Sport

Schöne uit hardop twijfels over voortzetten loopbaan

Lasse Schöne in duel met Jordy Clasie van AZ
Lasse Schöne in duel met Jordy Clasie van AZ © ANP
NIJMEGEN - Lasse Schöne twijfelt sinds de gebeurtenissen rond zijn ploeggenoot Bas Dost steeds meer over hoelang hij nog door wil als voetballer. De 37-jarige middenvelder van NEC stond zondagmiddag op het veld, toen zijn ploeggenoot in de wedstrijd tegen AZ plotseling in elkaar zakte.
"Ik heb het wel iets te vaak meegemaakt", zegt Schöne in gesprek met de NOS. Daarmee doelt hij op eerdere gebeurtenissen die hij meemaakte tijdens zijn loopbaan. Zo stond hij in 2017 op het veld toen Abdelhak Nouri plotseling in elkaar zakte tijdens een oefenwedstrijd tussen Ajax en Werder Bremen.
Ook zijn goede vrienden Daley Blind (2019) en Christian Eriksen (2021) zakten in het verleden op het veld in elkaar. "Het komt iets te vaak voor, de laatste tijd. Ik ben ook geen 22 meer en heb een lange carrière gehad", zegt Schöne. "Ik vraag me af hoelang ik nog door wil. Dat vroeg ik mezelf al af en nu nog meer. Dat gesprek voer ik nu met mensen om mij heen, maar ik heb nog niets besloten."

'Er voor elkaar zijn'

Bij NEC nam Schöne na het incident rond Dost het woord binnen de ploeg, vertelt hij aan de NOS. "Ik heb aangegeven hoe ik erover denk en aan de jonge gasten meegegeven dat, als ze ermee zitten, ze met vrienden, familie of de aanvoerder moeten praten. We moeten er voor elkaar zijn."
"We hebben een sportpsycholoog rondlopen en het is belangrijk om van je af te blijven praten", weet Schöne. "Sommige spelers huilen, sommige spelers schreeuwen en sommige spelers lachen. Het is allemaal gebeurd en dat is goed. Praten over gevoelens komt niet vaak voor in de voetbalwereld, maar je moet het er juist over hebben. Dat begrijpt iedereen ook."

Contact met Dost

Ondertussen heeft Schöne veel contact met Dost, terwijl zijn ploeg zich voorbereidt op de bekerwedstrijd tegen Roda JC. "Hij klinkt weer als Bas en hij heeft weer die grote lach van hem", zei Schöne. "Natuurlijk werk je nu wel anders naar de wedstrijd toe, want er wordt niet alleen over Roda JC gesproken. Bas wil dat we vol gas gaan geven. Maar dat het een andere wedstrijd wordt dan normaal, is wel duidelijk."