Sport

Contrast voor De Graafschap kan bij Jong AZ niet veel groter zijn

Basar Önal met zijn moeder aan wij hij de talentenprijs opdraagt
Basar Önal met zijn moeder aan wij hij de talentenprijs opdraagt © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap krijgt dit seizoen weer regelmatig vleugels als het thuis speelt op een volle Vijverberg. De spelers worden door het uitzinnige publiek gedragen, bleek ook vrijdag weer tegen FC Groningen. Hoe anders zal het decor maandagavond zijn in een kil en winderig Wijdewormer tegen Jong AZ.
Vorig seizoen won De Graafschap van de talenten uit Alkmaar en omstreken, maar de drie edities daarvoor gingen allemaal verloren. Onder Mike Snoei werd in september 2020 zelfs een beschamende 7-3 nederlaag geleden. Jong AZ werd een angstgegner, maar in de afgelopen jaargang vertrok De Graafschap ineens met een nipte 1-0 overwinning terug naar de Achterhoek.
Op De Vijverberg zitten tegenwoordig ongeveer 11.000 toeschouwers. Het voetbal leeft weer bij De Graafschap in Doetinchem. In Wijdewomer zullen het er morgenavond niet veel meer zijn dan 500. De Graafschap treedt vrijwel zeker met hetzelfde elftal aan als tegen FC Groningen toen in een meeslepend duel met 2-1 werd gewonnen.

'Oerend hard'

Basar Onal beschrijft het Vijverberg gevoel, na een overwinning met plezier. Vrijdag dansten de spelers vrolijk in het rond en zette de Spin Side vanaf de nog volle tribune het nummer Oerend Hard in van Normaal. Het zijn geluksmomenten voor het talent.
Önal krijgt direct pretoogjes als hij eraan denkt. "Je ziet bij die gasten het vuur in hun ogen als je ze aankijkt. Daar ga je gewoon in mee. Ik moet dan ook wel lachen. Het is geweldig. Als we winnen krijg ik ook altijd direct veel zin om er naartoe te gaan."
Het verschil met twee jaar geleden is groot. "Toen ik nog niet speelde en op de tribune zat te kijken was dat totaal anders voor me. Het verschil om daar dan ineens zelf te staan op het veld na afloop is enorm. Het is iets speciaals dat hoort bij deze club. Dat voelen de jongens die voor het eerst bij de selectie zitten ook. En zelfs als je hier al vier jaar speelt, blijft dat nog steeds mooi", glundert Önal.

Motivatie

Maar maandag tegen Jong AZ zal de motivatie helemaal uit de spelers van De Graafschap zelf moeten komen. De ploeg van Vreman kan zich bij een zege in de top vijf nestelen van de eerste divisie. Met de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven en de bekerontmoeting tegen FC Emmen voor de boeg kan dat voor extra veel vertrouwen zorgen.
Önal is één van de spelers die momenteel geniet bij De Graafschap. Hij voetbalt ook goed, zeker nu hij op zijn favoriete linksbuiten positie staat. Niet voor niets werd de Doetinchemmer uitgeroepen tot het grootste talent van de eerste periode. Die prijs, het bronzen schild, kreeg hij vrijdagavond van zijn moeder en daar zit een emotioneel verhaal aan vast.

'Deze prijs is voor mijn moeder'

"Het deed me heel veel", vertelt Önal. "Ze heeft een hele zware tijd doorgemaakt. De jongens wisten dat ook allemaal maar we hebben dat voor ons gehouden. "Deze prijs is voor haar. Dat heeft ze verdiend. Ik ben heel erg blij dat ze inmiddels weer goed is hersteld. Het gaat nu heel goed. Ze heeft wel wat traantjes gelaten zag ik."
Maandagavond gaat de competitie weer verder voor De Graafschap. Uit bij Jong AZ op het trainingscomplex in Wijdewormer. Önal heeft zoals altijd vertrouwen. "We gaan goed, spelen best al vaak goede wedstrijden en raken ook steeds beter op elkaar ingespeeld."