Sport

Marcel schilderde 'Mister Vitesse' Theo Bos en dat komt door pa Büttner

Marcel Brugman met zijn impressie van Theo Bos
Marcel Brugman met zijn impressie van Theo Bos © Omroep Gelderland
ARNHEM - Kunstenaar Marcel Brugman uit Arnhem onthult vanochtend een portret dat hij schilderde van 'Mister Vitesse' Theo Bos. De markante verdediger zou vandaag jarig zijn, maar hij overleed ruim tien jaar geleden na een ernstig ziekbed. Het was de vader van oud-speler Alexander Büttner die Brugman overhaalde een portret van de eeuwige nummer 4 van Vitesse te maken.
"Christiaan Büttner en ik kennen elkaar al een poos", zegt Brugman, die opereert onder de naam Mb-paintart. "Ik heb een portret geschilderd van Alexander toen hij bij Manchester United speelde. Daar staat ook zijn trainer Alex Ferguson op. Büttners vader en ik appen nog geregeld met elkaar en een dikke maand geleden zei hij dat ik een portret moest schilderen van Theo Bos."
Brugman toog met het idee naar Papendal waar Vitesse traint en de club reageerde enthousiast. En vanochtend op Bos' 58e geboortedag wordt het portret onthuld. Later vandaag gaat het portret naar het supportershome van de voetbalclub om daar een plek te krijgen.

Ook Jimi Hendrix en Frida Kahlo

Op Brugmans pagina op Facebook zijn afbeeldingen te zien van onder meer Jimi Hendrix, Bob Marley, Herman Brood en Frida Kahlo. De Arnhemmer laat zich inspireren door foto's, maar een goede foto van 'Mister Vitesse' was niet eenvoudig. "Op alle actiefoto's met Theo Bos staan ook andere voetballers. Maar het is me uiteindelijk om een mooie foto uit te zoeken. Ik heb twee weken aan het schilderij gewerkt."
Bos groeide op in volksbuurt de Geitenkamp, op een steenworp van het oude stadion van de Arnhemse club. Brugman woont nu in dezelfde wijk waar Vitesse voor veel bewoners een onderdeel van hun leven is. De passie voor geel-zwart is bij Brugman wat minder, erkent hij. "Ik kom oorspronkelijk uit Pannerden. Mijn vader is dertig jaar voorzitter van RKPSC geweest."

Vitesse introduceert vandaag een speciaal keepersshirt, ter ere van Theo Bos. Het tenue wordt door doelman Eloy Room gedragen in uitduels van de Arnhemse club. Op het keepersshirt prijkt de handtekening van Bos.