Sport

Vitesse overweegt juridische stappen naar KNVB

Valery Oyf (links) en de beoogde eigenaar Coley Parry.
Valery Oyf (links) en de beoogde eigenaar Coley Parry. © ANP / beeldwerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse zit muurvast. De toekomst van de Arnhemse club ligt in handen van een onafhankelijke licentiecommissie. Die bepaalt of de Amerikaan Coley Parry Vitesse mag overnemen. Daarmee zouden de banden van de voetbalclub met de Russen worden doorgesneden. Het lange wachten eist zijn tol bij Vitesse. Een gang naar de rechter wordt niet uitgesloten.
De kopstukken van Vitesse wikken en wegen. Frustraties over het uitblijven van een goedkeuring van de KNVB nemen met de week toe. Vitesse wil weten waar ze aan toe is, maar de licentiecommissie van de voetbalbond houdt Vitesse in een wurggreep.
De ergernis en wanhoop zijn inmiddels zo groot dat gedacht wordt aan juridische stappen.

Vitesse betaalt kosten

Vitesse zit al meer dan een jaar in de wachtkamer, terwijl de huidige beleidsbepalers daar niet eens veel aan kunnen doen. Aan het inmiddels meer dan 400 pagina's tellende dossier zijn drie pittige onderzoeken gekoppeld. Die zijn door de KNVB weer uitbesteed aan twee onafhankelijke bureaus. Vitesse betaalt het merendeel van die kosten.

Onderste steen moet boven

Ten eerste bestudeert het bureau Integis de invloed van de mogelijke Vitesse financier Roman Abramovitsch tussen 2010 en 2016. De Rus was de voormalige eigenaar van Chelsea. Die Londense topclub stalde met regelmaat talenten in Arnhem om ze te laten rijpen. Was hij, zonder dat dat bekend mocht worden, ook eigenaar van Vitesse? Dat wordt grondig onderzocht want je mag niet twee clubs tegelijkertijd bezitten.
Vitesse heeft de rol van Abramovitsch, die meer dan 100 miljoen in Vitesse zou hebben gepompt, altijd ontkend. The Guardian onthulde in maart echter het tegenovergestelde. Die publicatie heeft de licentiecommissie van de KNVB naar verluidt wakker geschud om de onderste steen boven te krijgen. In het verleden werd ook al onderzoek gedaan door de bond naar de oligarch, maar toen kwamen geen onrechtmatigheden aan het licht.
Vitesse supporters wachten met smart op een besluit van de KNVB
Vitesse supporters wachten met smart op een besluit van de KNVB © Orange Pictures
Ook onderzoekt Integis waar het geld van de Amerikaan Parry vandaan komt. En wie precies zijn zakelijke partners zijn. De vraag ligt op tafel hoe betrouwbaar de licentiecommissie Parry en zijn investeringsmaatschappij The Common Group vindt. En tot slot wordt door het bureau Wladimiroff Advocaten de overname binnen de huidige Europese sanctieregelgeving onder de loep genomen.
De Russen die met Vitesse te maken hadden, staan niet op die sanctielijst. Zij vertrokken bij Vitesse onder druk van de oorlog met Oekraïne.

Bureaus doen pas net onderzoek

Een veto of fiat vanuit de KNVB laat nu al dertien maanden op zich wachten. Heel lang is er echter maar weinig gebeurd. De licentiecommissie, die ook niet zo vaak bij elkaar komt, stelde vooral vragen en bouwde aan een vuistdik dossier.
Pas sinds twee maanden zijn bovengenoemde bureaus bezig met intensief onderzoek. En dat steekt bij Vitesse. De verwachting is dan ook dat uitsluitsel nog weken op zich laat wachten. Meerdere betrokkenen bevestigen dat.
De woede bij Vitesse loopt daarmee hoog op. Interim-directeur Peter Rovers is niet te benijden. Hij is dag en nacht bezig met het overnameproces. Hij komt nauwelijks toe aan het voeren van intern beleid en de zorg voor ongeruste werknemers. Voor de komende weken staat dat nu hoog op de agenda. Rovers noemde de KNVB al eens 'traag.'

Rus toont zich nog 'enorm betrokken'

Vorige week werd ook nog bekend dat accountant BDO de jaarrekening van Vitesse niet kan goedkeuren omdat de banden met de Russen nog altijd bestaan. Op papier is Valery Oyf nog eigenaar en heeft hij de aandelen in handen.
De Russen willen volgens Vitesse niets liever dan een overdracht van de aandelen naar Parry. Andrej Solojiev is nog altijd lid van de Raad van Commissarissen. Hij toont zich opvallend genoeg 'enorm betrokken' bij Vitesse. Ook op sportief vlak vraagt de Rus om informatie en volgt hij vanuit Moskou alle wedstrijden.
BDO kan ook niet tekenen omdat huisbankier ING de samenwerking dreigt te stoppen. Daarmee is de continuïteit van Vitesse in het geding. ING wil dat de banden met de Russen zo snel mogelijk worden doorgeknipt. De huisbankier, al jarenlang partner van Vitesse, heeft een deadline gesteld. En zo stapelen de zorgen zich op.
Met nog meer gevolgen: op de achtergrond dreigen vanuit de KNVB geldboetes voor de voetbalclub, omdat de jaarrekening voor 1 oktober ondertekend had moeten worden. Vitesse heeft om uitstel gevraagd totdat de bond een besluit neemt. Een antwoord is er nog niet.

Negen punten aftrek

Na de geldboetes kunnen ook nog maximaal negen punten aftrek volgen in de eredivisie, verdeeld over drie keer drie. Dat zou Vitesse in acuut degradatiegevaar brengen. In het uiterste geval kan zelfs de licentie worden ingetrokken. Voor Vitesse zou dat mogelijk een faillissement betekenen.
Ook omdat Parry dan zijn investeringen terug zal willen. Hij leende de club al meer dan 10 miljoen euro. Een logische vraag is hoe lang de Amerikaan nog bereid is te wachten. Voorlopig heeft hij nog niets in handen, maar is hij volgens Vitesse wel al zijn afspraken nagekomen.

Hoogspanning

Iedereen lijkt dus gebaat bij een snelle en vooral positieve oplossing. Vitesse, de Russen, Parry, maar ook de KNVB en de licentiecommissie op wie al al veel kritiek is neergedaald. In het verleden werd in Arnhem nooit iets onrechtmatigs gevonden. En werd ieder seizoen, terwijl de KNVB kon meekijken, de jaarrekening gewoon goedgekeurd. Nu staan alle partijen onder hoogspanning.
Een begrijpelijke gedachte van Vitesse is daarom om de rechtbank in te schakelen met de vraag of vrijwilligers van een licentiecommissie het geduld van een bedrijf met meer dan honderd werknemers zo lang op de proef mag stellen.
De toekomst van één van de oudste profclubs van Nederland staat meer dan ooit op het spel.