Sport

Voor Enzo Cornelisse is dit seizoen bij Vitesse cruciaal

Enzo Cornelisse: Multifunctioneel kan ook nadeel zijn
Enzo Cornelisse: Multifunctioneel kan ook nadeel zijn © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als rasechte Arnhemmer en speler uit de opleiding genoot Enzo Cornelisse nog wat extra na van de winst op NEC, vorige week. Maar hij wil meer en dat is iedere week in de basis staan. "Ik ben duidelijk, maar geen moeilijke jongen." Zaterdagavond komt Excelsior in GelreDome op bezoek, de club waar Cornelisse niet heen mocht deze zomer.
Tenminste, dat zegt hij zelf over de onderhandelingen die in augustus werden gevoerd over een verhuurperiode in Rotterdam. "De clubs kwamen er niet uit, Vitesse wilde niet meewerken en mij toch graag hier houden. Ik vond het toen jammer dat ik niet weg kon. Maar ik heb er ook weer niet lang om gerouwd. Ik heb in de zomer gezegd dat ik wilde spelen. Is het niet hier, dan ergens anders. Nu moet het bij Vitesse dus gebeuren."
Kijk hier naar de interviews met Cornelisse en Cocu:
Cornelisse en Cocu bespreken de prestaties van eerstgenoemde.

Drie posities inzetbaar

Vitesse haalde echter nog Ramon Hendriks, ook een linker centrale verdediger. In de selectie zitten daarnaast nog Dominik Oroz en Nicolas Isimat-Mirin. Verder trok Vitesse linksback Michael Pinto aan. Niet in het voordeel van Cornelisse: "Ik ben een multifunctionele speler, die behalve op deze posities ook nog als verdedigende middenvelder kan spelen. Dat kan een voordeel zijn, maar soms ook in je nadeel werken."
"Dat ik op drie posities kan spelen en bij een gaatje altijd kan inspringen, was de reden dat ik niet weg kon. Geen moeilijke jongen in de groep? Nee, dat klopt misschien ook wel. Maar ik ben wel duidelijk."
Het is Cornelisses derde seizoen in de hoofdmacht. Tegen NEC liet trainer Phillip Cocu hem drie kwartier spelen. Dat deed hij goed, vond ook Cocu. "Hij moet zich vooral richten op de posities van verdedigende middenvelder en linksback. Enzo zal zich nog verder moeten ontwikkelen en de concurrentie moeten aangaan met de andere spelers die daar kunnen spelen. Hij is al best aan veel minuten gekomen en we zijn nog vroeg in het seizoen."

'Geduld? Ik zal wel moeten'

Cornelisse: "Ik voel wel vertrouwen. Nee, het maakt mij niet uit waar ik speel. Mijn doel is simpel: basisspeler zijn, iedere week. Ik ben nu net 21 jaar. Dit jaar moet ik minuten maken, ook met oog op volgend jaar als mijn contract afloopt. Of ik nog geduld heb? Ik zal wel moeten. Zo lang ik hier ben, moet ik ervoor gaan en sta ik elke dag op het veld om in die opstelling te komen."
Van een serieuze doorbraak is dan ook nog geen sprake, vindt Cornelisse ook zelf. "Dan moet je echt een heel seizoen veel spelen en dat kan ik niet zeggen van mezelf. Het enige wat je kan doen is keihard blijven werken en dan komt er vanzelf een moment waarop je het kan laten zien. Ik ben al veel ingevallen, maar stond pas één keer in de basis toen dat ook de bedoeling was. Dat moet vaker."
Zaterdagavond komt Excelsior langs in GelreDome. De Kralingers wonnen vorige week in de allerlaatste seconden van Sparta en zijn vol vertrouwen na een prima start van het seizoen. Het kwakkelende Vitesse wil de lijn doortrekken van vorige week, namelijk wedstrijden winnen om zo weer langzaam naar boven te kruipen.

'Zege op NEC bleef wat langer hangen'

De zege van vorige week in Nijmegen hielp. Cornelisse kan als Arnhemmer een lach niet onderdrukken. "Als speler van Vitesse heb ik nog nooit van NEC verloren. Als je dan zelf ook speelt, blijft die vreugde wat langer hangen. Zeker geeft die overwinning veel vertrouwen voor ons. We stonden er tegen FC Twente ook al als team. Daar is het gevoel gecreëerd. In De Goffert was dat ook zo. Nu moeten we dit volhouden."