Sport

Sporten als medicijn voor psychiatrische stoornis

Voetballen bij GG Net in Warnsveld.
Voetballen bij GG Net in Warnsveld. © Omroep Gelderland
WARNSVELD - Psychiatrische patiënten knappen op van flink sporten en bewegen. Bij specialistisch zorgverlener GGNet in Warnsveld is sport daarom vast onderdeel van de therapie. Toch is dit niet bij alle zorginstellingen zo. Met een prijzenpot van 75.000 euro wil de Gelderse Sport Federatie daar wat aan doen.
Via een wedstrijd kunnen voorstellen worden ingediend om de samenleving gezonder en vitaler te maken. Daarmee kan de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat 2023 worden gewonnen. In de prijzenpot zit maar liefst 75.000 euro, waarmee de voorgestelde projecten deels kunnen worden gerealiseerd.
GGNet in Warnsveld heeft in het verleden meegedaan aan de wedstrijd. Op het complex, waar ruim driehonderd psychiatrische patiënten verblijven, zijn twee sportvelden aangelegd. "Het is ontzettend belangrijk", vertelt Saskia Clahsen van specialistisch zorgverlener voor psychiatrische patiënten, GGNet in Warnsveld. Ze werken daar met sport en spel aan herstel.

Sport als medicijn

"Het met elkaar sporten betekent niet alleen bewegen, maar ook elkaar ontmoeten en lekker ontspannen en plezier beleven. Daar begint het mee. Vanuit een gezond lichaam en beweging ontstaat herstel. Het geeft je rust in je hoofd en je kunt je energie op een goede manier kwijt. Je slaapt er ook beter door", weet Clashen.
In Warnsveld is sport ook echt onderdeel van de behandeling. "Sinds dit park er is, wordt er zoveel meer gesport. Niet alleen voetballen en basketbal, maar ook schaken, dammen en bijvoorbeeld ook frisbeeën."
"Dit is een heel mooi voorbeeld van hoe sport en zorg elkaar hebben gevonden en elkaar versterken", zegt Annemiek van de Grint van de Gelderse Sport Federatie. "Dit was een initiatief van GGNet om sport en bewegen in te zetten als medicijn."

Geldbedrag te winnen

"We zijn op zoek naar mooie ideeën en initiatieven, zoals deze voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat. Dus iedereen die een idee heeft, kan dat indienen. In maart 2024 organiseren we een sport- en zorggala en dan wordt bekend welk idee een geldbedrag wint om het ook echt te realiseren."
De ideeën voor de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat kunnen hier worden ingediend.
De GSF wil sporten in zorginstellingen stimuleren