Sport

Vitesse blijft financiële banden met steenrijke Rus ontkennen

De rol van de steenrijke Rus Roman Abramovitsj bij Vitesse is onderwerp van onderzoek.
De rol van de steenrijke Rus Roman Abramovitsj bij Vitesse is onderwerp van onderzoek. © ANP
ARNHEM - De toekomst van Vitesse staat onder gigantische druk. De Arnhemse club zit op alle fronten in de nesten. Nu blijkt weer dat Valeri Oyf, op papier nog altijd de eigenaar van de Arnhemse club, drie jaar geleden een miljoenenlening afsloot bij zijn vriend en zakenpartner Roman Abramovitsj, voormalig eigenaar van het Engelse Chelsea. De vraag rijst of dat geld ook voor Vitesse werd gebruikt.
Oyf ontkende de lening eerder richting de KNVB. Maar hij bevestigt die nu wel aan een onderzoeksplatform waarbij NRC, Trouw en het Financiële Dagblad zijn aangesloten. Zij concluderen uit grondig graven dat Abramovitsj destijds Vitesse ook beschouwde als zijn club, oftewel zijn eigendom. Net als de Londense topclub Chelsea dus en dat was niet toegestaan.
Een woordvoerder laat zaterdag weten dat Vitesse nooit op de hoogte is geweest van bemoeienissen of financiële inmenging door Abramovitsj. En daarmee worden transacties, mogelijk gedaan door de 57-jarige Rus, ook ontkend. Vitesse wist daar mogelijk ook helemaal niet van, maar dat betekent niet Abramovitsj ook in Arnhem aan de financiële touwtjes trok. En dat de Georgiër Merab Jordania, Aleksander Tsigirinsky of Oyf in werkelijkheid misschien wel niet de eigenaar waren.

Interesse in gelekte documenten

De voetbalbond laat in een reactie weten de opgedoken documenten tussen Oyf en Abramovitsj graag te willen inzien. Zij achten de uitgelekte papieren van groot belang voor het onderzoek dat al zo lang gedaan wordt naar Vitesse. Daarmee komt de zwalkende club, dat ook nog eens in degradatiegevaar verkeert, verder onder het vergrootglas te liggen.
Oyf, geboren in Oekraïne maar ook in het bezit van een Russisch paspoort, werd gedwongen zich terug te trekken bij Vitesse toen de oorlog uitbrak. Daarmee kwam een einde aan een lange heerschappij die vanaf 2010 was ontstaan toen de op dat moment al noodlijdende Gelderse club werd verkocht.

Geen bemoeienissen

Het is de bedoeling dat de Amerikaan Coley Parry met The Common Group de aandelen overneemt, maar de KNVB wantrouwt de financiële wandel en handel van de Amerikaan en heeft daarom nog geen goedkeuring verleend. Dat spitwerk duurt nu al veertien maanden. Met Parry is overigens nog nooit persoonlijk gesproken, zo vertelde de investeerder vorige week op Papendal. "Ik heb zelf geen gesprek met die mensen gehad", aldus Parry.
Er lopen verschillende onderzoeken vanuit de bond richting Arnhem. Die zijn uitbesteed aan het bureau Integis. Een woordvoerder laat zaterdag weten dat Vitesse nooit op de hoogte is geweest van bemoeienissen door Roman Abramovitsj. En daarmee worden transacties gedaan door de 57-jarige Rus ook ontkend.
De KNVB heeft al meer dan een jaar veel vragen aan Vitesse, de Russische eigenaar Oyf en ook de beoogde nieuwe eigenaar Parry. Voor de bond is het bijvoorbeeld van groot belang dat Oyf en zijn voorgangers geen financiële banden hadden met Abramovitsj.
Abramovitsj in betere tijden als eigenaar van Chelsea in Londen
Abramovitsj in betere tijden als eigenaar van Chelsea in Londen © Orange Pictures
Toen de Britse krant The Guardian in maart beweerde dat de Rus Abramovitsj 117 miljoen euro in Vitesse zou hebben gepompt en daarmee de overname in 2010 zou hebben gefinancierd, besloot de licentiecommissie van de KNVB alleen nog maar dieper in de materie te duiken. De argwaan vanuit de Zeister bossen groeide.

"Redenen van liquiditeit"

Nu onthult het internationale onderzoekplatform dat Oyf bevestigt dat hij 10 miljoen dollar zou hebben geleend van Abramovitsj. Dat ontkende hij dus eerder. Daarvan zou ongeveer drie miljoen euro zijn benut en dat bedrag zou een maand later al zijn terugbetaald. Volgens Oyf is het geld niet gebruikt voor het financieren van de club Vitesse, maar was het noodzakelijk om 'redenen van liquiditeit', zo valt te lezen.
De geldstromen van Abramovitsj naar Oyf maken deel uit van Cyprus Confidential. Een internationaal onderzoeksplatform, waarbij Trouw, NRC en het FD zijn aangesloten, beschikt over liefst 3,6 miljoen gelekte documenten uit het land in de Middellandse Zee. Ook beweert het platform dat Abramovitsj Vitesse altijd heeft gezien als zijn club. Volgens de internationale voetbalregels in het niet toegestaan dat twee clubs die in dezelfde Europese divisies kunnen uitkomen, in handen zijn van één eigenaar.
Vitesse heeft de invloed van Abramovitsj steevast ontkend. Voormalige directeuren van de Gelderse club, zoals Paul van der Kraan, Joost de Wit en Pascal Van Wijk, beweerden altijd dat die financiële banden niet bestonden. Abramovitsj zou ook volgens de huidige interim-directeur Peter Rovers niet betrokken zijn bij de besluitvorming van Vitesse in het verleden. Niemand was volgens Rovers op de hoogte van welke afspraak dan ook.

Vitese schaart zich achter onderzoek KNVB

Het tegendeel is tot nu toe ook nooit bewezen. Eerdere onderzoeken van de KNVB naar de Russen liepen op niets uit. Ook het bureau Integis, al eerder door de KNVB van stal gehaald om een eventuele overname goed te keuren, maakte tot op heden geen enkele overtreding van Vitesse publiekelijk.
Vitesse schaart zich achter die feiten, maar wacht al meer dan een jaar af of er een veto of een fiat komt vanuit Zeist. De clubleiding zegt alle informatie al maanden keurig netjes aan te leveren, maar het hele proces heeft de club volledig lam gelegd. Het lot van de Arnhemmers ligt in handen van de KNVB.

Schimmige constructies

De onderzoekjournalisten van NRC, Trouw en het Financieel Dagblad doen al maanden grondig onderzoek naar de bekendste Russische oligarch ter wereld. Jarenlang heeft Abramovitsj via schimmige constructies en belastingparadijzen overal in het voetbal betalingen gedaan, zo blijkt uit documenten die door NRC zijn gepubliceerd. Al die transacties hebben geleid tot een onzichtbaar web van rekeningen en bedrijven waarmee waarschijnlijk belasting werd ontdoken oftwel geld werd witgewassen.
Voor Vitesse is de berichtgeving andermaal slecht nieuws. De beeldvorming rondom de Arnhemse club is al negatief en wordt er door de actuele verhalen die nu weer verschijnen niet beter op. Interim-directeur Rovers is sinds vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.