Sport

'Wat ze bij De Graafschap doen, zie je nergens'

Jan Lammers is sterk in de duels bij De Graafschap
Jan Lammers is sterk in de duels bij De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - Jan Lammers uit Zevenaar is een lange, stoere verdediger die thuishoort in het shirt van De Graafschap. Hij kent ook veel supporters die vrijdagavond tot in de late uurtjes een bijzondere boerenbruiloft organiseerden op stadion De Vijverberg. Sfeeracties en winst op FC Eindhoven zorgden voor een meer dan geslaagd jubileum van supportersgroep Brigata Tifosi. "Uniek voor Nederland", zegt Lammers trots.
Uitgerekend tijdens de 'verjaardag' van de BT, de fanatieke aanhang van De Graafschap bestond precies 20 jaar, stond hij in de basis. Hij verving de aan zijn knie geblesseerde Rio Hillen , een Amsterdammer die vorig seizoen werd gehaald en zijn opleiding bij Ajax genoot. Centrumverdediger Lammers is juist een kind van de club De Graafschap die elke hoek van het Engels getinte stadion kent.

'Ik zal ermee moeten dealen'

Lammers doorliep in Doetinchem de hele jeugdopleiding, brak door in het eerste, vertrok onder meer naar Indonesië voor een bijzonder avontuur, was daarna nog actief voor Top Oss en keerde vorig seizoen terug op het oude nest. Hij had ongetwijfeld op meer speeltijd gerekend bij De Graafschap, maar Lammers schikt zich met frisse tegenzin in zijn lot. "Het is duidelijk gecommuniceerd en daar zal ik mee moeten dealen. Je moet je zo goed mogelijk opstellen. Dat is ook voetbal."
"Daarom was het ook heel mooi om juist deze wedstrijd mee te maken", bevestigde de 28-jarige Lammers met een grote lach. Voor het eerst dit seizoen stond hij aan de aftrap. Natuurlijk genoot hij volop van alles wat er voorbij trok op en rondom De Vijverberg.
"Dit soort avonden, met die doeken, het vuurwerk en al die gave acties, is voor elke speler wel bijzonder denk ik. Het is zeker niet alledaags. Maar voor iemand die hier echt is opgeleid en hier uit de regio komt, is het nog extra speciaal."
Eén van de sfeeracties tijdens het jubileum van de  supportersgroep BT.
Eén van de sfeeracties tijdens het jubileum van de supportersgroep BT. © Omroep Gelderland

Latje hangen

Phillip Brittijn uit Winterswijk is daar ook een goed voorbeeld van. Hij kon er geen genoeg van krijgen. Toen alle spelers al binnen waren, maar de Spinnekop nog altijd aan het zingen was, kwam de middenvelder nog één keer terug. Met een sprint dook hij op voor het publiek om vervolgens een seconde schreeuwend aan de lat te hangen. Het was een teken van opperste blijdschap en ontlading.
Ook de meer ervaren Lammers maakte deel uit van die feestende spelersgroep die samen met de Brigata Tifosi de 2-1 overwinning vierden. "Ik ken veel jongens die op die tribune zitten. Het voelt voor mij heel vertrouwd daar rond te lopen. Ik heb na afloop nog kort wat vrienden een handje geschud en dan voel je de trots. Een blijk van waardering valt over je heen. Ik vind het prachtig."

'The Joker is een mysterie'

De sfeeracties waren stuk voor stuk indrukwekkend. Vooral de terugkeer van The Joker (zie foto onder), die voor het laatst werd ingezet tijdens de laatste promotie in 2018, baarde opzien. Wie deze persoon is, weet bijna niemand. "Dat willen ze niet bekend maken en dat is ook hun goed recht. Het is een mysterie en dat blijft leuk", lacht Lammers.
The Joker met fakkels in zijn handen op de Spinnekop tribune tijdens de wedstrijd
The Joker met fakkels in zijn handen op de Spinnekop tribune tijdens de wedstrijd © Orange Pictures

'Hij stond in het bos op ons te wachten'

De spelersgroep wist al dat The Joker, de schurk uit de vroegere Batman-films, zou worden ingezet tijdens het jubileumduel tegen FC Eindhoven. "Maandagavond na Jong AZ kwamen we hier aanrijden door het bos en stond hij al in het donker te wachten. We zijn door hem begeleid naar het stadion. Hij liep daar met zijn koffertje en verdween daarna weer in het bos. Toen begrepen we al een beetje wat er vanavond zou gaan gebeuren."
"Het was echt zo'n avond waarvan we wisten dat er gewonnen moest worden", zegt Lammers. "En dat is gelukt. Het was dik verdiend ook. De uitslag had nog wel wat hoger mogen zijn gezien de kansen die we kregen."
"Je krijgt zeker genoeg mee van al die acties. Tijdens de wedstrijd is dat natuurlijk wat minder, maar als een bal uit ging, zag je toch weer wat want er gebeurde gewoon van alles."

Uniek voor Nederland

De Graafschap staat met de Brigata Tifosi al jarenlang bekend om zijn originele spandoeken. Zij zorgden ook vrijdagavond op de volle Vijverberg weer voor een uitgelaten sfeer. Maar ook bij het overlijden van een clubman onderscheidt de BT zich met altijd een bijzonder eerbetoon.
"Ik denk dat wat je nu weer gezien hebt, uniek is voor Nederland. Bij Feyenoord heb ik het ook wel eens een keer zien rondgaan, maar zoals het hier gebeurt met The Joker die dan ineens boven het stadion uitkomt en al dat siervuurwerk door het hele stadion... Ik kan ik me niet herinneren bij andere clubs."
De Graafschap blijft daarin speciaal. De rest van het publiek wordt meegezogen in de waanzinnige sfeer die wordt gecreëerd. "Zij zijn een groep die enorm meeleeft met de club", weet Lammers. De BT wil heel graag steeds weer iets moois neerzetten en daar hebben ze echt alles voor over. Die gedrevenheid is prachtig en helpt ons ook op het veld. Het was echt een geweldige avond."