Sport

Druk maximaal op Vitesse: 'Alles moet wijken voor deze wedstrijd'

Phillip Cocu ziet lijdzaam toe hoe Vitesse keihard onderuit gaat bij Go Ahead
Phillip Cocu ziet lijdzaam toe hoe Vitesse keihard onderuit gaat bij Go Ahead © Orange Pictures
ARNHEM - Onder maximale hoogspanning en met een flinke dosis kopzorgen leeft Vitesse toe naar de cruciale thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. Een overwinning is noodzaak om de rust enigszins terug te laten keren. En ook voor trainer Phillip Cocu lijkt winnen bepalend voor zijn toch al wankele positie.
Ook de landelijke media wist Papendal op deze druiligere vrijdag te vinden. Vitesse als hekkensluiter van de eredivisie. Dat gebeurt nooit. "Ik heb dit nog niet eerder gemaakt in mijn carriere", lachte Marco van Ginkel als een boer met kiespijn toen hij van de ene naar de andere camera slenterde. "We moeten zaterdag winnen van Heerenveen. Dat is duidelijk."

'De klik met het team is er'

De geplaagde coach Cocu, die in zijn voetballeven vooral om de prijzen speelde, is niet te benijden. De druk op zijn schouders zal, ondanks alle ervaring die hij heeft opgebouwd, voelen als een loodzware last. De 101-voudig international gelooft nog in zijn groep en ook omgekeerd zegt hij vertrouwen te voelen. "Dat gevoel is goed. En natuurlijk reflecteer ik en overzie je dingen na afgelopen zaterdag. De klik met de spelers moet er zijn. Ik denk dat die er is met het hele team."
Met zaterdag doelt Cocu op de beschamende 5-1 nederlaag tegen Go Ahead Eagles. De trainer was des duivels en liet zich ook gaan voor het oog van de camera's na afloop. Cocu maakte een diep teleurgestelde indruk. "Soms kun je een gevoel niet wegstoppen. Dat lukt niet altijd. Soms kun je een nederlaag accepteren maar hier had ik veel moeite mee."
De trainer vond vooral dat zijn spelers hem in Deventer in de steek lieten door gaandeweg de tweede helft 'op te geven'. Cocu vrijdag op Papendal: "Je maakt 3-1 en kunt nog 3-2 maken en dus de spanning terughalen, maar het wordt nog een hoge uitslag. Alles valt ineens uit elkaar. Zo kun je het gewoon niet laten lopen. Zo kwam het over op mij en daar loop ik dan ook niet voor weg."

Cocu zat tot maandag met een kater

Vitesse zakte door de grootste sof van het seizoen naar de laatste plaats. Het plezier was even helemaal weg bij de voormalig speler van FC Barcelona en PSV. Cocu zat in zak en as. "Je hebt een kater. Ook zondag en maandag had ik daar nog last van. Het was ook voelbaar en zichtbaar bij iedereen op de club."
"De bodem is aangetikt", vervolgt hij. "Maar dan ga je maandag gesprekken voeren en dinsdag op het trainingsveld ga je toch weer werken naar Heerenveen. Je maakt samen een plan hoe je het wil gaan doen. En dan komt ook het plezier langzaam wel weer naar boven. En dat is ook wat je moet uitstralen op een training vind ik, hoe moeilijk dat ook is."

'Een stabiel Vitesse hebben we nog niet gezien'

Aanvoerder Van Ginkel zoekt een houvast in de komende weken en de indringende gesprekken deze week. "Alles staat dicht bij elkaar en nu we tegen veel ploegen uit het rechterrijtje spelen weet je ook dat je snel weer omhoog kan. We hebben heel veel gesproken en bekeken hoe het nu echt beter moet. Waarom vallen linies ineens zover uit elkaar? Het stabiele Vitesse van eind vorig seizoen hebben we nog niet gezien. Dat constante missen we en dat moet heel snel veranderen."
Thuis won Vitesse dit seizoen nog niet. De laatste twee duels in GelreDome had de Arnhemse club de overwinning misschien wel verdiend, maar het bleef tot twee maal steken op een gelijkspel. De druk staat er nu vol op, nadat zaterdagavond ook een groepje supporters de spelersbus had opgewacht.

'Niemand zal ons helpen'

"Alles moet wijken voor deze wedstrijd. Geen secundaire dingen van buitenaf, geen afleiding want het geeft vooral negatieve energie. Terwijl we juist de positieve energie nodig hebben. Die focus en richting geef ik ook aan bij de spelers. Er wordt heel veel gevraagd van onze mentale weerbaarheid. En niemand zal ons helpen."
Cocu: "We moeten dit zelf doen. Van de spelers zal extra strijdlust te zien moeten zijn. En als wij het juiste signaal geven aan de mensen, zullen zij ook achter het team gaan staan. Iedereen is teleurgesteld, ook de fans maar ik weet zeker dat zij dat zullen doen. Uiteindelijk gaat het in het voetbal allemaal om het resultaat."
Vitesse treedt tegen SC Heerenveen aan met een behoorlijk gewijzigde ploeg ten opzichte van het duel met Go Ahaed. Cocu wilde niets zeggen over de opstelling, maar de verwachting is dat er zeker vier veranderingen zullen zijn. Mathijs Tielemans keert in elk geval terug in de basis. Hij begon vorig week, enigszins verrassend, op de bank.
Cruciaal duel voor Vitesse tegen Heerenveen