Sport

'Het begon als een grap', volleybaltopper Knip terug in Apeldoorn

Kirsten Knip geniet bij Dynamo
Kirsten Knip geniet bij Dynamo © Omroep Gelderland
APELDOORN - Ze wil volgend jaar met de Nederlandse volleybalploeg naar de Olympische Spelen in Parijs. Maar na jaren in het buitenland keert Kirsten Knip nu terug in Apeldoorn om te gaan spelen voor Dynamo. En dat is eigenlijk door toeval zo gekomen.
"Na vorig seizoen ging in nadenken wat ik wilde. Ik keek of er nog iets in het buitenland kwam, maar dat was vrij moeilijk. Toen dacht ik aan trainen op Papendal en dan kijken hoe ik dat moest invullen."
Toen zocht trainer Arjen Schimmel van Dynamo contact. "Dat was in eerste instantie meer grappig bedoeld: dan kom je toch lekker bij ons? Ik ging daarover nadenken en vond het niet eens zo'n heel slecht idee. Teruggaan naar Nederland, trainen op Papendal om met deze meiden goed te trainen en de wedstrijden te spelen. Daardoor kan ik nu thuis zijn en toch volle bak investeren in het volleybal. Echt een topcombi."

Mentor in het veld

De 31-jarige Knip is wel een soort mentor in het veld. "Ik vind het leuk om met jonge meiden te werken. Ik ben geen trainer, dat laat ik aan Arjan over. Maar in het veld kun je de meiden soms beter helpen dan vanaf de zijlijn. Er zijn hele jonge talenten bij. Ik ben twintig jaar geleden al begonnen met volleybal, toen waren sommige van deze meiden nog niet eens geboren."
Kirsten Knip wil nog naar de Spelen
Dynamo is behoorlijk ambitieus. Het doel is het halen van de play-offs. "Daar moeten we wel voor gaan. Als je niet zo'n doel stelt, waarvoor doe je het dan? Ik denk dat het er echt wel in zit. Het zal op en neer gaan, want het zijn jonge meiden. Maar er zit wel potentie in."
Maar een ander doel voor Kirsten Knip zijn de Olympische Spelen in Parijs. Plaatsing via het Olympisch Kwalificatie Toernooi lukte net niet, maar het kan ook via de wereldranglijst. "We hebben volgend jaar nog Nations League, dan kan het alsnog. Het zit er zeker in met deze groep. We staan nu op een positie dat we het halen, maar het wordt lastig, want andere teams worden ook steeds beter."