Sport

Het kleine NEC tegen Barcelona: 'Ze blijven zeuren over die eigen goal'

Het eigen doelpunt van Eric van Rossum.
Het eigen doelpunt van Eric van Rossum. © N.E.C. TV
NIJMEGEN - Als eerstedivisieclub Europees voetbal spelen en dan Barcelona loten. En vervolgens met 2-0 voorkomen. Het gebeurde NEC vandaag exact veertig jaar geleden in een afgeladen volle Goffert.
NEC dankte het plekje in de Europacup II aan de verloren bekerfinale van het seizoen ervoor. In de eerste ronde werd SK Brann uit Noorwegen uitgeschakeld. "Terug in de bus zeiden we: laat nu Juventus of Barcelona maar komen. En het werd dus Barcelona", lacht Eric van Rossum. "Voor mij was het heel bijzonder, want ik was twintig jaar en zat net bij het eerste. Ik speelde een paar weken daarvoor nog in het C-team."

Supporters in lichtmasten

Ron de Groot weet nog goed hoe de thuiswedstrijd tegen Barcelona leefde in Nijmegen. "Het zat gigantisch vol, tot de nok toe. Er zaten zelfs mensen in de luchtmasten. Iedereen was helemaal uitzinnig. De Havenzangers traden op. Het was fantastisch, echt uniek. En die wedstrijd verliep heel bijzonder. Wij, als club uit de eerste divisie, tegen de top van Europa. Zij hadden een wereldploeg met Diego Maradona en Bernd Schuster, al waren die wel geblesseerd."
"We kwamen met 2-0 voor door doelpunten van Anton Janssen en Michel Mommertz", vervolgt De Groot. "Dat had niemand verwacht. Het was ook wel onderschatting van hun kant. We konden redelijk meekomen. Vlak voor rust maakten zij 2-1 en in de tweede helft kwam het moment van Eric."

Zeuren over eigen doelpunt

Want Eric van Rossum scoorde, alleen niet in het goede doel. De voormalige verdediger blikt er zelf nog eens op terug. "In de 55ste minuut kwam er een lange bal. Carrasco was heel snel, dus ik nam een sliding. Alleen het duurde heel lang voordat Wim van Cuyk hem pakte. Hij wilde hem over de lat heen tikken, maar die bal ging onder de lat. Dat was voor mij niet zo'n leuke ervaring. Ik word daar nog steeds heel vaak aan herinnerd, al veertig jaar lang. Ze blijven er maar over zeuren", aldus Van Rossum.

Bij Sonja Barend

Barcelona maakte daarna via Urbano nog 2-3 en twee weken later, in Camp Nou, werd het 2-0 voor de Spaanse topclub. Van Rossum had ondertussen van alles meegemaakt. "Ik werd van het trainingsveld afgehaald om bij Sonja Barend op TV te komen. En ik stond in alle kranten en tijdschriften. Leuk hoor, maar op een gegeven moment was ik er wel klaar mee."
Toch bewaart hij ook goede herinneringen aan die periode. "Met 2-0 voor komen, dat was heel apart. Met geen pen te beschrijven, want iedereen dacht dat wij met 4-0 of 5-0 zouden verliezen."
De Groot weet nog heel goed hoe sterk Barcelona was. "Ja, allemaal Spaanse internationals. Carrasco, Migueli, Alexanco, Victor. En wij konden de wedstrijd spannend houden. Het was voor de hele stad Nijmegen bijzonder en zeker voor iedereen die van NEC hield. Ze spreken er nu nog over."

Nog steeds kippenvel

Van Rossum geniet nog steeds na van die bijzondere wedstrijd. "Het was niet per se het hoogtepunt van mijn carrière, want ik ben in Japan nog landskampioen geworden met 80.000 mensen op de tribune. Maar Barcelona, als ik het weer zie met die sintelbaan, komt alles weer boven. Ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik eraan denk."
Kijk hier naar de beelden van de historische wedstrijd van NEC tegen Barcelona:
Bijna een stunt van eerste divisionist NEC tegen Barcelona