Sport

Wethouder overvallen door plannen De Graafschap: 'Welke kant gaat dit op?'

De Bezelhorst, een complex waar meerdere sportverenigingen zijn gevestigd
De Bezelhorst, een complex waar meerdere sportverenigingen zijn gevestigd © Regio8
DOETINCHEM - De lokale politiek is verrast door de ambitieuze plannen van De Graafschap. Die wil op het terrein van amateurclub vv Doetinchem een groot en modern trainingscomplex bouwen. Dat betekent een verhuizing. Burgemeester Mark Boumans, een groot fan van de Superboeren, is als enige op de hoogte gesteld door De Graafschap. En dat steekt.
"Het was slimmer geweest als ik ook aan tafel had gezeten bij dat gesprek", zegt sportwethouder Patrick Moors van Doetinchem verbaasd. Hij zet zich in voor alle sport in de gemeente en draagt vooral de breedtesport, waaronder het amateurvoetbal, een warm hart toe.
De wethouder wil ervoor zorgen dat alle verenigingen op het terrein van sportpark De Bezelhorst een goede plek hebben. En dat dreigt een lastig thema te worden. Op het complex is naast rugby ook nog een atletiek en een tennisvereniging gevestigd.

Bewegen stimuleren

Iedereen tevreden houden. Het is maar de vraag of dat gaat lukken als De Graafschap zijn zin krijgt. De profclub wil op De Bezelhorst zo snel mogelijk verhuizen naar het terrein van vv Doetinchem. Dat slechts op tientallen meters van de huidige traininglocatie afligt.
De Graafschap verwacht op die plek een hypermoderne nieuwe accommodatie te kunnen bouwen. Nu loopt de voetbalclub tegen tal van beperkingen aan omdat de faciliteiten op de huidige plek zijn verouderd. Douchen, eten, krachttraining gebeurt allemaal op het stadion, drie kilometer verderop in Doetinchem.

Verenigingen weten nog niets

Het gevolg van de plannen is dat rugbyclub Wild Rovers en amateurvoetbalclub vv Doetinchem zouden moeten verhuizen. Die weten echter nog van niets. Alleen de voorzitter van vv Doetinchem, Iwan Schoppema, is op de hoogte en bevestigde gistermiddag tegenover Omroep Gelderland ook de ambities rond het megaproject.

Betrokkenheid van de burgemeester

"Ik las bij Omroep Gelderland jullie verhaal en vond het jammer dat ik het op die manier onder ogen kreeg", stelt sportwethouder Moors. "Met de burgemeester heeft De Graafschap wel gesproken, maar het was verstandiger geweest daar een combinatie van te maken met mij erbij. We kennen allemaal de betrokkenheid van de burgemeester met De Graafschap. Nu gaat het via de media. Dat is niet goed."
Moors voelt zich wat overvallen. Hij blijkt niet op de hoogte terwijl zijn burgemeester dat wel is. Ook als het gaat om het verlenen van subsidies, het afgeven van vergunningen en het wijzigen van bestemmingsplannen kan hij dus niets zeggen. En hij gaat daar wel over als wethouder sport. "Het is allemaal nog gissen voor mij."

'De puzzel moet wel kloppen'

"Ik weet niets van de plannen, maar De Graafschap is een afspraak met mij aan het maken", stelt Moors. "Dan hoor ik wel wat hun intenties zijn. Ik ben benieuwd. Hier zitten natuurlijk een hoop consequenties aan. Welke kant gaat dit op? Ik had meteen vraagtekens. Wat doe je bijvoorbeeld met de velden en de bestaande accommodaties? Zijn er al gesprekken geweest met de verschillende verenigingen? De hele puzzel en de balans moeten wel kloppen."
De Graafschap denkt met (financiële) steun van voormalig voetbaltrainer Guus Hiddink het complex bij vv Doetinchem over te kunnen nemen. Zij zouden zich dan op de huidige plek van De Graafschap kunnen vestigen. Net als de rugbyclub. Het gaat dus om een soort ruil.
De kosten worden voorlopig geschat tussen de 6 en 8 miljoen euro. De eerstedivisieclub streeft naar een topsportklimaat om door te kunnen groeien. "Er moet snel boter bij de vis", vertelde voorzitter van De Graafschap Theo Hek dinsdag op deze site.

Juiste stappen zetten

"Topsport inspireert ook breedtesport", zegt de sportwethouder. "Maar het moet niet ten koste gaan van. Ik hoop dat De Graafschap al wat contact met ze heeft gehad. Deze mensen moeten wel goed op de hoogte zijn. Ik zit niet te wachten op verkeerde signalen. We zullen samen de juiste stappen gaan zetten en met de betreffende verenigingen in gesprek moeten."