Sport

Hiddink aanjager gloednieuw trainingscomplex De Graafschap

Guus Hiddink helpt De Graafschap meer dan ooit.
Guus Hiddink helpt De Graafschap meer dan ooit. © ANP
DOETINCHEM - Een miljoenenproject, met als grote aanjager Guus Hiddink, moet De Graafschap helpen aan een gloednieuw trainingscomplex in Doetinchem. Achter de schermen worden ambitieuze plannen uitgewerkt en gesprekken gevoerd. "Hij is momenteel enorm begaan met de club."
Doel is een verhuizing van De Bezelhorst naar het terrein van vv Doetinchem, slechts enkele tientallen meters verderop. Het gaat om een ruil want de amateurclub zou dan de omgekeerde weg bewandelen. "Waar we nu zitten, ademt geen topsport. Wij moeten professionaliseren", vindt De Graafschap voorzitter Theo Hek die de essentiële rol van Hiddink bevestigt.

Alles moet gedeeld worden

Een druilerige dinsdag op De Bezelhorst. In kletsnatte sportkleren wachten bezwete spelers van De Graafschap na de training op elkaar. Met zijn vieren tegelijk stappen ze in een auto op weg naar het stadion. Een rit van tien minuutjes. De faciliteiten om te douchen, te eten en krachttraining te doen zijn op De Vijverberg namelijk veel beter verzorgd. Op trainingscomplex De Bezelhorst is alles minder exclusief. Ook de jeugd is er actief. Alles moet met elkaar worden gedeeld. Dat is op die locatie met beperkingen verre van ideaal.
Het is De Graafschap al jaren een doorn in het oog dat een eigen complex met moderne faciliteiten ontbreekt. Een rigoureuze omslag is noodzaak, zo vinden ze. Op de huidige locatie zou het jaren duren om een topsportklimaat te creëren. Het aantal velden, inclusief een oud kunstgrasveld, is beperkt. Net als de ruimte om uit te breiden die er bij vv Doetinchem in de vorm van nieuwbouw juist wél is. De beperkingen gelden ook voor stadion De Vijverberg, gelegen midden in een villawijk en waar bovendien niet dagelijks op het hoofdveld getraind kan worden.

'Grootste exportproduct'

Hiddink heeft het de afgelopen weken allemaal met eigen ogen gezien en wil nu doorpakken. Net als de beleidsbepalers bij De Graafschap. "Boter bij de vis. We willen hier snel werk van maken", zegt Hek. "Deze club is het grootste exportproduct van de Achterhoek. Wij moeten daarom durven een grote broek aan te trekken."
Guus Hiddink.
Guus Hiddink. © ANP
De Graafschap mag zich momenteel gelukkig prijzen met wereldburger Hiddink, die onder meer trainer was van Real Madrid en Chelsea, en die als bondscoach succesvol was met landen als Zuid-Korea, Rusland en Nederland. De inmiddels 76-jarige Amsterdammer, geboren en getogen in Varsseveld, vindt de tijd rijp om iets terug te doen voor De Graafschap. Het is de club waar hij zijn eerste stappen zette en furore maakte als prof.

Henk Bloemers

Hiddink onderhoudt al jaren een warme en zeer intensieve band met de succesvolle commercieel directeur Henk Bloemers. Die zorgde ondanks de teleurstellende prestaties van de afgelopen seizoenen toch dat het aantal sponsoren bleef stijgen. Mensen bij De Graafschap zien Hiddink - meer dan in het verleden - als een 'godsgeschenk' die de club omhoog kan stuwen. Hij zou bereid zijn financieel fors te helpen in de aanleg van een nieuw complex.

