Sport

Mahi wil fans De Graafschap vermaken: 'Ik ben een publieksspeler'

Mimoun Mahi verlaat het veld in een wedstrijd van De Graafschap.
Mimoun Mahi verlaat het veld in een wedstrijd van De Graafschap. © ANP
DOETINCHEM - Hij moest van ver komen en nog steeds is hij er niet helemaal, maar Mimoun Mahi belooft zijn voeten snel te laten spreken.Bij De Graafschap is hij één van de topaankopen dit seizoen. "Ik wil de mensen laten genieten en dat gaat nu ook niet lang meer duren."
In alles straalt de goedlachse Mahi gretigheid uit. Op het trainingsveld, maar ook daarbuiten, in gesprek met de media. De 29-jarige Hagenaar met Marokkaanse roots is met ambities in Doetinchem beland. Hij tekende voor drie jaar in de Achterhoek.
Mahi wil niet alleen iedere week in de basis staan, maar ook altijd belangrijk zijn. En bovenal de toeschouwers laten smullen met fraaie acties, puntgave assists en mooie goals. Hoewel hij in het verleden ook wel eens in opspraak raakte, zijn het zijn voetballende kwaliteiten waar de aanvaller om bekend staat.

Geen ballen terug of breed

Mahi is een creatieve speler die veel risico legt in zijn spel. "Ik voetbal voor het publiek. Het gaat bij mij om vermaak. Liever wat risico en dat je balverlies lijdt, met wat gevaar aan de andere kant, dan een balletje dat ik terugspeel of breed. Dat zit nu eenmaal in mijn spel opgesloten, zo'n type ben ik."
Hij versleet sinds 2012 al een aardig rijtje clubs: Sparta Rotterdam, FC Groningen, het Zwitserse FC Zürich, FC Utrecht en - op huurbasis - SC Cambuur. Nu wil hij vanuit de eerste divisie zo snel mogelijk weer omhoog. "Ik wil promoveren met De Graafschap. Daarom ben ik hier gekomen, om deze club weer omhoog te helpen. En dat hoeft niet lang te duren. We hebben veel ervaring en veel kwaliteit. Maar je mag geen wedstrijden in zes minuten helemaal weggeven. We moeten volwassener worden", zegt Mahi, doelend op de recente nederlaag tegen Willem II.

Pijn bij FC Groningen

Mahi was de afgelopen periode geblesseerd. Vrijdag zit hij weer bij de selectie voor de wedstrijd tegen FC Groningen. Mahi's oude club degradeerde vorig seizoen uit de eredivisie en verkeert op dit moment in een sportieve crisis, met vier nederlagen op rij. "Dat doet echt pijn", zegt Mahi. "Je zag al lange tijd dat het eraan zat te komen, aan alle kanten rommelde het. Geen toeval dat je er dan zo hard uitvliegt."
De technisch vaardige aanvaller begint vanaf de bank op een opnieuw uitstekend gevulde Vijverberg, waar ruim 10.000 toeschouwers worden verwacht. "Fantastisch, ook De Graafschap is een echte volksclub", glundert Mahi, die staat te trappelen om zijn kunsten te vertonen. "Dat zal dan als invaller zijn. We moeten het helaas stapsgewijs opbouwen."
"Ik heb in de interlandbreak tegen Werder Bremen 25 minuten gespeeld. Er was geen reactie of tegenslag. Die heb ik eerder in mijn herstel wel gehad, helaas. Daarom duurde het ook langer. Maar ik word steeds fitter en ben nu pijnvrij. Omdat ik van ver moest komen, heb ik ook wat meer de tijd genomen."

Zonder voetzolen

Mahi legt uit wat hij heeft gedaan om zich beter te voelen. Hij had last van zijn voetzolen in zijn schoenen. "Dat hebben we dus aangepakt. Ze werkten niet goed bij mij. Nu speel ik zonder zolen en voel ik me een stuk beter. Het stond niet goed. Daarnaast waren er nog wat andere dingen die aandacht nodig hadden. Nu kan ik tegen iedereen zeggen: ik kom eraan. Ja, eindelijk."
Bij De Graafschap is Mahi de beoogde nummer tien achter de centrumspits. Met zijn creativiteit moet hij spelers voor de keeper zetten of zelf proberen te scoren. "Het is de positie waarvandaan ik overal naartoe kan. We kunnen daar nog belangrijker zijn, denk ik. Meer creëren, vaker voor de goal komen. Mits ik topfit ben, kan ik dat op die manier met mijn kwaliteiten goed invullen", zegt hij zelfverzekerd.
Veel wedstrijden speelde de rechtsbenige Mahi ook vanaf links. "In het hedendaagse voetbal kun je vanaf de zijkanten ook een valse tien zijn", legt hij uit. "Dan kom je, met de nodige vrijheid dus, in balbezit veel in het midden uit. Bij balverlies sta je meer aan de buitenkant. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je wilt spelen."
Mahi popelt. "Waar de trainer mij nodig heeft, doe ik mijn best. Ik wil weer volle bak gaan en ben erg positief. Wij kunnen goed voetbal spelen. De Graafschap heeft een fantastisch publiek. Ik wil ze de komende weken vermaken."