Sport

Meijer over kritiek NEC-supporters: 'Het helpt ons niet'

Rogier Meijer krijgt veel kritiek.
Rogier Meijer krijgt veel kritiek. © Orange Pictures
NIJMEGEN - NEC verkeert in crisissferen, ondanks een plek in de middenmoot. Rogier Meijer is bij velen de gebeten hond, al kregen ook de spelers veel kritiek te verduren tijdens en na afloop van de wedstrijd tegen Almere City (1-1) gisteravond in Nijmegen. Hoe reageert de geplaagde coach van NEC op de onrust?
Veel ontevredenheid gisteravond in De Goffert. Duizenden supporters klagen steen en been omdat ze vinden dat de Nijmeegse club saai en slecht voetbal speelt. Meijer kreeg na afloop van de teleurstellende 1-1 tegen Almere City de hoon van de fanatieke aanhang over zich heen. Een deel van de mensen eist het vertrek van de Doetinchemmer, die NEC in de lente van 2021 nog naar de eredivisie leidde en de afgelopen jaren nooit in degradatiegevaar kwam.

Teleurstelling in spelers

De norm bij NEC is echter het bereiken van Europees voetbal. Maar NEC kan daar ook dit seizoen nog niet aan voldoen, ondanks een hoop ervaren spelers in de selectie. Bij de Deen Lasse Schöne lijkt het beste er vanaf, de terugkeer van Bram Nuytinck is tot nu toe een teleurstelling en Jasper Cillessen zat zaterdagavond zelfs op de bank. Ook de nieuwste aankoop, Bas Dost, is nog niet het gewenste en balvaste aanspeelpunt die hij zou moeten zijn.
Met negen punten uit negen wedstrijden staat de club aan de Waal in het midden van de ranglijst, maar een striemend fluitconcert en 'Meijer rot op', rolde na afloop van de matige wedstrijd van de tribunes. Het publiek droop zwaar gefrustreerd af.
Vooral aan de bal was het pover wat NEC liet zien. Na tien minuten begonnen sommige toeschouwers al met het uitjouwen van de eigen ploeg. Dat gebeurde opnieuw na een half uur bij de tegengoal van Almere en ook bij het rustsignaal werden de spelers met gefluit richting de catacomben gestuurd.

'Lastig en zwaar'

Een zichtbaar aangeslagen Meijer kreeg vragen over de kritische houding van de fans. "Ik vind het moeilijk om er iets over te zeggen, maar het helpt ons niet. Dat zie je ook in de wedstrijd, want na die 0-1 zie je dat we veel meer tegen onszelf voetballen. Dan tonen we minder lef en initiatief om de dingen te doen die we thuis moeten doen."
"Het is moeilijk om het dan op deze manier te beleven. Na de 1-1 zag je wel een andere vibe in het stadion en je ziet gewoon terug dat het wat doet met de spelers. Maar het is lastig en zwaar op dit moment", stelde Meijer.
Een zichtbaar aangeslagen Meijer

Twijfel

De Doetinchemmer is zelf ook vaak het mikpunt van kritiek. Hij moet het al weken ontgelden. "Dat is vervelend. Ik ben ook maar een mens en probeer er alles aan te doen om een beter resultaat te halen vanavond. Het is niet zo dat ik de knop omzet als ik hier wegrijd. Het houd je constant bezig. Je twijfelt over het maken van keuzes. Het is mijn werk en ik zal er alle energie in blijven leggen. Dat gaat me behoorlijk af."

'Focus op het elftal'

In hoeverre Meijer nog stevig in het zadel zit, is lastig te beoordelen. De lat bij de leiding van de club ligt hoger dan tot nu toe door spelers en staf is getoond. Maar in degradatiegevaar verkeert NEC zeker niet. "Of mijn positie nog sterk is? Ik denk het wel. Maar dat zal je altijd bij een ander moeten checken", reageert Meijer. "Ik weet niet of er intern over gesproken wordt. Dat is ook niet aan mij. Ik focus me op het elftal en de rest zie ik wel."
Is dat lastig? "Nee hoor, dat is niet zo lastig. Natuurlijk is dit een tik en doet het pijn. Maar ik zie een groep met goede energie en met wie het prima werken is. Wat nu gaande is moet ook ik incasseren en dan zal ik er weer moeten staan."