Sport

Gian van Veen zet dartswereld op de kop

Gian van Veen maakt naam in de dartswereld.
Gian van Veen maakt naam in de dartswereld. © PDC Europe/Jonas Hunold
POEDEROIJEN - Gian van Veen woont nu nog bij zijn ouders in Poederoijen en werkt op een kantoor op Schiphol. Dat leven gaat op korte termijn veranderen. De 21-jarige Van Veen maakt flink naam in de dartswereld en wint van de beste spelers van de wereld.
Van Veen is de nummer één van de wereld bij de spelers onder de 25 jaar. Hij presteert zelfs beter dan wereldtopper Michael van Gerwen op die leeftijd deed. De verwachtingen liegen er niet om, merkt diezelfde Van Gerwen. "Gian kan fantastisch goed gooien, maar laat die jongen eerst maar eens een beetje rijpen", aldus de drievoudig wereldkampioen tegen de NOS.
"Als je zo'n jongen te veel pusht, kan het weleens tegenvallen", weet Mighty Mike. "Het gaat er niet om dat je zes maandjes leuk speelt, maar vijftien jaar. Darts is geen sprint, maar een marathon."
Dat beseft Van Veen dan ook. "Natuurlijk is het leuk om de nieuwe Van Gerwen genoemd te worden, maar er is maar één Michael. Ik ga mezelf niet onnodig druk opleggen. Het belangrijkste is dat ik met beide benen op de grond sta en bij mezelf blijf. Ik geniet ervan nu het zo goed gaat, maar heb ook een stemmetje in mijn hoofd dat zegt dat je nooit weet hoelang het zo blijft. Ik weet waar ik vandaan kom."

Gevalletje darteritus

Daarmee doelt Van Veen op het fenomeen 'darteritus', waarbij het spelers bijna niet meer lukt om een pijl richting het bord te gooien. De angst van alle darters. Het overkwam Van Veen zo'n twee jaar terug. "Het draait allemaal om faalangst", blikt hij terug. "Ik was bang om te verliezen en bang om mijn pijl los te laten, omdat je denkt dat als je hem loslaat, je mist. Dus dan wil je hem niet loslaten."
Uiteindelijk lukte het Van Veen om, met wat begeleiding, zijn zelfvertrouwen op te krikken. Hij leerde weer in zichzelf te geloven en begon te winnen: het beste medicijn tegen 'darteritus'. "Mijn niveau ging omhoog en plots was het weg."
Het gaat in 2023 voortvarend met de inwoner van Poederoijen. Hij heeft zich geplaatst voor het grote WK, dat traditiegetrouw aan het einde van het jaar wordt gehouden in Londen. Daarnaast staat hij in de finale van het jeugd WK, eind november.
Omdat het zo goed gaat, gaat het talent na het WK in Londen volledig aan de slag als darter. Hij heeft, naar eigen zeggen, al aardig wat prijzengeld en sponsoren binnengehengeld om zijn gewone baan op te kunnen zeggen.
Van Veen speelt zondagmiddag tegen Van Gerwen in de kwartfinale van het EK in het Duitse Dortmund.