Sport

Room beseft de belangen: 'Niemand hoeft ons iets te vertellen'

Eloy Room: "We hebben als team iets nodig"
Eloy Room: "We hebben als team iets nodig" © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse won de laatste twee edities van de Gelderse derby in Nijmegen. Op dit moment is het vertrouwen echter broos bij de Arnhemse club, die onderin bungelt in de eredivisie. Behalve de slechte prestaties is er ook een hoop blessureleed bij Vitesse. "Het is duidelijk dat we iets nodig hebben, want makkelijk is het niet", zegt keeper Eloy Room.
Als Nijmegenaar blijft het naar eigen zeggen 'een hele speciale en beladen wedstrijd' voor Room. Na vijf onvergetelijke jaren in de Verenigde Staten keerde hij afgelopen zomer terug op het oude nest in Arnhem.
Zondag keert Room (34) daarmee weer terug in stadion De Goffert in zijn geboortestad, als ervaren doelman van Vitesse in de burenruzie tegen de grote rivaal NEC. "Ik kijk er enorm naar uit. Het zijn wedstrijden waar je ook van moet genieten."
Voor de fans is het de kraker van het jaar. Een overwinning maakt het seizoen al bijna geslaagd. Room: "We kennen het enorme belang. De derby staat altijd op zich. En het kan daarom ook maar zo de ommekeer worden voor ons", grijpt Room naar een houvast in crisistrijden voor Vitesse.

Niet eerder meegemaakt

Room weet dat Vitesse onder een vergrootglas ligt. "Crisis vind ik altijd vrij groot, maar het is momenteel niet eenvoudig. Het gaat natuurlijk niet goed. We hebben echt iets nodig, dan kun je weer verder. Vijf keer op rij verliezen heb ik ook nog niet eerder meegemaakt. We spelen daarom nu al alleen maar finales."
Eloy Room
Eloy Room © Orange Pictures
De laatste keer dat NEC thuis won van Vitesse, was op 3 april 2016. Room stond in die wedstrijd onder de lat. Verder is er van de huidige Vitesse-selectie geen enkele speler meer die er destijds bij was. In dat duel won NEC met 2-1 door goals van Anthony Limbombe en Dario Dumic. Namens Vitesse kwam Lewis Baker die wedstrijd tot scoren.

Oude beelden kriebelen

Op Papendal bekeek Room met sportzender ESPN oude beelden terug. "Toch leuk om dat weer even te bekijken, want ik had ze nooit meer gezien. Dan begint het ook wel weer extra te kriebelen en voel je direct hoe beladen en bijzonder die wedstrijden zijn."
De laatste twee edities in Nijmegen won Vitesse. Ook dat geeft een klein beetje hoop. "Ach, niemand hoeft ons te vertellen hoe belangrijk deze wedstrijd is", weet Room als geen ander. "Vaak zijn het niet de mooiste. Het is mouwen opstropen en een hoop strijd."

'Laten zien waar je voor staat'

Trainer Phillip Cocu sluit zich daar grotendeels bij aan. "Dan krijg je vaak een verhitte strijd. Die gaat dan de boventoon voeren, al kan het ook wel in combinatie met goed voetbal. Het is moeilijk te voorspellen. Het belangrijkste is dat je als team laat zien waar je voor staat. Dat het zondag moet gebeuren."
Hij houdt wel van het sentiment, al maakte Cocu als speler en zelfs aanvoerder van Barcelona talloze keren de altijd emotionele Clásico mee tegen Real Madrid. Eén van de grootste wedstrijden ter aarde, die in honderden landen live op televisie wordt uitgezonden.

Positie van Cocu

Nu strijdt de 101-voudig international in de krochten van de eredivisie om keiharde punten. Ook om zijn eigen positie niet in groot gevaar te laten komen. Een nieuwe nederlaag voor Cocu zou hem als coach van Vitesse wel eens kunnen opbreken. Hij beseft dat ook terdege en loopt er niet voor weg.

Boost voor iedereen

Cocu wijst op mentaliteit. "Er zal iets extra's in ons naar boven moeten komen. Het zijn wedstrijden met een extra lading. Dat heeft wel wat, vind ik. De spelers die er niet mee zijn opgegroeid, wordt het echt wel bijgebracht hoor. Er lopen ook genoeg oud-spelers hier rond die ze gespeeld hebben."
"En de fans willen zoiets ook graag overbrengen en zullen dat zaterdag tijdens de training ook gaan doen. Een resultaat zal voor iedereen een boost betekenen. Voor de spelers en de achterban, maar ook voor de hele club", erkent Cocu.
Veel mensen zullen zondag met angst en beven toekijken vanaf de tribunes, in de hoop dat de wedstrijd wordt uitgespeeld. Tijdelijke stakingen of zelfs in zijn geheel zijn aan de orde van de dag. Dat zou ook zomaar in Nijmegen kunnen gebeuren, want een paar bekertjes op het veld betekent tegenwoordig al dat een wedstrijd wordt stilgelegd en de spelers richting kleedkamer moeten.
Room is optimistisch: "Ik denk dat het wel goed komt, al zit het natuurlijk in je achterhoofd. Het belangrijkste voor de fans is dat de wedstrijd kan worden uitgespeeld. Een beetje spanning en wat rivaliteit hoort er bij. Maar ik hoop dat het onderling tussen de supporters goed blijft gaan."