Sport

Iris (17) doet mee aan een héél bijzonder wereldkampioenschap

Iris tijdens haar act
Iris tijdens haar act © Pixcel
DREMPT - Iris Jaspers (17) is dit weekend vertrokken naar het WK AerialHoop in Polen. In die sport moet je je in de lucht acrobatisch door een hoepel kunnen bewegen. De spanning zit er al goed in bij de tiener uit Drempt. "En die wordt alleen nog maar erger als ik eenmaal in Polen ben."
Iris is haar hele leven al sportief geweest. "Ik heb vroeger altijd op hoog niveau geturnd", vertelt ze. Daar liep Iris echter tegen het ongewone probleem aan dat ze 'te lenig' was voor de sport. "Ik vond de acts van Cirque du Soleil altijd al heel mooi, dus toen ben ik met Aerial Hoop begonnen."
Al snel werd duidelijk dat ze hier talent voor had. "Ik ging al snel meedoen aan wedstrijden en NK's, en nu dus ook het wereldkampioenschap."

Iedere dag getraind

Nu heeft Iris een rustweek, maar tijdens de voorbereiding op het WK trainde ze eigenlijk iedere dag. "Dat doe ik in Utrecht met mijn trainster of zelf bij het trainingscentrum in Doetinchem." In Polen doet Iris mee in de categorie artistic.
"Het is daarbij de bedoeling dat je echt een verhaal vertelt aan de jury door middel van kleine bewegingen", legt Iris uit. Ze heeft er dit jaar voor gekozen om het verhaal van Mary Poppins te vertellen. "Je ziet vaak meer zielige acts op het WK. Eerder heb ik al meer horroracts gedaan dus leek het me dit jaar leuk om eens uit mijn comfortzone te gaan en een feel good verhaal te vertellen."

Gewone tiener

Ondanks de topsport is Iris ook nog gewoon een zeventienjarige tiener. "Ik houd net als iedere andere zeventienjarige ook van uitgaan en feestjes. Gelukkig is dat vaak goed te combineren", zegt de Dremptse. Wel heeft ze de afspraak dat ze twee maanden voor een grote wedstrijd, zoals die op het WK, niet uitgaat of naar feestjes gaat. "Dat vind ik soms wel jammer, maar ik heb het er wel voor over. Ik besef ook dat ik iets unieks heb, dat anderen van mijn leeftijd niet hebben."
Wat Iris betreft is ze nog lang niet klaar met de sport. "Ik wil eigenlijk nog tot m'n 35ste door blijven gaan met wedstrijden", zegt ze. Ook lijkt het haar leuk om shows te gaan doen of evenementen te organiseren. Maar voor nu staat eerst het WK nog op de planning en daarop schat ze haar kansen goed in. "Ik denk wel dat ik de topvijf kan halen. Natuurlijk is de concurrentie groot, maar ik heb ook hard getraind."
Het WK Pole en Aerial vindt plaats van 25 tot en met 29 oktober.
Benieuwd hoe aerial hoop er in de praktijk uitziet? Je ziet het hier: