Sport

Anne (32) droomt van carrière als bodybuilder: 'Geen tijd voor sociaal leven'

Anne (32) droomt van carrière als bodybuildster
Anne (32) droomt van carrière als bodybuildster © Eigen foto
ROSSUM - Dagelijks urenlang sporten, een strikt dieet en geen sociaal leven. Anne Merks uit het Maasdrielse dorp Rossum geeft alles voor een carrière als professioneel bodybuilder. De 32-jarige hoopt dat met deelname aan een prestigieuze wedstrijd haar droom werkelijkheid wordt.
“Bodybuildingwedstrijden zijn eigenlijk een missverkiezing voor mensen met spieren, maar je uiterlijke verzorging en hoe je jezelf presenteert telt ook mee. Dat totaalplaatje, maakt het heel leuk. Ik wil er graag professioneel mee verder, omdat ik de lat steeds hoger wil leggen”, vertelt Anne enthousiast.
Om haar doel te bereiken leeft ze al anderhalf jaar volgens strikte regels. “Ik eet elke dag op vaste tijden dezelfde maaltijden. Die bestaan voornamelijk uit rijst, kip, groente, eieren en rundvlees. Ik moet mijn eten tot op de gram nauwkeurig afwegen. Daarnaast doe ik bijna elke dag zo’n twee uur krachttraining en een half uur cardio. Er blijft geen tijd en energie over voor een sociaal leven.”

'Mentaal sterker dan ooit'

Hoewel de sportster heel bewust kiest voor deze levensstijl, valt het soms zwaar. “Nu ik in wedstrijdvoorbereiding zit heb ik een groot calorietekort. Hierdoor heb ik nog weinig energie en kracht, dat maakt de trainingen zwaar. Ik vink iedere dag tot de wedstrijd af, maar ik weet waar ik het voor doe, dus ik zet door. Mentaal ben ik sterker dan ooit.”
Zorgen over de gevolgen voor haar lichaam heeft ze niet. “Ik ben me ervan bewust dat ik nu het maximale van mijn lichaam vraag, maar ik doe het kortdurend en gecontroleerd. Ook heb ik een hele goede coach en na de wedstrijd ga ik maandenlang extra goed voor mijn lichaam zorgen.”
Anne Merks aan het trainen in de sportschool
Anne Merks aan het trainen in de sportschool © Omroep Gelderland

Zware periode overwonnen

Anne kwam als gevolg van een zware periode in haar leven in aanraking met bodybuilding. “Het ging fysiek erg slecht me. Ik had enorm veel last van buikpijn, diarree, verloor veel gewicht en verzwakte hierdoor enorm. Ik raakte in een sociaal isolement en voelde me enorm eenzaam.”
Na meerdere artsen te hebben bezocht, werd na bijna twee jaar uiteindelijk de diagnose chronische darmontsteking gesteld. “Ik was 25 jaar en de ziekenhuisarts zei dat ik er maar mee moest leren leven. Dat was voor mij onacceptabel, want ik ging er psychisch kapot aan.”
Anne besluit het er niet bij te laten zitten. Ze gaat terug naar haar huisarts die aanraad om weer te gaan sporten. Dit advies neemt ze ter harte. “Ik ben met hulp van een voormalig bodybuilder een sport- en voedingsschema gaan volgen. Mijn lichaam reageerde daar heel goed op. Ik kwam weer op gewicht en voelde me steeds fitter.”
Het terugkrijgen van haar gezondheid motiveerde om een stap verder te gaan. “Ik heb aanleg voor spieropbouw en wilde graag een nieuwe doel stellen. Dat werd bodybuilding, hiermee bouw ik letterlijk aan mijn lichaam.”

Angst overwinnen

Inmiddels staat het leven van Anne al zo’n zeven jaar in het teken van bodybuilding. Afgelopen maart heeft ze voor het eerst aan een wedstrijd meegedaan. “Het was achteraf heel leuk, maar meedoen was vanwege mijn faalangst een enorme opgave. Ik deed dan ook meer mee om mijn angsten te overwinnen dan om mijn spiermassa te laten zien.”
In maart heeft Anne voor het eerst aan een wedstrijd meegedaan
In maart heeft Anne voor het eerst aan een wedstrijd meegedaan © Eigen foto
Het aangaan van haar angsten, bracht de Maasdrielse naast een persoonlijke overwinning ook succes op het wedstrijdpodium. Ze won in haar klasse alle prijzen. En daarmee werd haar topsportmentaliteit aangewakkerd. “Op amateurniveau is het spel wel gespeeld voor mij. Ik wil mijn niveau steeds een tikje hoger brengen. Daarnaast krijg je op professioneel niveau meer kansen. Sponsoren willen zich dan eerder aan je binden en dat is wel nodig bij zo’n dure sport.”
En dus doet de fanatiek sportster op 3 december mee aan een prestigieuze bodybuildingwedstrijd in schouwburg de Meerse in Amsterdam. “Deze wedstrijd is een pro qualifier, als je wint kan je voortaan aan wedstrijden voor professionals meedoen. Je gaat dan als het ware van de amateurs naar de Champions League.”
Of dit ook daadwerkelijk gaat lukken, vindt ze lastig in te schatten. “Ik heb geen idee of ik ga winnen of verliezen. Wel weet ik dat de concurrentie groot is. Maar als ik in de top kan meedoen en mezelf verbeter ten opzichte van de vorige wedstrijd ben ik al heel blij.”