Sport

Phillip Cocu over De Kuip: 'Een intense sfeer, alles is aanwezig'

Cocu coacht Vitesse tegen Sparta
Cocu coacht Vitesse tegen Sparta © Orange Pictures
ROTTERDAM - Hij speelde ze zelf graag: interlands met Oranje en wedstrijden in het shirt van PSV of, zelfs als broekie, van Vitesse. Voor Phillip Cocu waren wedstrijden in Rotterdam tegen Feyenoord altijd speciaal. Zaterdagavond maakt Vitesse de magie van De Kuip weer mee. "We weten dat we kunnen winnen."
Vitesse-trainer Cocu sluit een antwoord af met een zin en dan een lach. "Aan ons de uitdaging om het stadion stil te krijgen. Ja, daarin moet je het toch zoeken en zo moet je het ook zien. Dat is wat wij in handen hebben."
Maar de lach van Cocu verraadt tegelijkertijd hoe moeilijk dat zal zijn voor het tobbende Vitesse, dat meer teleurstellende wedstrijden afwerkte dit seizoen dan kwalitatief goede. Vorig seizoen won Vitesse wel in De Kuip, maar Feyenoord was op die slotdag van de competitie al kampioen. "Toen lag het echte moeten er bij hen niet op. Nu is het een heel andere wedstrijd. Maar we weten wel dat het kan", zegt Cocu.

Andere druk

Vitesse mist Amine Boutrah en waarschijnlijk ook nog Michael Pinto tegen Feyenoord. Tegen Excelsior verzuimde de ploeg van Cocu na rust een kans te promoveren tot een doelpunt. Het bleef teleurstellend 0-0. "Dit is een andere druk, dat is zeker waar. We hebben niet gedaan wat we moesten doen tegen Excelsior. Nu kunnen we er iets meer onbevangen in tegen een club als Feyenoord."
Cocu hield als topspeler van Oranje en PSV van de grote wedstrijden tegen Feyenoord. En dus van het stadion in Rotterdam-Zuid. "Het is fantastisch. Er ligt een goed veld en de sfeer is intens. Als voetballer is eigenlijk alles aanwezig om optimaal en maximaal te presteren. Zo heb ik dat zelf altijd ervaren. De een verkrampt, maar een ander gaat er weer heel goed mee om. Dat verschilt."
"Feyenoord heeft zelf ook wel eens last gehad van die druk in thuiswedstrijden, maar ik denk dat ze zich nu fantastisch voelen", weet Cocu. "Ze zijn wat moeizaam begonnen, maar alweer gegroeid. Ze vinden het daarom heerlijk om thuis te spelen met het publiek erachter."

Interlands spelen

Door de interlandperiode kon Vitesse pas twee dagen geleden met een complete groep trainen. Maar Cocu juicht interlands voor zijn spelers zeker toe. "Het is altijd goed voor de ontwikkeling. Ook om fit te blijven in zo'n periode. Wij hebben er net als andere clubs mee te maken dat je dan pas laat weer helemaal bij elkaar bent. Veel spelers hebben ook een vrij weekend gehad, hoewel er ook pittig is getraind een aantal dagen. Dat kwam ook in mentaal opzicht wel even goed uit voor een aantal."