Sport

Alexander Büttner gelooft in De Graafschap: 'Hoeven voor niemand bang te zijn'

Alexander Büttner controleert de bal en is op zoek naar de voorzet
Alexander Büttner controleert de bal en is op zoek naar de voorzet © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap leeft. De Achterhoekers zijn blij met veel spelers uit de regio en waarderen het aanvallende voetbal onder Jan Vreman. Daarnaast zijn ook de prestaties tot nu goed. "Dit zijn leuke avonden om mee te maken", zegt de ervaren trainer.
Een gelijkspel tegen de koploper met behoorlijk wat kansen op de overwinning. Een vol huis met bijna 12.000 toeschouwers op De Vijverberg. En aanvallend voetbal met een flinke portie opportunisme. Het zijn kenmerken uit bijna vervlogen tijden. De Graafschap heeft de wind weer aardig in de zeilen na twee hectische en teleurstellende seizoenen.
Vreman, hij werkt zijn hele carriere al bij De Graafschap, wil als trainer het publiek vermaak bieden. Dat lukt tot nu toe heel aardig. Zeker vrijdagavond tegen Roda JC. "Ik ben heel blij dat we dit weer samen zo kunnen beleven. Dat maakt ontzettend trots. De hele groep, de mensen op de tribune maar ook voor ons als trainers is het genieten langs de lijn. Dit zijn leuke avonden."
Kijk hier naar de reacties van Vreman en Büttner:
Veel supporters bij meeslepend duel De Graafschap-Roda JC

'Jongens waren teleurgesteld'

Alexander Büttner keek met gemengde gevoelens terug op het 0-0 gelijkspel. Maar tevredenheid overheerste. "Het zegt wel genoeg dat een aantal jongens teleurgesteld zijn met dit resultaat. Het zegt waar we mee bezig zijn. Dat is mooi voetbal. We staan als team sterk alleen vergeten we onszelf te belonen. Ik denk dat we de beste kansen hadden al kon het beide kanten op."
De linksback is duidelijk in zijn element. Hij slingerde weer de ene na de andere voorzet voor het doel, bestreek de hele linkerkant en speelde vol passie. "Het is jammer dat-ie dan net niet goed valt. Daar hoop je natuurlijk op en en dan leef je ook mooi. Ik voel me goed, ben topfit. Ja, daarom speel ik ook altijd hele wedstrijden uit."

Gezichtsverlies

Mees Bakker kon niet starten in het doel. Zijn vervanger Thijs Jansen deed het echter uitstekend en stelt Vreman voor een lastige keuze de komende weken. "Mees kreeg een bal op zijn hoofd tijdens de warming-up en kampte met gezichtsverlies. Hij kon niet duidelijk meer zien. Met Thijs wisten we wat voor keeper we in huis hadden gehaald. Hij heeft het inderdaad heel goed gedaan."

'Ik wil hier promoveren'

De Graafschap blijft vijfde en heeft nu vier duels op rij niet verloren. Büttner legt de lat hoog. "Ik wil promoveren. Dat is een lange weg, maar dit moeten we volhouden nu. Wij hoeven voor niemand in deze divisie onder te doen." Vreman erkent dat. "Op dit moment laten we zien dat we met de bovenste ploegen meekunnen. Roda heeft al 15 keer gescoord en wij houden de nul. Maar dit zal je elke wedstrijd moeten brengen als ploeg."
Vreman: "Promoveren kan altijd, want je hebt de nacompetitie. En de eerste twee plekken bieden je rechtstreekse promotie. Kijk de geschiedenis maar na. Het kan altijd. Maar het wordt een hele klus en we spelen nog tot mei hè?"

'Ik heb dit weinig meegemaakt'

Iedereen bij De Graafschap had genoten van een heerlijke voetbalsfeer op de tribunes. Ook Roda JC trainer Bas Sibum, met een NEC verleden. "Het was een heksenketel. Heerlijk om hier te voetballen met dat publiek." Dat vond ook Büttner die toch in de grootste competities speelde.
"Ik heb dit bij weinig clubs meegemaakt. Het leeft nu zo erg bij De Graafschap. Als je het veld opkomt, krijg je echt kippenvel. De supporters steunen ons enorm. Maar we hebben ze ook echt nodig", besloot de 34-jarige Doetinchemmer.