Sport

Sturing nieuwe trainer Vitesse, Janssen krijgt vrijwel zeker andere rol

Edward Sturing
Edward Sturing © Cor Lasker
ARNHEM - Edward Sturing moet Vitesse de komende weken weghalen van de onderste plaatsen in de eredivisie. De ervaren coach krijgt het vertrouwen van de directie om de dolende spelersgroep weer op het juiste spoor te krijgen. Theo Janssen lijkt weg te vallen uit de hoofdmacht als assistent-trainer. "Ik heb nog niets gehoord", zegt een andere clubicoon van Vitesse daarover.
Het is geen verrassing dat Sturing de honneurs gaat waarnemen. Hij deed dat al zes keer eerder, meestal als interim-trainer. Dat gebeurt nu weer. Minimaal tot de winterstop staat Sturing voor de selectie van Vitesse dat dit seizoen pas twee wedstrijden won in de competitie. Vanmiddag staat de Eerbeker waarschijnlijk voor het eerst voor de ploeg, als het eerste om 14:00 uur gaat trainen.

Ook maandag nog gesprekken

Tijdens de winterstop volgt een evaluatie met technisch directeur Benjamin Schmedes, zo is het plan. De Duitser heeft vorige week met veel trainers van Vitesse individueel gesproken. Daar gaat hij vanaf maandag nog mee door.
De keuze van Schmedes, en waarschijnlijk vooral van Sturing, is gevallen op Nicky Hofs en Tim Cornelisse. De twee oud-spelers van Vitesse gaan Sturing de komende weken assisteren, zo laten bronnen weten. Hofs doet dit seizoen Vitesse onder 21 en Cornelisse onder 16.

25 jaar Janssen bij Vitesse

Het gevolg is dat Theo Janssen en Chris van der Weerden een andere rol binnen Vitesse gaan vervullen. Van der Weerden kwam op voorspraak van de opgestapte Phillip Cocu naar Arnhem. Janssen heeft er inmiddels al zo'n 25 jaar dienstjaren (speler en trainer) opzitten bij de Gelderse club. Het duo Van der Weerden - Janssen begon vorige week na de nederlaag tegen SC Heerenveen aan de trainingen met Raimond van der Gouw als keeperstrainer.
Maar de Vitesse directie wil nieuwe gezichten voor de groep. Ook Janssen sprak uitvoerig met Schmedes. "Ik heb woensdag een gesprek gehad. Mij is gevraagd wat ik vond en wat goed zou zijn voor de club. Daarna is het superrustig geworden. Ik heb niks meer gehoord en ga maandag gewoon naar Papendal en dan zie ik het wel. Tot nu toe heb ik geen andere informatie gekregen dat het anders gaat worden."

Binnenskamers

Verder onthoudt Janssen, van wie net als Van der Weerden het contract afloopt, zich van commentaar. "Dan zou ik gaan speculeren en dat doe ik niet. En wat er woensdag is besproken, is iets tussen mij en de club. Dat blijft binnenskamers."
Sturing, die momenteel hoofd opleidingen is bij Vitesse, liet eind vorige week weten open te staan om de club op wat voor manier dan ook te helpen. "We moeten in deze situatie allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt ook voor mij."
De denkrichting van Vitesse voor na de winterstop is om een nieuwe trainer van buitenaf te halen. Maar mogelijk blijft ook Sturing langer de hoofdcoach. Dat is wel zijn uitdrukkelijke wens. "Ik ben het nu al zo vaak tijdelijk geweest. Dan krijg je ook dat mensen zeggen, daar heb je hem weer", stelde Sturing vorige week zondag vast.