Sport
Drukte bij Zevenheuvelennacht, volgend jaar mogelijk anders

NIJMEGEN - De organisatie van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen past mogelijk de start aan van de Zevenheuvelennacht op de zaterdagavond. De belangstelling voor die zogenoemde fun run van 7 kilometer is overweldigend. "Iedereen heeft dan ruimte nodig bij de start", concludeert hardloopdirecteur Alexander Vandevelde. Hij overweegt net als op de zondag een parallelstart in te voeren.
Bij een parallelstart vertrekken deelnemers uit een zijstraat, zodat alle lopers nadat ze zijn vertrokken ruimte hebben voor hun passen. Zaterdag kwamen 6871 lopers na 7 kilometer van de Zevenheuvelennacht over de finish. Daarmee was die afstand qua deelname weer op het niveau van voor corona. Vandevelde: "We hebben de inschrijving voor die afstand dit jaar moeten 'dichtgooien', het zou anders veel te druk worden."
Geen bijzonderheden
Op dit verbeterpunt na zijn er weinig bijzonderheden te melden over de editie van 2023. Voor de hulpdiensten verliep het hoofdevenement van zondag, de Zevenheuvelenloop, rustig. De huisartsenpost laat weten dat zich gisteren 'een paar lopers' meldden. "Dat is niet anders dan in voorgaande jaren", zegt een woordvoerster.
Voor twee deelnemers aan de 15 kilometer lange Zevenheuvelenloop van zondag eindigde hun deelname in de ambulance, zegt de loopdirecteur. Een deelnemer kwam in het Radboudumc terecht, blijkt uit navraag. "Onwel geworden. Niets ernstigs", luidt de toelichting van een woordvoerster.
Het water was op
Een dag voor het hardloopweekend moest de organisatie deelnemers in een mail waarschuwen voor te weinig water. Vanuit het duurzaamheidsbeginsel gebruikt de loop de laatste jaren waterzakjes en een kwart van die levering kwam niet, zegt Alexander Vandevelde van de Zevenheuvelenloop. Hij bevestigt klachten van deelnemers die bij de tweede drankpost zonder verversing moesten doorlopen. "We hebben van alles nog geprobeerd, maar zoiets krijg je op het laatste moment niet meer recht."
"Twee ritten, dat valt reuze mee", zegt inspanningsfysioloog aan het Radboudumc in Nijmegen Maria Hopman. Ze volgt de grootste hardloopwedstrijd van Gelderland al jaren van dichtbij.
Loop met twee gezichten
Deze laatste editie was er een met twee gezichten, zegt Hopman. De snelle lopers liepen in droge en relatief warme omstandigheden, de langzamere recreanten kregen fikse regenbuien onderweg. "Er waren deelnemers in die eerste groep die zich veel te warm hadden aangekleed, bijvoorbeeld liepen in een lange broek en met een jasje aan. Dan kun je jezelf opblazen."
Lopen in de regen is een ander verhaal. Dan moet je oppassen dat je niet te veel afkoelt na de finish, zegt de inspanningsfysioloog. "Onder het lopen heb je er niet zo veel last van, maar wie doorweekt is, moet na de finish niet nog eens een uur lang in kletsnatte kleding rondlopen."
Wanneer een hardloper na inspanning nat, koud en vermoeid is, vraagt het lichaam veel energie om zich weer op te warmen. Het lichaam houdt dit slechts even vol en daarna daalt de lichaamstemperatuur. Komt die onder 35 graden, spreken we van onderkoeling.