liveblog | 26 oktober 2023

Bijzonder jubileum in Doetinchem bij De Graafschap

In dit liveblog lees je alles over de wedstrijd De Graafschap - FC Eindhoven. De fanatieke supportersgroep Brigata Tifosi bestaat vandaag precies twintig jaar. Een mega groot spandoek moet het jubileum extra cachet geven aan het begin van de wedstrijd.
Laatst bijgewerkt: 26 oktober 2023, 18:30 uur
18:30

Drie wijzigingen De Graafschap

Jan Vreman voert bij De Graafschap vrijdag een aantal wijzigingen door. Meest opvallend is dat Lion Kaak, die dit seizoen een vaste basisspeler was, thuis tegen FC Eindhoven op de bank begint. Het middenveld wordt nu gevormd door Phillip Brittijn - Donny Warmerdam en Simon Colyn die achter David Flakus Bosilj gaat spelen. "Lion heeft het goed gedaan, maar we verwachten zoals we het nu neerzetten iets meer", zegt Vreman.
Verder keert Giovanni Büttner terug als rechtsbuiten. Dat gaat ten koste van Tristan van Gilst. Rio Hillen is licht geblesseerd. Jan Lammers is zijn vervanger. Maandag stelde De Graafschap teleur bij Jong AZ. "We hebben het daar niet goed gedaan."
Lion Kaak is vrijdag tegen FC Eindhoven zijn basisplek kwijt
Lion Kaak is vrijdag tegen FC Eindhoven zijn basisplek kwijt © Orange Pictures
Thuiswedstrijden zijn bij De Graafschap vaak aantrekkelijker en daar is het voetbal beter dan in uitduels.. Spelers lijken zich ook wat makkelijker te kunnen motiveren voor een volle VIjverberg in Doetinchem dan een duel op maandag in Wijdewormer. "Van mij mag dat als het thuis voor de spelers makkelijk gaat met het publiek erbij. Dat zou alleen maar geweldig zijn. Maar nu moet het ook in uitwedstrijden beter."
Bovenin staat het dicht bij elkaar. Het lijkt op een duel van aanhaken of afhaken tegen FC Eindhoven. "De verschillen zijn klein", weet Vreman die ook bevestigt dat een nederlaag een heel ander gezicht geeft op de ranglijst. "Dan wordt de afstand met de rest wel groter. Maar het seizoen is nog lang."
18:00

Tijd om te oogsten voor Vitesse

Vitesse hangt tussen de middenmoot en de degradatiezone in. Nu komt er een cruciale fase aan, beseft ook trainer Phillip Cocu. "Er komt nu een blok wedstrijden aan met Zwolle, Go Ahead en Heerenveen, waarin we de nodige punten moeten gaan halen om aansluiting te krijgen en te houden met het grote middenblok."
Vitesse scoort heel moeilijk
Vitesse scoort heel moeilijk © Omroep Gelderland
Doelpunten maken is een probleem bij Vitesse. Geen eredivisionist scoorde minder Slechts zes doelpunten in negen wedstrijden, waarin zes keer helemaal niet werd gescoord. "We zitten in een fase waarin dat veel moeite kost. We komen ook wel in fases waarin het wat makkelijker zal gaan en misschien ook eens wat meer mee zit. Tegen Excelsior creëren we genoeg kansen en hadden we er één of twee moeten maken. Maar met resultaten stijgt het vertrouwen en de energie. Daar word je alleen maar sterker van. Alleen op dit moment moeten we er heel hard voor werken."
Vitesse heeft veel moeite met scoren
De Graafschap treedt morgenavond thuis tegen FC Eindhoven aan met drie wijzigingen in de basisopstelling. Verdediger Rio Hillen viel tegen Jong AZ geblesseerd uit. De schade aan zijn knie moet nog duidelijk worden. Jan Lammers is zijn vervanger.
Jan Lammers staat in de basis
Jan Lammers staat in de basis © Orange Pictures
Daarnaast komen er wijzigingen in de voorhoede. Giovanni Büttner krijgt als rechtsbuiten de voorkeur boven Tristan van Gilst en David Flakus Bosilj speelt in de spits. Simon Colyn zakt terug naar het middenveld. Dat gaat ten koste van Lion Kaak.
De Graafschap staat momenteel elfde en Eindhoven is de nummer vier, met drie punten meer. De achterstand op de koplopers Roda JC en Willem II bedraagt zes punten. Een zege is dus essentieel om mee te blijven doen in de strijd om directe promotie.
12:30

