Sport

Help! Ik moet voetbaltraining geven, HAN geeft tips en tricks

Een jeugdtrainster van DVOL in Lent in actie
Een jeugdtrainster van DVOL in Lent in actie © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Ze rennen en vliegen vol enthousiasme door elkaar heen. Alle kanten gaat het op met de jongste jeugd van DVOL in Lent. Bevlogen trainers zijn er ook gelukkig, maar steeds vaker is het moeilijk om ze voor een groep te krijgen. De HAN heeft onderzocht wat ze nodig hebben en komt nu met hulp. "Praatje, plaatje, daadje", en het rijmt ook nog", lacht Maura Middelhoff.
Op elk veld is er volop activiteit bij DVOL. Liefst 53 jeugdteams telt de bloeiende vereniging onder de rook van Nijmegen. Door de oprukkende woningbouw is noodzakelijke uitbreiding van het complex voorlopig onhaalbaar, maar de passie op en rondom de velden is er niet minder om.
Toch schuilt er ook een gevaar en deze voetbalvereniging staat daarin niet alleen. Geschoolde trainers nemen af waardoor clubs steeds vaker uitkomen bij goedwillende ouders.

'Ik zal zelf ook een bijdrage moeten leveren'

"Tegen wil en dank klinkt misschien wat oneerbieding, maar bij gebrek aan mensen die wilden of konden sta ik hier nu. Als mijn kind wil voetballen, moet ik zelf ook een bijdrage leveren", zegt een gedreven Anke van Lankvelt die de spelertjes stimuleert alsof ze het al jaren doet.
Maar het is soms roeien met de riemen die er zijn en dat geldt ook voor honderden sportverenigingen in Gelderland. "Samenwerken jongens", roept Anke over het kunstgras van DVOL. "Wil jij verdedigen? Kom maar. Èen twee drie..."

Laagdrempelig

Om ouders over de streep te trekken en handvatten te geven heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek gedaan. Studenten hebben de wensen en behoeftes opgetekend van mensen die graag trainingen willen geven of juist twijfelen of ze dat kunnen. In vijf modules, die laagdrempelig zijn, krijgen de verenigingen zo hulp aangeboden. Het initiatief is ontstaan vanuit de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen.
"Het is een fijne aanvulling op wat we zelf al doen", zegt Maura. Zij is voorzitter van de jeugdcommissie en ook al zo enthousiast. "Het is inzichtelijk en snel te volgen. De trainers krijgen met deze modules een mooie basis mee."

'Praatje plaatje daadje'

Ze geeft een voorbeeld. "Wat ik er bijvoorbeeld uitpak is het praatje, plaatje en daadje. Dat legt uit, laat zien en doet iets voor. Het zijn de kleine tips, maar soms heel goed om te weten bij het begeleiden van kleine groepjes. En zo ook de fijne kneepjes van het vak bij te brengen. Want inderdaad, het vinden van trainers is soms een hele puzzel."
Age Scheper kijkt goedkeurend toe langs de zijlijn. De docent van de HAN gelooft in dit verhaal. "Het doel is ieder kind een optimale ontwikkeling te gunnen. Met plezier, het allerbelangrijkste, en met een leven lang bewegen. In de modules wordt geschetst hoe je een training geeft. Hoe motiveer ik een speler, maar ook het doel om te ontwikkelen en potentie te zien."

Niet moeilijk

"Aanvallen jongens, oehh, op de paal", schreeuwt Michel Kiezebrink het uit. Hij was zelf docent en ook het begeleiden van jonge kinderen gaat hem prima af. "Ik doe het met de beste bedoelingen, maar soms zit ik ook wel eens met de handen in het haar. Dan willen ze met zijn zevenen naar voren, maar er moet natuurlijk wel wat meer gebeuren", lacht de trainer.
Volgens Maura Middelhoff vragen ouders zich vaak af of ze wel een training kunnen geven. Die twijfels zijn onnodig, benadrukt ze. "Training geven op deze jonge leeftijd tot acht jaar is helemaal niet zo moeilijk. Voetbaltechnisch hoef je namelijk nog helemaal niet zo goed onderlegd te zijn. Ik hoop in elk geval dat deze modules twijfelaars over de streep trekken."