melodie bij en zo klooien we een beetje aan."

Leo Driessen

In de afgelopen vijf jaar heeft de Arnhemse sportpresentator veel geleerd over het schrijven van muziek van leermeester, en voetbalcommentator, Leo Driessen. En dat is niet de minste. Uit zijn hand komt onder andere de hit Dromen zijn bedrog, gezongen door Marco Borsato. "Hij ontfermt zich een beetje over mij. Het samen schrijven zie ik als een soort lessen die ik van hem krijg. Van hem krijg ik heel veel aangereikt om beter te leren schrijven", zegt Van Ramshorst.
En dat schrijven doet hij nu dus voor de tweede keer voor Joling. Via een televisieprogramma, waarbij songwriters hun nummers aan zangers konden pitchen, kwam het nummer bij Joling terecht. "Ik heb eerder een nummer geschreven voor Gerard, dus ze vroegen of ik in dat programma niet ook een nummer voor hem wilde pitchen", vertelt de presentator.

Hoge noten

En zo geschiede. Voor het programma moest een demo komen, maar die kon niet zomaar door henzelf ingezongen worden: "Probleem met teksten van Gerard is dat de muziek altijd te hoog is. Die noten haal ik niet". En dus gingen de twee schrijvers op zoek naar iemand die dat wel kon. Zo vonden zij iemand die Joling heel goed na kon doen. "We hebben de demo gelijk 'op zijn Gerards' opgenomen en hoorden al meteen een beetje of het werkte. Toen dachten we gelijk: dit zou toch moeten werken."
Het nummer, een echt kroeglied, is dus specifiek voor de Alkmaarse zanger geschreven. Het onderwerp is er een waar de meeste liedjes over geschreven worden: de liefde. Van Ramshorst: "Dit nummer gaat eigenlijk over de absurdistische roep dat je klaar bent met relaties en daten. Dat het helemaal mis gaat en dat je denkt: ik ben er klaar mee, ik blijf altijd vrijgezel, laat iedereen het uitzoeken, ik ga de kroeg in en kies voor mezelf. Iets wat veel mensen herkennen."
Toch is er destijds voor een ander nummer gekozen, maar nu komt het alsnog uit. Van Ramshorst: "Ik ben heel trots en blij dat Gerard het als single voor zijn eerste album in zeven jaar gebruikt. Dat is heel gaaf."