Vitesse vrijwel op volle sterkte

Vitesse had de laatste maanden te maken met een enorme blessuregolf, maar die tijd is voorbij. Alleen Davy Pröpper en Thomas Buitink, beiden op de weg terug na een kruisbandblessure, zijn er niet bij tegen PEC Zwolle.
Joel Voelkerling Persson met masker
Joel Voelkerling Persson met masker © Omroep Gelderland
Mica Pinto, die ontbrak tegen Feyenoord, keert terug bij de selectie, net als Amine Boutrah. De Franse aanvaller stond een maand aan de kant nadat hij geblesseerd uitviel tegen Sparta. Joel Voelkerling Persson zal opnieuw in de spits staan, met een masker. "Na zijn gebroken neus heeft hij een maand niet kunnen spelen. Nu is hij fit", weet trainer Phillip Cocu. Hij zal het ook moeten laten zien, want het draait voor een spits om doelpunten maken."
10:05

Wie gaat er keepen bij NEC?

Afgelopen zaterdag maakte NEC-trainer Rogier Meijer een opmerkelijke keuze. Hij gaf de voorkeur aan Robin Roefs onder de lat in plaats van Jasper Cillessen. De ervaren doelman moest plaatsnemen op de bank en deed dat zichtbaar geïrriteerd. "Ik vind dat hij nog iets langer de tijd nodig heeft om in het ritme te komen van trainen en keepen en ik ben tevreden over Robin", liet de trainer vorige week weten.
Keert Jasper Cillessen terug in het doel bij NEC?
Keert Jasper Cillessen terug in het doel bij NEC? © Omroep Gelderland
De vraag is of Cillessen naar zijn mening nu genoeg ritme heeft opgedaan. Roefs voldeed opnieuw tegen Almere City met een cruciale redding vlak voor tijd. Er is dus geen reden om Roefs te passeren. Het gaat er nu vooral om hoeveel krediet Cillessen heeft bij Meijer.
10:00

Verdediger op proef bij NEC

De transfervrije Sai van Wermeskerken (29) is vanaf vandaag op proef bij NEC. De Japans-Nederlandse verdediger speelde eerder in Nederland voor FC Dordrecht, SC Cambuur en PEC Zwolle. "Door de absentie van Brayann Pereira waren we al langere tijd op zoek naar een versterking voor de rechtsbackpositie", aldus technisch directeur Carlos Aalbers. "De afgelopen periode hebben we bij het management van Sai geïnformeerd, maar we moesten de ontwikkelingen tijdens zijn stage bij 1. FC Magdeburg afwachten. Daar trainde hij de afgelopen weken mee."
Sai van Wermeskerken speelde eerder voor SC Cambuur.
Sai van Wermeskerken speelde eerder voor SC Cambuur. © Orange Pictures
07:00

Flinke tik voor De Graafschap

De Graafschap heeft verzuimd om aan te haken bij de top van de eerste divisie. Uit tegen AZ faalden de Doetinchemmers. Het werd 3-0.
De Graafschap was slordig in het begin en kwam een paar keer goed weg. Mees Bakker maakte enkele fouten, maar redde wel bij een grote kans van Poku. De Graafschap liet heel weinig zien.
De Graafschap-doelman Mees Bakker
De Graafschap-doelman Mees Bakker © BSR Agency
Na rust dook Poku weer op voor Bakker, maar hij schoot naast. Na een onhandige overtreding van Alexander Büttner sloeg Mexx Meerdink toe uit een strafschop. En Addai zorgde voor 2-0. Invaller Mimoun Mahi was dicht bij de 2-1. Maar Reverson maakte er nog 3-0 van. Door de nederlaag zakt De Graafschap naar de elfde plaats in de eerste divisie. Het verschil met de koplopers blijft zes punten.