Sport

PSV is de droom van Tielemans, maar eerst Vitesse

Tielemans op jacht naar de bal tegen PEC Zwolle
Tielemans op jacht naar de bal tegen PEC Zwolle © Orange Pictures
ARNHEM - Mathijs Tielemans leert een hoop bij Vitesse, maar omgekeerd heeft de Arnhemse club ook al het een en ander aan hem gehad. De 21-jarige middenvelder is een lichtpuntje in een tot nu toe teleurstellend seizoen en spreekt in aanloop van het uitduel met Go Ahead Eagles zijn vertrouwen uit. "Ik zie de kwaliteit hier elke dag", aldus de Brabander.
De Adelaarshorst in Deventer is al bijna een heel kalenderjaar een onneembare vesting. In de laatste achttien thuiswedstrijden verloren The Eagles er maar eentje. Op 25 januari was AZ met 4-1 te sterk. Dankzij de magie van het knusse stadion middenin een volksbuurt is het bescheiden Go Ahead opgerukt naar de vijfde plaats. Als lijstaanvoerder van de rest, maar wel ruim achter de ongenaakbare top vier. Vitesse staat zestiende en maakte pas zeven goals.

Eerste aanwinst

Tielemans speelde nog nooit aan de Vetkampstraat, omdat hij vorig seizoen nog in de eerste divisie speelde bij Jong PSV. Hij is een talent uit de opleiding van PSV waar hij door Vitesse afgelopen zomer als eerste nieuwe aanwinst werd weggeplukt. De contacten van trainer Philip Cocu hielpen daarbij. Tielemans oogt rustig en zelfverzekerd aan de vooravond van het lastige duel in Overijssel.
Mathijs Tielemans is snel uitgegroeid tot een vaste waarde bij Vitesse
Mathijs Tielemans is snel uitgegroeid tot een vaste waarde bij Vitesse © Orange Pictures
"Ik heb die lange serie van ze in thuiswedstrijden niet helemaal meegekregen, maar weet dat het daar lastig is voor veel ploegen. Een leuke uitdaging voor ons dus. Wij willen veel aan de bal zijn en direct druk zetten op ze. Dat is ook ons spel. Zoals je dat ook vorige week zag tegen PEC Zwolle. Zij zullen hetzelfde willen, met hun publiek in de rug."

Initiatief naar Vitesse

Tielemans, geboren in Veldhoven onder de rook van Eindhoven, is een voetballer die overal op het veld is te vinden. Hij is met lichte rugklachten wat gehavend uit de bekerstrijd tegen Groene Ster gekomen waar Vitesse met de schrik vrij kwam. Maar Tielemans zal in de late zaterdagavond wedstrijd in de sfeervolle Adelaarshorst opnieuw buffelen voor wat hij waard is. Hij zal op het middenveld het initiatief naar zich toe proberen te trekken.
Dat gebeurt vaak op het middenveld. "Dat we tegen PEC zo dominant konden zijn is positief. We krijgen genoeg kansen en er zijn ook wedstrijden geweest waarin dat niet gebeurde. Nu komen we wel in de zestien van de tegenstander. Wij moeten onze aanvallers steeds opnieuw in stelling blijven brengen. Het is vooral aan hen om ze af te maken. Daar staan ze ook voor. Ik ben er oprecht van overtuigd dat we als team nog veel goals gaan maken."

'PSV is een prachtige droom'

PSV is zijn club. Vanaf de zijlijn volgt hij de verrichtingen in Eindhoven. PSV is zijn stip op de horizon. "Ik heb mijn hele opleiding daar rondgelopen, ken alle mensen. Het is een super warme club. Ja, uiteindelijk is het een droom om daar een aantal jaren te mogen spelen. In mijn eigen stad, dat zou ik prachtig vinden", zegt Tielemans.
Hij benadrukt echter dat al zijn aandacht voorlopig alleen maar op Vitesse is gericht. "Mijn focus is helemaal op nu. Ook dit is echt een mooie club met een hele fijne staf. Je kunt altijd bij ze terecht. Of het nu Philip (Cocu, red.), Theo (Janssen) of Chris (van der Weerden) is. Als speler is het nooit goed om dingen voor je te houden. Soms heb je een uitlaatklep nodig. Bij hen voel je je altijd open om iets te bespreken. Je kunt zeggen wat je denkt."

'Mijn doel is een bepalende speler worden hier'

"Elke dag zie ik de kwaliteit weer op de trainingen', vervolgt Tielemans op de trainingsaccommodatie op Papendal. "Ik leer hier ontzettend veel van ervaren jongens als Van Ginkel en Pröpper. Die hebben al zoveel meegemaakt. Ik sta pas aan het begin, maar probeer me ze veel mogelijk bij hen te voegen om kennis op te doen. Het doel is ook een bepalende speler te worden."

'Bosz eist van iedereen elke dag het maximale'

Het zijn voetballers die Tielemans ook bij PSV al zag toen hij zelf nog in de jeugd speelde. Kijkende naar het huidige PSV geniet hij. Trainer Peter Bosz krijgt lovende woorden. "Hij heeft het heel goed voor elkaar en eist van iedereen het maximale. Elke dag opnieuw. Alle spelers kennen precies hun taak. Ze zijn in de eredivisie niet voor niets ongeslagen en momenteel echt een maatje te groot voor de rest. Al speelden wij in de eerste helft nog best aardig tegen ze", stipt Tielemans nog even aan.

'Ook Vitesse kan onder de top vier komen"

Vitesse won pas twee keer en snakt naar lucht in de degradatiestrijd. Alles wordt aangepakt om zelfvertrouwen te winnen. Ook Tielemans ziet mogelijkheden. "Onder de top vier staat alles best dicht bij elkaar. Zij hebben zich los gespeeld, maar voor de rest is het dan een extra uitdaging om daar aan te haken en te komen waar nu Go Ahead Eagles speelt. Op die vijfde plaats dus. Dat geldt ook voor een grote club als Vitesse. Ook wij kunnen daar uiteindelijk nog terecht komen dit seizoen."