Sport

Jelle van Gorkom wil na BMX-ongeluk nu lotgenoten helpen

Jelle van Gorkom.
Jelle van Gorkom. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Jelle van Gorkom zou nooit meer kunnen lopen en praten. Zijn hersenletsel was te groot, na een val tegen de ketting onderaan de startheuvel van het BMX-parcours op Papendal in 2018. Daardoor raakte hij zelfs in coma. Het was onzeker of de BMX'er ooit wakker zou worden. En als hij al wakker zou worden: wat zou hij dan nog kunnen?
Jelle werd uiteindelijk wakker en bleek in staat zijn eigen plan te trekken. In de jarenlange revalidatie die volgde, haalde de topsporter er alles uit wat erin zat, met altijd dat ene doel voor ogen: een zelfstandig leven. Het lukt hem, en dat wil hij ook voor anderen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Eigen trainingscentrum

Jelle is op missie: hij wil meer en betere revalidatie bieden aan mensen met NAH op zijn eigen Jelle van Gorkom Trainingscentrum in Papendal. Vooral omdat mensen die moeten herstellen vaak meer kunnen dan zij zelf denken. Tijdens zijn eigen revalidatie kreeg Jelle op een gegeven moment te horen uitbehandeld te zijn, terwijl hij zelf voelde dat er nog meer in zat, vertelde hij vrijdag in De Week van Gelderland.
De oud-BMX'er pakte zelf de handschoen op en kwam terecht in een gespecialiseerd centrum in Utah in de Verenigde Staten. Het harde werk daar zorgde ervoor dat hij meer kennis kreeg van revalidatiemethodes. Zo sprokkelde hij door eigen ervaring de beste methodes bij elkaar en past die nu toe in zijn eigen trainingscentrum.
Op het trainingscentrum is nu plek voor tien deelnemers. "De groep is heel divers. Mannen en vrouwen, maar ook jongeren. Sommigen van slechts 14 of 15 jaar", vertelt Jelle.
Er wordt daar een intensieve methode toegepast met fysieke uitdaging. Dat kan sport zijn, maar ook bewegen op een hometrainer of met een circuittraining. Gevolgd door een cognitieve training, afgewisseld met een massage en ontspanning.

Sponsoren gezocht

In eerste instantie is het JvG Trainingcentrum een pilot van zes maanden. Alle spullen en benodigdheden heeft Jelle nu in bruikleen. Dat geldt voor de ruimtes op Papendal, maar ook de inzet van fysiotherapeuten, yogadocenten, masseurs en begeleiders. "De pilot is ook grotendeels op vrijwillige basis. Ik ben niet kapitaalkrachtig genoeg om dit draaiende te kunnen houden, dus ik zoek actief sponsoren en hoop dat we kunnen doorgaan en kunnen doorgroeien. Ik hoop dat er markt voor is in Nederland."
Eerder zond Omroep Gelderland de documentaire 'Accepteren en Doorgaan' uit. Daarin volgden we Jelle van Gorkom drie jaar lang vanaf het moment dat hij werd ontslagen uit de revalidatiekliniek. Die documentaire is hier terug te zien.

In januari 2018 raakte BMX-er Jelle Van Gorkom (toen 27 jaar) zwaargewond tijdens een training in Papendal. Hij lag een tijdlang in coma. Door een botsing met de ketting onderaan de startheuvel liep hij een schedelbreuk, puntbloedingen in zijn schedel en gekneusde hersenen op. Na een kritieke periode in het ziekenhuis ontwaakte hij na twee weken uit zijn coma, zonder herinneringen aan wat er was gebeurd. In oktober 2018 maakte hij bekend te stoppen als professioneel BMX-er.