Sport

John van den Brom gelukkig in Polen: 'Wat bij Vitesse gebeurt, doet pijn'

John van den Brom is tijdens de voorbereiding als coach van Lech Poznan even terug in Nederland
John van den Brom is tijdens de voorbereiding als coach van Lech Poznan even terug in Nederland © Orange Pictures
ARNHEM - Vijfmaal werd hij clubtopscorer bij Vitesse. Hij speelde meer dan 300 officiële wedstrijden voor de Arnhemse club en staat daarmee hoog in de top tien. Van den Brom was ook trainer van Vitesse waarmee hij in 2012 Europees voetbal bereikte. Nu zwaait de ervaren coach de scepter over Lech Poznan. Een verhaal over Poolse voetbalbeleving, een nadeel dat nooit went, gestaakte wedstrijden en natuurlijk de problemen bij Vitesse. "Ik heb te doen met Phillip Cocu."
Van den Brom (57) is goedgemutst als we hem te spreken krijgen vanuit de vierde stad van Polen, die een slordige 600.000 inwoners telt. Samen met zijn Nederlandse assistent Denny Landzaat werkt de voormalig trainer van onder meer AZ, Anderlecht en FC Utrecht toe naar de topper van zondag tegen het gerenommeerde Legia Warschau. Met Lech Poznan staat Van den Brom momenteel derde in de Extraklasse, op slechts twee puntjes van de koploper.
De voormalig middenvelder, hij speelde over twee periodes liefst twaalf seizoenen in Arnhem, was het gewend om te voetballen voor prijzen. En als trainer is dat niet veel anders. Al predikt Van den Brom ook realisme.
"Het doel is kampioen worden. Dat is ook een reëel doel. Lech Poznan is een club met een grote achterban. Financieel goed georganiseerd en met een idee erachter. De kwaliteit in de selectie is er. Helaas hebben we onnodig al veel punten laten liggen. Maar ik weet ook wel: dat is voetbal."

'Het niveau is niet zo slecht hoor'

Van de competitie is weinig bekend. "Vergis je niet, het niveau is niet zo slecht hoor", benadrukt Van den Brom. "Veel ploegen zijn hier wel enorm fysiek. Grote sterke jongens. Wij doen het wat meer met een voetballende ploeg, daarop hebben we onze selectie ook samengesteld. Zo speel ik het liefst en dat is ook wel bekend."
Voetbal leeft in Polen. Tijdens het EK in 2012 maakte Europa al wat beter kennis met de passie van de mensen. Interlands, vaak in de hoofdstad Warschau, worden uitbundig beleefd en ook in de competitie gaat het vaak flink tekeer. Van den Brom merkte dat vorig seizoen al toen. Toen hij in zijn eerste jaar tot de kwartfinales reikte in de Conference League en maar net werd uitgeschakeld door Fiorentina.

'Ik kan enorm genieten van deze beleving'

Van den Brom is enthousiast. "In ons stadion passen ongeveer 45.000 mensen en die zaten er tijdens die Europese wedstrijden ook. Dat is echt een feest om mee te maken. Van die beleving kan ik nog steeds enorm genieten. De supporters gaan ons overal met duizenden tegelijk achterna. Onlangs speelden we voor de beker uit tegen een club uit de vierde divisie. Daar waren 4000 fans van Lech Poznan bij. Ik vind dat echt leuk om te zien."

05.00 uur 's ochtends thuis

Polen is een immens land en dus zijn ook de reisafstanden groot. Voor Van den Brom is dat het enige nadeel van zijn werk. "Daar kan ik maar niet aan wennen", verzucht de voormalig speler van onder meer Vitesse, De Graafschap en Ajax. "Toen ik eens met mijn vrouw naar Nederland reed, deden we daar acht uur over. Nou, zo lang zitten wij vaak ook in de bus naar een wedstrijd. Soms ben ik om 05.00 uur in 's ochtends terug in mijn appartement. Dat is wel extreem en dat vind ik echt vervelend. Soms gaan we gelukkig met het vliegtuig."

'We slaan in Nederland door'

We komen te spreken over het beleid van de KNVB met als gevolg dat veel wedstrijden tegenwoordig worden stilgelegd. Van den Brom schudt het hoofd. "We moeten oppassen dat we niet het lachertje van Europa worden. We slaan enorm door. Hier valt het echt niet uit te leggen dat duels gestaakt worden door een bekertje op het veld. Dat zou in Polen ondenkbaar zijn. Hier ligt het alleen even stil als er te veel rookbommen zijn afgestoken. Maar is die rook weg, dan gaan we weer door", lacht Van den Brom.

'Ik zie Vitesse ploeteren, dat doet pijn'

Vanuit het betaald voetbal in Nederland is praten over de huidige malaise bij Vitesse een kleine stap. Van den Brom volgt vanuit Poznan alles op de voet. "Sowieso zie ik hier alle wedstrijden. En dan zie ik Vitesse ploeteren, ook zaterdag weer bij Go Ahead (5-1 verlies). Dat doet wel pijn. Ik heb daar het langst gezeten. Ze moeten echt aan de bak."
John van den Brom is blij als coach van Vitesse met Guram Kashia en rechts Marco van Ginkel
John van den Brom is blij als coach van Vitesse met Guram Kashia en rechts Marco van Ginkel © Orange Pictures
Via vrienden en voetbalrelaties wordt hij op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes. Maar wat er allemaal achter de schermen bij Vitesse en ook in Zeist bij de KNVB gebeurt, weet hij niet. "Van bovenaf is er geen duidelijkheid. Ik denk ook dat niemand weet wat er precies aan de hand is. Het lijkt soms op trekken aan een dood paard."

'Ik heb met Cocu te doen'

Vitesse staat laatste. Dat doet pijn bij Van den Brom, wiens hart ligt bij de Gelderse club. De druk op trainer Phillip Cocu is flink toegenomen. Winnen van SC Heerenveen lijkt zaterdag cruciaal voor zijn positie. "Ik heb met Phillip te doen. Nee, natuurlijk ligt het niet aan hem. Dat wordt dan maar te pas en te onpas geroepen. Maar kijk ook eens met wat voor materiaal hij kan werken."

'Rust bovenin bepaalt je succes'

Van den Brom wijst dan op de hevige turbulentie rondom de Arnhemse club. "Waar rust heerst, presteren spelers het beste. Die jongens kunnen er ook niet zoveel aan doen. Ik heb lang bij AZ gewerkt, waarvan bekend is dat er serene rust is vanuit de leiding. Dat is zo bepalend. Hoe meer dat aanwezig is, hoe succesvoller je op het veld kunt zijn. Het mooiste zou zijn als Vitesse terugkomt bij de eigen mensen, uit de regio. Dan wordt het ook makkelijker om goed beleid uit te stippelen."
Voorlopig ligt de focus van Van den Brom op presteren in Polen met Poznan. Of hij er nog een derde seizoen aan vast mag knopen, of dat eventueel zelf zou willen, weet hij nu nog niet. "We hebben er nog niet over gesproken. Ik heb hier voor twee jaar getekend. En ik zit er nog steeds. De Nederlandse eredivisie? Oh ja, ik zal er zeker terugkomen."