Sport

'Bizar', Anne Luijten dolblij met olympische limiet op marathon

Anne Luijten puf uit na de finish
Anne Luijten puf uit na de finish © ANP
AMSTERDAM - Anne Luijten uit Arnhem haalde zondag tijdens de marathon van Amsterdam ruim vier minuten van haar persoonlijk record af. Ze liep daarmee de limiet voor de Olympische Spelen van volgend jaar. "Bizar", zei ze over haar eindtijd van 2.26.36. Dat is 14 seconden onder de limiettijd.
"Het was de dood of de gladiolen. Ik ging ervoor. Het ging in begin soepel, maar terug langs de Amstel begon het weer te regenen en te waaien. Toen kreeg ik het heel zwaar. Ok dacht 'onee'. Dat wordt wat als het de rest van de race slecht weer wordt", zei ze tegen de NOS.
De 29-jarige Luijten arriveerde in het Olympisch Stadion met twee tempomakers aan haar zijde. "Die hebben me keurig afgezet hier. Ik had erg goede hazen." Het was pas haar derde marathon. "Ik wist dat het in de trainingen heel goed ging. Dus ik dacht 'ik ga er gewoon voor'. We bouwen elke keer op de vorige marathon en perfectioneren het."

Minder gaan werken

Luijten is ook minder gaan werken bij haar werkgever de gemeente Arnhem. "Ik werkte 36 uur per week. Nadat ik Nederlands kampioen was geworden, dacht ik: 'dat houd ik niet meer vol'. Ik wilde meer kunnen trainen en rusten. Dus ik werk nu nog 20 uur in de week. Ik kan 's ochtends en 's avonds trainen. Ik heb ook fijne trainingsmaatjes."
Eerder liep ook de Arnhemse Sifan Hassan de olympische limiet. Nederland mag volgend jaar in Parijs maximaal drie atletes inschrijven voor de olympische marathon. "Ik moet hopen dat er geen andere Nederlandse nog harder gaat lopen. Nienke Brinkman gaat nog wel sneller lopen, dan ben ik de nummer drie." Tegen het ANP zegt ze: "Maar Jill Holterman en Andrea Deelstra (uit Apeldoorn, red.) zijn supersterk en zeker ook nog in de race. Het liefst loop ik geen marathon meer tot Parijs, maar als een van die twee onder mijn tijd gaat, zal ik toch weer moeten."

Emotionele gebeurtenis

Luijten veroverde in april de Nederlandse titel op de marathon. Dat deed ze in Rotterdam. Dat was een emotionele gebeurtenis. Haar vader is ernstig ziek. "Hij heeft nu een groot deel meegefietst. Dat was heel bijzonder. Ik ben blij dat hij dit heeft meegemaakt. Volgend jaar in Parijs is hij er waarschijnlijk niet meer bij."