Sport

Dennis helpt als haas topsporters bij de marathon, zo werkt dat

Anne Luijten en Dennis Licht (links).
Anne Luijten en Dennis Licht (links). © ANP
APELDOORN - Anne Luijten uit Arnhem verraste tijdens de marathon van Amsterdam door net onder de Olympische limiet te duiken. Ze snoepte liefst vier minuten van haar persoonlijke record af. Dennis Licht liep ook mee, als haas voor Jill Holterman. "Een marathon zit 100 procent tussen de oren", zegt de Apeldoorner. Maar wat is nu precies de rol van die gangmakers in de atletiek?
Licht (40) is tegenwoordig personal trainer en hardloopcoach. Zijn carrière als topsporter, die hem onder meer naar 13 nationale titels leidde, ligt achter hem. Licht, ook regelmatig actief als analist voor Omroep Gelderland, zag zondagmiddag hoe Luijten vriend en vijand verbaasde door 2.26.36 te lopen. Zeker van de Spelen is ze daarmee niet, maar de concurrentie moet nog maar zien of ze de toptijd van de Arnhemse kunnen verbeteren.
"Petje af", zegt Licht, die in de wedstrijd van dichtbij zag hoe voorspoedig het ging met Luijten. "Haar tijd is best verrassend te noemen, maar zeker niet onmogelijk. Het was inderdaad pas de derde marathon van Anne. Alleen heeft ze op Europese kampioenschappen ook al best wat mooie ervaringen opgedaan."

'Precies op schema'

Vooral in de marathon lopen zogeheten hazen mee die het tempo aangeven voor de atleet die het uiteindelijk moet afmaken. Volgens Licht is hun rol cruciaal. "En dat zit hem niet alleen in het goede tempo bepalen, maar ook in een stuk positieve coaching. Je roept regelmatig woordjes als 'geweldig' of 'je zit precies op schema.' Dat is ter ondersteuning. Dat kun je alleen doen als het ook echt nuttig is."
Je mag als haas de hele wedstrijd bij je loper blijven. "Maar er zijn ook wel een paar regels. Je mag onderweg bijvoorbeeld geen drinken met elkaar delen."
Dennis Licht tijdens de marathon van Rotterdam, eerder dit jaar.
Dennis Licht tijdens de marathon van Rotterdam, eerder dit jaar. © Orange Pictures
Licht zegt dat hij zelf ook veel baat gehad heeft bij een gangmaker: "Een mannelijke haas in een vrouwenwedstrijd kan alleen bij een marathon. Hij heeft de regie en zorgt voor een soort van slipstream. Dat scheelt energie. Het is namelijk makkelijker volgen dan zelf het tempo bepalen. Gisteren liepen we bij de Amstel ook een stuk tegen de wind in. Dan heeft een haas veel invloed."
Hij functioneerde in Amsterdam als persoonlijke haas voor Jill Holterman, een concurrente van Luijten. Maar Holterman moest de strijd na 25 kilometer staken. "Ze moest helaas uitstappen. Het is haar voor nu nog niet gelukt."

Zwitsers uurwerk

"Ik dacht in de wedstrijd wel even: 'wat moet ik nu doen?' Want ik was steeds bij haar gebleven", vertelt Licht. "Toen ben ik maar op eigen tempo naar voren gesprint en heb Anne en haar haas Niels Esmeijer in de laatste kilometers nog bijgestaan. Het voordeel was dat er een grote groep ontstond. Als een Zwitsers uurwerk bewaken wij als hazen de afstanden. Dat ging gisteren fantastisch."
Gepassioneerd vertelt Licht over de marathon. "Een spanningsboog vasthouden van zo'n twee en half uur, dat is bijna niet te doen", weet hij uit eigen ervaring. Dit jaar liep Licht in Rotterdam nog 2.19.23. "Een marathon lopen zit voor 100 procent tussen je oren. Het is grensverleggend, eigenlijk continu. Van punt naar punt is het focussen. Ook daar is een haas steeds mee bezig."
Luijten verraste dus met een toptijd. Voorlopig zit ze bij de Olympische Spelen van Parijs. "Maar er zijn meer kapers op de kust om de Spelen volgend jaar te halen. Beslist is het allemaal nog niet. Dat wordt pas ergens in april duidelijk", waarschuwt Licht.