Sport

Voetballers en trainers die zomaar neervallen, het komt vaker voor

Spelers staan om Bas Dost heen, nadat hij in elkaar is gezakt.
Spelers staan om Bas Dost heen, nadat hij in elkaar is gezakt. © ANP
NIJMEGEN - De schrik was enorm toen Bas Dost zondag ter aarde stortte tijdens de wedstrijd AZ-NEC. De spits werd op het veld behandeld en kon daarna naar het ziekenhuis worden vervoerd. Dat zorgde voor een déjà vu bij andere NEC'ers. Want voetballers en trainers die op het veld neervallen, het is al vaker voorgekomen.
Voor assistent-trainer Ron de Groot was het neervallen van Dost wellicht traumatisch. Hij kreeg zelf in 2009 een hartstilstand na een training. Hij had nog meegedaan in een partijspel, toen hij zich opeens niet goed voelde. Na het douchen werd erger en op de trap in het Goffertstadion zakte hij in elkaar.
Het bleek een hartstilstand en dankzij snel ingrijpen van de fysiotherapeuten werd zijn leven gered. De Groot werd snel naar het ziekenhuis vervoerd en daar werd hij al snel geopereerd. Er werden twee stents geplaatst. Daarna herstelde hij snel en kon hij zijn werkzaamheden na drie maanden weer hervatten.
Ron de Groot kreeg een hartstilstand bij NEC
Ron de Groot kreeg een hartstilstand bij NEC © Omroep Gelderland

Wilfried Brookhuis

Een ander staflid bij NEC, keeperstrainer Wilfried Brookhuis, werd in maart 2018 na de training onwel. "Aansluitend op de training van de eerste selectie zat ik in het krachthonk om een serietje te maken. Toen kreeg ik een barstende hoofdpijn. Ik dacht dat het wel weer weg zou trekken."
"Ik ging gelijk naar de fysiotherapeut Han Tijshen en die kreeg al snel in de gaten dat het niet helemaal goed was. En dat had ik ook, want het was een pijn die ik niet herkende en nog nooit had gehad. Vervolgens zijn we naar het ziekenhuis gegaan en daar werd bij onderzoeken een hersenbloeding geconstateerd."
Brookhuis had maanden nodig voor zijn herstel en keerde niet meer terug bij het eerste elftal als keeperstrainer. Hij ging in de jeugdacademie van NEC werken en relativeerde sindsdien veel meer. "Alles gaat gewoon door. Dat was geen schok, maar wel een bevestiging dat het leven hier op aarde beperkt is. En daarin moet je de dingen doen die je zelf belangrijk vindt. En dan kom je wel uit bij je gezin en je kinderen. Je beseft de eindigheid van alles."

Evander Sno

Ook eerder stortte al eens een speler van NEC neer op het veld. Evander Sno, die als speler van Jong Ajax al op het veld van De Bataven in Gendt een hartstilstand kreeg, overkwam dat nog een keer in een wedstrijd van NEC tegen Feyenoord in 2012.
Sinds het incident bij Jong Ajax speelde Sno met een defibrillator en die kreeg het hart snel weer op gang. Sno stond weer op en liep op eigen kracht naar de kleedkamer. In het ziekenhuis werd de middenvelder nader onderzocht, maar hij mocht snel weer naar huis. Hij kon zijn carrière voortzetten en speelde na NEC nog voor RKC en het Belgische Westerlo.

Michael Jansen

Michael Jansen overkwam hetzelfde bij Vitesse. De Nijmeegse verdediger gold als een groot talent en brak in 2004 echt door. Hij was in beeld bij Ajax en Hamburger SV en zat in de voorselectie van het Nederlands elftal, toen hij in mei 2005 tegen Ajax opeens op de grond viel en buiten bewustzijn raakte. De oorzaak bleek een hartritmestoornis.
Lange tijd bleef het onduidelijk of Jansen zijn carrière nog kon vervolgen. De verdediger kon uiteindelijk in september 2007 met een defibrillator weer gaan trainen, maar Vitesse durfde het niet meer met hem aan. Daarna werd hij overgenomen door Feyenoord, dat Jansen verhuurde aan De Graafschap. Later kwam hij nog uit voor Cambuur, FC Groningen, Veendam en Go Ahead. Hij keerde terug bij Vitesse als jeugdtrainer.