Sport

Directie De Graafschap reageert op fors tekort: 'Financiën nu onder controle'

Financieel gaat het nog steeds slecht met De Graafschap.
Financieel gaat het nog steeds slecht met De Graafschap. © Orange Pictures
DOETINCHEM - De schuld die bij De Graafschap in juni naar boven kwam, blijkt nog hoger dan verwacht. Over het afgelopen seizoen heeft de club een verlies geleden van ruim 1,7 miljoen euro. Ongeveer driekwart van het tekort werd gedicht door een klein groepje aandeelhouders, onder wie Guus Hiddink. Dat er nu nog eens vijf ton bovenop komt, zorgt voor verontwaardiging bij invloedrijke geldschieters. De huidige directie reageert. "Als de aandelenhouders niet hadden geholpen, was het spannend geweest of het seizoen afgemaakt kon worden", zegt financieel directeur Hans Mol.
Maandagavond stond op stadion De Vijverberg in Doetinchem een aandeelhoudersvergadering gepland. Daar vertelde voorzitter Theo Hek slecht nieuws aan de groep ondernemers die De Graafschap al regelmatig hielp met financiële injecties. Zij hadden de afgelopen week net hun handtekening gezet onder het dekken van het tekort van 1,2 miljoen euro toen ze plotseling geconfronteerd werden met een nieuwe tegenvaller.
Hek bevestigt het verlies van 1,7 miljoen euro over de jaargang 2022-2023. Hij laat tegelijkertijd weten dat er geen grote paniek is ontstaan. "We hebben het onder controle. Dat heeft te maken met achtergestelde leningen die we al hebben ontvangen", zo laat de voorzitter van de Raad van Commissarissen weten.

'Zonder hulp was het spannend geworden'

Zijn opmerking wordt ondersteund door een reactie van Hans Mol, de huidige directeur financiën. "We hebben daardoor meer ruimte gekregen. Dat gekoppeld aan het dekken van het tekort,de aandelenmissie, maakt dat we de financiën nu onder controle hebben. Zonder de hulp van hen was het heel spannend geweest om dit seizoen uit te spelen."
De financiële puinhoop die bij De Graafschap is ontstaan, komt uit een periode met beleidsbepalers die nu niet meer bij de club actief zijn. Hoofd verantwoordelijke is Hans Martijn Ostendorp, die als verbinder naar buiten veel goeds deed voor De Graafschap, maar nauwelijks overzicht over de financiën zou hebben gehad en intern veel kritiek kreeg.

Een gebrek aan overzicht

Onder zijn bewind werd veel geld uitgegeven dat er in de praktijk helemaal niet was. Ook werd Ostendorp verweten, bijvoorbeeld door de toenmalige financieel directeur Remon Enting, dat hij geen beleid maakte en visie miste. Enting vertrok uit frustratie naar Heracles Almelo.
Maar de grootste chaos werd de afgelopen jaren gemaakt door Entings opvolger: Melanie Koster. De registeraccountant uit Zelhem meldde als financieel directeur vorig seizoen vrolijk dat De Graafschap zou afstevenen op een winst van ongeveer 60 duizend euro. De werkelijkheid bleek anders met een verlies van 1,76 miljoen euro.
Meerdere bronnen laten weten dat Koster veel uitgaven niet zou hebben geboekt. Niet bewust, maar omdat 'er vaak maar wat gedaan werd' en 'een administratief overzicht ontbrak.' Controle, bijvoorbeeld op een aantal horecaposten, was er niet. Dat zorgde voor verwarring en hiaten in de boeken.
Ook zouden de kosten zijn opgelopen door hoge energierekeningen en de inzet van moeilijk te vinden beveiligers. Verduistering of fraude wordt aan alle kanten ontkend door De Graafschap. Koster, inmiddels alweer vervangen door Hans Mol, is niet voor commentaar bereikbaar.

Belabberd toezicht

Ook de voormalige Raad van Commissarissen treft blaam aan de hoop opgelopen schuld. Het adviesorgaan heeft simpelweg belabberd toezicht gehouden op de financiële zaken bij De Graafschap. De vraag blijft in hoeverre zij op de hoogte waren van de opgelopen kosten. Niet voor niets is een fors deel van de RvC, op klemmend advies van een aantal machtige aandeelhouders, vertrokken. Van voorzitter Martin Mos, die ook tobde met zijn gezondheid, is nauwelijks meer iets vernomen. Hij is ook al tijden niet meer bereikbaar voor de media.

Ook optimisme

Volgens Hek, de opvolger van Mos, komt het allemaal goed met De Graafschap en blijft het doel om zo snel mogelijk te promoveren. Hij ziet veel groeimogelijkheden, met onder meer een nieuw hypermodern trainingscomplex, en legt de lat hoog.
Het is begrijpelijk optimisme van Hek. De Graafschap leeft als bijna nooit tevoren. Volle tribunes met veel enthousiaste sponsoren en supporters zorgen voor veel euforie. Ook staat er tegenwoordig behoorlijk wat (jong) kapitaal op het veld en speelt De Graafschap weer aantrekkelijker voetbal. Met een spelersbudget van ongeveer twee miljoen euro hoort de club echter niet bij de top van de eerstedivisie, waarin nu al voor het vijfde seizoen op rij wordt gevoetbald.
Het grootste probleem bij de Achterhoekse club zijn dus de financiën die onder druk zijn komen te staan. Insiders spreken nog steeds van een 'stuurloos schip'. Een goed onderbouwd beleidsplan zou nog altijd ontbreken.
"Hoe ik hier binnenkwam, was niet in de makkelijkste periode', verdedigt algemeen directeur Ogubai zich. "Wel uitdagend met de financiële status. Prioriteit was eerst het in kaart brengen van de situatie. Maar ik ben optimistisch over hoe De Graafschap momenteel aan alle kanten leeft", aldus Ogubai.

Snijden in personeelskosten

De Graafschap is dit seizoen ingegaan met een negatief eigen vermogen van meer dan een miljoen, zo bevestigt financieel directeur Mol. "Met een beleid op papier zetten zijn we druk bezig. Ik kan er niet zo veel mee als er van alles wordt geroepen. Het uitvoeren en ermee aan de slag zijn is bijna hetzelfde lijkt me."
"Wat ik heb aangetroffen? Ik was verrast", reageert Mol op de fikse schuld. "Er was een achterstand in de administratie. Crediteuren kloppen aan en vragen wanneer ze hun geld krijgen. De situatie van nu is teleurstellend. Het allerbelangrijkste is dat we inventief omgaan met de inkomsten en kort op de bal spelen. Er mag gewoon niet meer geld worden uitgegeven dan er hier binnenkomt. We waren gewoon niet 'in control.'
De Graafschap moet ook snijden in personeelskosten. Nooit eerder werkten vorig seizoen zoveel mensen op de kantoren in Doetinchem. Veel vacatures van vertrokken mensen zijn niet meer ingevuld. Ook lopen er procedures van werknemers van wie De Graafschap afscheid moet nemen. "Onze taak is te komen tot een nul-begroting, break-even dus', besluit Mol.
De Graafschap leeft enorm bij de achterban.
De Graafschap leeft enorm bij de achterban. © Omroep Gelderland