Sport

Hiddink stelde harde voorwaarden bij De Graafschap: 'Pas toen zijn we ingestapt'

Guus Hiddink.
Guus Hiddink. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Meer dan ooit is Guus Hiddink terug bij De Graafschap. Achter de schermen praat de voormalig bondscoach van Nederland, Rusland, Zuid-Korea en Australië volop mee over beleidszaken. Hij draagt ook spelers aan en wil in Doetinchem een hypermodern trainingscomplex laten bouwen. "Dat gaat er ook zeker komen", zegt Hiddink in een exclusief interview met Omroep Gelderland.
Een kopje koffie en hier en daar een grapje. Hiddink heeft het duidelijk naar zijn zin, zittend aan het hoofd van een lange tafel in de fraaie bestuurskamer van De Graafschap. De geboren Varssevelder is de afgelopen veertig jaar helemaal niet zo vaak op De Vijverberg geweest, maar zijn aanwezigheid op de grond van de Superboeren komt heel vertrouwd over.
Guus Hiddink wil nieuw trainingscomplex De Graafschap
Hiddink (76) reisde de hele wereld over. Was trainer van grote clubs als Real Madrid, Valencia en Chelsea. En natuurlijk PSV. "Ik ben nu al een tijdje uit het actieve, dagelijkse voetbal, maar ik bemoei me er nog graag mee", zegt hij twee uur voor de aftrap van het competitieduel tussen De Graafschap en FC Groningen (2-1).
Als ik toch ooit op dat gras zou kunnen voetballen
Guus Hiddink over zijn jongensdroom later voor De Graafschap te spelen
De Graafschap is de club waar het voor hem allemaal begon. Hij was in de jaren zeventig aanvoerder en spelbepaler. Hiddink wijst vanaf het terras in de hoek van het stadion naar een tribune. "Het hek daar was toen maar zo hoog", gebaart hij met pretoogjes. "Ik kon net over het randje kijken en dacht bij mezelf: als ik toch ooit op dat gras zou kunnen voetballen. Dat wilde ik bereiken."
Een 'ruwe cultclub' noemt hij De Graafschap, met een trouwe achterban die ook in slechte tijden blijft komen. De afgelopen jaren bekeek hij de eerstedivisieclub uit Doetinchem van wat grotere afstand. Hiddink hoorde en las hoe het aan alle kanten misging, met ontslagen trainers en met financieel wanbeleid. Nu is hij bijna iedere thuiswedstrijd aanwezig.

'Uit het niets tekort van 1,3 miljoen'

Hiddink, hij woont schitterend in Amsterdam, is kritisch op de voormalige directie. "Het is altijd makkelijk om trainers te ontslaan, maar dat heeft meestal te maken met het beleid dat wordt gemaakt. Het ging inderdaad slecht. Er leek over het vorig seizoen een positief saldo te zijn, maar uit het niets was er ineens een tekort van 1,3 miljoen euro. Dat hebben we toen met een paar mannen inderdaad opgelost", bevestigt Hiddink.
Toen een groepje aandeelhouders van De Graafschap, onder wie Hiddink, die onverwachte schuld wegwerkten, had De Graafschap hem al gepolst om vanuit een adviesrol wat meer te gaan doen. "Het gaat even niet zo goed, zeiden ze. Denk even mee alsjeblieft. Nou, dat doe ik graag. Ik ben inderdaad weer meer in de Achterhoek. En ja, dat zegt iets, hoewel het ook een andere reden heeft. Nu ik geen actieve rol meer heb, kan ik mijn kinderen ook wat vaker bezoeken."
Het dekken van het ontstane tekort ging niet zonder een eisenpakket. Het wanbeleid van de Raad van Commissarissen (RvC) en de voormalige directie betekende een wisseling van de wacht. "We wilden wel instappen, maar onder een aantal duidelijke voorwaarden", zegt Hiddink. "Er was een goede directie nodig en een opfrissing van de RvC."

Meer eisen stellen

Hiddink pakte vervolgens door. "En dan wil ik ook wel wat meer", glimlacht hij. "Ik ging bij trainingen kijken op De Bezelhorst in Doetinchem. Ik zag die accommodatie met mijn eigen ogen en vond die verouderd. Toen ben ik weer aan de bel gaan trekken. Men bleek open te staan om te professionaliseren. Als je ergens anders een modern complex neerzet met goede faciliteiten, kun je namelijk ook veel meer eisen van je mensen."
Vrijdagmiddag zat een stevige delegatie van De Graafschap weer op het gemeentehuis. Burgemeester Mark Boumans, een voetballiefhebber, was erbij en ook wethouder sport Patrick Moors die zich onlangs overvallen voelde omdat hij niet was uitgenodigd door Boumans. De Graafschap, die de gemeente nodig heeft, ontvouwde haar plannen waarbij de profclub zich iets verderop wil vestigen op de locatie van vv Doetinchem en rugbyvereniging Wild Rovers. De publiciteit hierover deed flink wat stof opwaaien.
Of deze verhuizing gaat lukken? Ja, dat gaat lukken
Guus Hiddink
Het project kost naar verluidt tussen de 6 en 8 miljoen euro. "Uitgangspunt is dat iedereen er profijt van heeft", zegt Hiddink die ook aan tafel zat. "Er zit, geloof ik, ook nog een postduivenvereniging. De Graafschap doet het werk en heeft contact met die clubs. De gemeente moet nog met een aantal dingen overstag. Of deze verhuizing gaat lukken? Ja, dat gaat lukken."
Hiddink geniet van het goede leven. Hij is net terug uit de Franse Provence waar hij nog een prachtig huis heeft. Regelmatig staat hij op de golfbaan, ook in de Achterhoek. Nu zijn indrukwekkende carrière voorbij is, rijst de vraag of hij nog iets moois wil nalaten bij De Graafschap. Gefluisterd wordt dat het nieuwe trainingscomplex de naam van Hiddink moet krijgen.

'Hallo, ik ben er nog'

"Als jij nalaten zegt, lijkt het erop dat je verdwenen bent", reageert hij direct. "Maar hallo! Ik ben er nog hoor. Het is wel zo dat ik het een mooie wens vind om dit project gestalte te geven. Ik was een zwerver, ben de hele wereld over geweest en als ik iets kan betekenen voor de club, doe ik het graag."
In de wandelgangen wordt ook gezegd dat Hiddink een fors deel van het nieuwe complex zal financieren. Hij doet er vrij luchtig over. "Daar komen we ook wel uit. Wat de kosten zijn, weet ik niet. Maar het schijnt nog wel mee te vallen, alleen is dat een vrij technisch verhaal. Het gemeentebestuur wil graag meedenken en is bereid om oplossingen te vinden."
Ook op sportief gebied praat Hiddink uiteraard mee. Door zijn goede contacten maakte hij bijvoorbeeld de komst van Simon Colyn van PSV mogelijk. "Dan doe ik even een belletje met Earnest Stewart (technisch directeur van PSV, red.). Wij helpen PSV namelijk ook regelmatig met jeugdspelers." Ook adviseerde hij met klem Jan Vreman terug te halen als hoofdtrainer. "Op dit moment is dat goed. Er was geen oppositie toen we daar over spraken."
Hiddinks invloed achter de schermen is niet te onderschatten. Hij wil De Graafschap helpen met een terugkeer naar de eredivisie. "Ik vergelijk het een beetje met een club als SC Heerenveen. Dat moet hier ook kunnen. Ja, je mag best hoog inzetten, toch?"