VV Doetinchem en rugby moeten verhuizen

De totale kosten van het megaproject worden geschat tussen de zes en acht miljoen euro. De bedoeling is dat er eerst vier velden komen met later een uitbreiding naar acht. Daarnaast wenst De Graafschap onder meer een nieuwe tribune, een professionele keuken, medische ruimtes, een modern krachthonk en kantoren voor de technische staf. "Zie het als het hart van de club op één plek", zegt Hek.
Om de plannen te realiseren moet amateurclub VV Doetinchem het veld ruimen, net als rugbyvereniging Wild Rovers. Dat ligt nog gevoelig. Voorzitter Iwan Schoppema van Doetinchem is benaderd door De Graafschap voor een gesprek met hoofd opleidingen Jefta Bresser. Die wil de plannen digitaal toelichten. Schoppema zegt mogelijkheden te zien, maar zal zijn bestuur nog moeten overtuigen van de ruil. De voorzitter bevestigt de plannen tegenover Omroep Gelderland. "Maar wij moeten er zelf beter en ook blij van worden", stelt hij duidelijk.

Gesprek met de burgemeester

De gemeente Doetinchem speelt ook een rol in de verhuizing. De politiek moet helpen met subsidies, het wijzigen van bestemmingsplannen en het afgeven van vergunningen. Ook moet De Graafschap nog langs natuurorganisaties, omdat de velden van Doetinchem grenzen aan een natuurgebied.
Burgemeester Mark Boumans, als voetballiefhebber regelmatig present op De Vijverberg, is enthousiast. Onlangs was hij gastheer op het stadhuis waar een stevige delegatie van De Graafschap, inclusief Hiddink aanschoof. Dat betrof een 'oriënterend' maar ook 'constructief' onderhoud, zo vertellen betrokkenen. Meer dan ooit laat Hiddink tegenwoordig zijn gezicht zien bij zijn jeugdliefde. "Hij is op dit moment enorm begaan met de club", constateert Hek.
Sportpark De Bezelhorst in Doetinchem.
Sportpark De Bezelhorst in Doetinchem. © Omroep Gelderland
Ook Jan Vreman, die mede op advies van Hiddink werd aangesteld, merkt dat. De hoofdtrainer spart regelmatig met de gelouterde ex-coach over voetbaltechnische zaken. Hiddink is een klankbord geworden voor Vreman. "Je raakt met elkaar in gesprek. En dat helpt dan. Hij heeft zoveel ervaring."

Vuur aangewakkerd

Zo staat Hiddink De Graafschap op technisch en financieel gebied bij en opent hij deuren die anders gesloten blijven. Handig dropte hij al een eerste bommetje tijdens een bijeenkomst van sponsoren waar ook de complete selectie bij was. Hiddink stelde met een knipoog dat hij met een 'rebellenclubje' De Graafschap weer in beweging wil krijgen en dat het vuur bij hem is aangewakkerd.
Tijdens die avond haalde hij ook de 'ondermaatse' faciliteiten op De Bezelhorst aan. Daarmee staan de plannen op scherp. Eind vorig seizoen was Hiddink al één van de weldoeners die ruimschoots hielp met het wegwerken van een onverwachte schuld van 1,2 miljoen euro. Ook is hij één van de twaalf stadioneigenaren.

'Het Guus Hiddink trainingscomplex'

De vraag is nu hoe snel het gaat. De tekeningen bij de architecten liggen inmiddels klaar. Maar er is nog een lange weg te gaan. Dolgraag zou De Graafschap zien dat Hiddink al in het voorjaar van 2024 symbolisch de eerste steen legt. Gefluisterd wordt dat het hypermoderne complex zelfs zijn naam zal krijgen.
De voormalig bondscoach van Oranje wil De Graafschap helpen met een snelle terugkeer naar de eredivisie. Hiddink spiegelt zich in de plannen voor een nieuwe accommodatie aan het fraaie trainingscomplex De Herdgang van PSV. Met die club won hij in 1988 de Europa Cup 1. De Achterhoeker was de afgelopen dagen niet beschikbaar voor een reactie. Hij verblijft in de Franse Provence.