Sport

Wat schiet Vitesse op met een ontslag van Phillip Cocu?

Phillip Cocu
Phillip Cocu © BSR Agency
ARNHEM - Vitesse is sinds dit weekend hekkensluiter. De cijfers van de Arnhemse club zijn dramatisch en een aantal supporters geeft Phillip Cocu daarvan de schuld. Maar wat zou Vitesse opschieten met een ontslag van de trainer?
Vitesse verloor zeven van de elf wedstrijden. Daar zaten ingecalculeerde nederlagen bij tegen de huidige top vier: PSV, AZ, FC Twente en Feyenoord. De nederlaag uit tegen Sparta is misschien nog niet zo vreemd, maar thuis tegen RKC liet Vitesse het echt liggen. De ploeg kwam nauwelijks tot serieuze doelpogingen.
Maar het dieptepunt kwam afgelopen zaterdag, toen Vitesse met 5-1 werd ingemaakt door Go Ahead. Offensief was de ploeg zoals zo vaak een tandeloze tijger en verdedigend schutterde Vitesse in alle opzichten. Zelfs de doorgaans zo betrouwbare doelman Eloy Room deelde in de malaise.
De vraag is in hoeverre trainer Phillip Cocu verantwoordelijk is. Diverse supporters zijn daar heel duidelijk over op social media:
Maar hebben de supporters gelijk? De wedstrijd tegen Go Ahead was inderdaad onder de ondergrens. Ook voor rust was Vitesse al de mindere ploeg. Na rust greep Cocu in met drie wissels en Vitesse had een optisch overwicht, maar was volstrekt niet gevaarlijk. En na de blunder van Room was het helemaal mis.
Het duel werd nog even gestaakt en toen had Cocu de kans om de boel weer op scherp te zetten, maar het werd direct na de hervatting 3-0. Als Vitesse wekelijks zo zou spelen, was de positie van Cocu volstrekt onhoudbaar.

Goede ingrepen

Maar de trainer heeft dit seizoen ook goede ingrepen gedaan. In de derby tegen NEC miste Vitesse zeven spelers en de eerste helft verliep buitengewoon moeizaam. Eloy Room hield zijn ploeg overeind. In de rust viel met Marco van Ginkel ook de beste speler nog eens uit en Cocu besloot zijn ploeg om te zetten door Enzo Cornelisse te brengen. Die legde de gevaarlijke Magnus Mattsson lam en Vitesse nam de controle van de wedstrijd over.
Toen NEC genoegen leek te nemen met een gelijkspel, dirigeerde de trainer zijn ploeg wat meer naar voren, omdat hij voelde dat er meer in zat. En het werd in de slotfase uiteindelijk 1-3.
Tegen Excelsior speelde Vitesse een draak van een wedstrijd. Cocu wisselde na rust flink en het ging lopen. De ploeg creëerde zeven grote kansen, maar een uitblinkende doelman Van Gassel voorkwam een Arnhemse zege. En in Volendam won Vitesse, omdat de ploeg met elf tegen tien bij een 1-0 achterstand rustig de vrije man bleef zoeken, wat uiteindelijk leidde tot een reeks aan kansen en twee knap uitgespeelde doelpunten.
Vitesse is nu hekkensluiter in de eredivisie.
Vitesse is nu hekkensluiter in de eredivisie. © Omroep Gelderland

Het systeem

Veel supporters hebben kritiek op het systeem dat Cocu speelt. Dat is 4-3-3 met een hele duidelijke bezetting. Maar gaan de niet scorende aanvallers in 4-4-2 of 5-3-2 wel doelpunten maken? Feit is dat Cocu het ook niet probeert.
Verder wordt de trainer verweten dat er weinig van hem uitgaat. Hij loopt niet als een dolleman langs de lijn te rennen en is in interviews meestal heel rustig, behalve na de wanprestatie tegen RKC. Toen kwam de stoom uit de oren van de trainer.
Anderzijds is dat ook zijn kracht. De trainer bewaart de rust en gaat goed om met de lastige omstandigheden, want bij Vitesse is nou eenmaal weinig mogelijk. Spelers als Said Hamulic, Joel Voelkerling Persson en Amine Boutrah zijn geen doelpuntenmachines. Na elf speelrondes staan ze alle drie nog op nul.
Verder worstelt Kacper Kozlowski al het hele seizoen met zijn vorm en is Million Manhoef ook niet op het niveau van vorig seizoen. Daarmee komt de aanvallende dreiging vooral van middenvelder Marco van Ginkel, met vier doelpunten de clubtopscorer.
Financieel kan er niks door de overname die er maar niet komt en er ook niet meer lijkt te komen. De beoogde eigenaar Coley Parry kan zijn visie dus niet toepassen op Vitesse en versterkingen zijn niet mogelijk. De spelers die de club toch heeft gehaald, komen voor een groot deel uit het netwerk van Cocu: Eloy Room, Nicolas Isimat-Mirin, Marco van Ginkel, Mathijs Tielemans en de snel geblesseerd geraakte Davy Pröpper. Zonder deze trainer hadden deze spelers wellicht niet voor Vitesse gespeeld.

Zelf opstappen

Desalniettemin, als zaterdag weer wordt verloren van Heerenveen, zal de onrust alleen maar toenemen. De positie van Cocu zal verder wankelen. Een ontslag kan de club zich echter financieel niet permitteren. Dus als Vitesse van Cocu af wil, moet hij zelf opstappen. Wellicht doet hij dat ook, als hij inziet dat het geen zin heeft om verder te trekken aan een vrijwel dood paard.

Edward Sturing?

En dan is nog de vraag wie er als vervanger moet komen. De naam Edward Sturing valt dan direct weer. Hij is al in dienst van Vitesse, dus kost het de club niks. Maar Sturing kent ook de beperkingen van deze selectie. En hij is bovendien mogelijk solidair met Cocu, die hij niet wil afvallen door het over te nemen. Of wellicht heeft Coley Parry iemand uit zijn circuit die volgens zijn visie kan werken. Maar dat moet wel een enorme wonderdokter zijn.
Vitesse-aanvoerder Marco van Ginkel
Vitesse-aanvoerder Marco van Ginkel © Omroep Gelderland