Sport

Vitesse wil weer 'Edje-interim', zo deed hij het hiervoor

Edward Sturing
Edward Sturing © ANP
ARNHEM - Het kan zomaar de zevende keer worden dat Edward Sturing aantreedt als coach van Vitesse. Vier keer eerder stapte hij in als interim-coach om de Arnhemse club verder te helpen. Vijf keer als je de twee weken in september 2020 meerekent toen hoofdtrainer Thomas Letch corona had. Eén keer eerder leidde 'Edje-interim' het eredivisieteam meerdere seizoenen achter elkaar.
De Arnhemse club kijkt opnieuw naar Sturing om het stokje over te nemen van Phillip Cocu. Dat zal bij de supporters van de Arnhemse club in goede aarde vallen, want ook zij zien Sturing graag aan het hoofd terugkeren. Zondag zouden zij zomaar hun zin kunnen krijgen. Dan wil de club de knoop doorhakken, zodat de kersverse trainer bij de maandagse training de groep klaar kan stomen voor de volgende Eredivisiewedstrijd tegen Ajax.
Maar kersvers is Sturing eigenlijk niet. Hij is al jarenlang verbonden aan de club. Van 1987 tot 1998 speelde hij bij de Arnhemmers, waarna hij direct opgeschoven is naar de rol van assistent-coach. Ondertussen heeft hij dus ook al meerdere keren opgetreden als hoofdcoach van Vitesse.
Edward Sturing (links) en Jan Jongbloed (rechts) als interim-trainers van Vitesse
Edward Sturing (links) en Jan Jongbloed (rechts) als interim-trainers van Vitesse © ANP

1990/2000

Nog voor de eeuwwisseling maakt Sturing zijn eerste uren als trainer van Vitesse. Samen met Jan Jongbloed neemt hij de honneurs waar voor de vertrokken trainer Herbert Neumann. Ze nemen het over tot de winterstop. Na een goede start met drie overwinningen en een gelijkspel wordt afgesloten met twee nederlagen.

2001/2002

Heel veel langer krijgt Sturing niet om zichzelf te bewijzen, want Vitesse heeft de vervanger van Herbert Neumann al klaar staan: Ronald Koeman. Hij neemt het stokje van 'Mister Vitesse II' (Theo Bos is de eerste) over. Tot 2 december 2001.
Sturing schreeuwt Vitesse naar de overwinning onder toeziend oog van Ajax-trainer Koeman.
Sturing schreeuwt Vitesse naar de overwinning onder toeziend oog van Ajax-trainer Koeman. © ANP
Want dan vertrekt Koeman naar topclub Ajax, en opnieuw kijkt Vitesse naar Sturing. Dit keer mag hij langer dan twee wedstrijden de ploeg een de winst helpen. Tot het eind van het seizoen staat hij aan het roer, en met succes. Koeman kan alleen maar toekijken als Sturing zijn Vitesse naar de winst schreeuwt tegen Ajax, de nummer één van de Eredivisie. Hij weet in 19 wedstrijden 34 punten binnen te slepen door maar drie keer te verliezen.
Met Vitesse eindigt Sturing op de vijfde plaats in de Eredivisie en de club plaatst zich voor Europees voetbal. Maar Sturing krijgt niet de kans om zich in Europa te bewijzen want de club stelt Mike Snoei aan, die zijn debuut maakt als coach in de Eredivisie.

2003/2006

Maar Mike Snoei houdt geen stand. Vitesse bungelt in maart onderaan het lijstje, rond de 14e plaats, en Europees voetbal is verder weg dan ooit. Snoei wordt GelreDome uitgestuurd. De Arnhemmers vallen wéér terug op Sturing. Hij weet de club in de Eredivisie te houden en degradatievoetbal te vermijden. En dit keer mag Sturing blijven.
Een teleurgestelde Edward Sturing.
Een teleurgestelde Edward Sturing. © ANP
Tot nu toe lijkt Sturing alles wat hij aanraakt in goud te veranderen, maar het eerste volledige seizoen van de toenmalig 40-jarige coach verloopt dramatisch. Hij weet maar acht wedstrijden te winnen en incasseert 56 doelpunten tegen, terwijl zijn ploeg er maar 39 raak weet te schieten. Directe degradatie kan maar net voorkomen worden door de laatste wedstrijd van het seizoen van FC Utrecht te winnen. Wel moet Vitesse met 28 punten strijden om in de Eredivisie te blijven in de play-offs. Na zes wedstrijden weten de Arnhemmers zich met Sturing terug te knokken en is behoud in de Eredivisie een feit.
In de twee seizoenen die volgen heeft hij zich weten te herpakken. Europees voetbal wordt nog steeds niet gehaald, maar een zevende en elfde plek is een flinke vooruitgang kijkend naar de vorige twee seizoenen. Toch besluit Sturing na het seizoen van 2005/2006 te vertrekken. Na bijna twee decennia breekt de trainer met zijn club. Toen zei hij zelf: "Na negentien jaar is het gevoel voor Vitesse minder geworden. Als ik zou doorgaan, zou ik iedereen tekort doen. Ik heb nooit de Foppe de Haan van Vitesse willen worden."

2018

Juichende Sturing: Vitesse gaat Europa in.
Juichende Sturing: Vitesse gaat Europa in. © ANP
Lang bleef 'Mister Vitesse II' niet uit beeld. In 2008 keerde hij al een jaartje terug als scout, en na wat omleidingen komt hij in 2014 terug als assistent-trainer van Jong-Vitesse. Hij bekleedt meerdere functies bij de club, maar de bijnaam 'Edje-interim' heeft hij natuurlijk niet zomaar. Nadat Henk Fraser in april 2018 vertrekt, leunt Vitesse opnieuw op Sturing. De 'gouden klauwen' zijn terug, want voor de derde keer weet Sturing de Europa League te bereiken als interim-coach.

2019/2020

Een jaar lang is Sturing assistent-coach onder Leonid Sloetski. Omdat de klik mist, besluit hij te stoppen en keert hij terug als scout bij de club, maar al snel komt hij weer terug als coach. In december 2019 volgt hij interim-trainer Joseph Oosting op.
Edward Sturing voor de zesde keer coach bij Vitesse.
Edward Sturing voor de zesde keer coach bij Vitesse. © ANP
Hij maakt het seizoen af, maar veel blijft daar door corona niet van over. Al met al leidt hij nog maar tien wedstrijden, waarvan hij er maar vier weet te winnen.

Blijft Sturing 'Edje-interim'?

Dus, wat nu? Ondertussen is Edward Sturing nu twee jaar hoofd jeugdopleiding, en heeft Vitesse opnieuw zijn hulp nodig. In ieder geval tot de winterstop, maar een aantal jaar geleden heeft Sturing aangegeven geen 'Edje-interim' meer te willen zijn. Toch lijkt hij hierop terug te komen. Zo zei hij woensdag: "Ik wil helpen daar waar het goed is voor de club. Iedereen moet in deze zware tijd zijn verantwoordelijkheid nemen." In ieder geval lijkt hij nu toch te worden waar hij in 2006 bang voor was: de Foppe de Haan van Vitesse.