Sport

Alleen verleden biedt houvast voor Vitesse in derby

Het gaat er vaak fel aan toe in de derby
Het gaat er vaak fel aan toe in de derby © Orange Pictures
ARNHEM - NEC lijkt zwaar favoriet voor de derby zondag tegen Vitesse. De Arnhemmers verloren al vijf keer op rij en hebben al 431 minuten niet meer gescoord. Maar een Nijmeegse zege is zeker niet vanzelfsprekend.
De laatste zege van NEC in een Gelderse derby dateert al van april 2016. Het werd toen 2-1 in De Goffert. Daarna viel er geen Nijmeegs succes meer te noteren. Vitesse won vier van de laatste zes derby's en het werd twee keer gelijk.

Nachtmerrie Cillessen

De hardste tik deelde Vitesse eerder dit jaar nog uit. Op 16 april werd het 1-4 in De Goffert. Het was de nachtmerrie van doelman Jasper Cillessen, die bij meerdere doelpunten in de fout ging en verder nog wat kolderieke momenten kende. "Ik ga verschrikkelijk in de fout en dat mag mij niet overkomen. Dan krijg je mentaal zo'n tik. Ik kan wel door de grond zakken."
NEC-doelman Jasper Cillessen na de derby in april
NEC-doelman Jasper Cillessen na de derby in april © Broer van den Boom
Eerder dat jaar stond de derby in GelreDome op het programma. Vitesse zat in zwaar weer en NEC draaide in die fase goed. De Nijmegenaren hadden de week ervoor nog knap met 1-1 gelijkgespeeld tegen Ajax. Maar een rode kaart voor Oussama Tannane veranderde het wedstrijdbeeld. NEC trok zich terug en Vitesse viel aan, maar was vrij onmachtig. Een saaie 0-0 was het gevolg.

Ingestorte tribune

Een seizoen eerder was het ook niet prettig voor NEC. In Arnhem werd met 4-1 verloren en de wedstrijd van 17 oktober 2021 geldt als één van de zwartste bladzijden uit de historie van de Nijmeegse club. Niet alleen verloor NEC de wedstrijd door een dubieuze treffer van Nikolai Baden Frederiksen, maar na de wedstrijd stortte een deel van het uitvak in. En buiten het stadion vonden zware rellen plaats.
Amok tijdens de laatste derby tussen NEC en Vitesse
Amok tijdens de laatste derby tussen NEC en Vitesse © Omroep Gelderland
De matchwinner wist daar niks van en genoot van de zege. "Het is perfect. I love it", lachte Baden Frederiksen. "Dit is een ongelooflijk fijn gevoel. Het was een gekke wedstrijd. Het ging er flink op. Iedereen wilde zo graag winnen, want het belang van deze wedstrijd was duidelijk. Er zat zoveel vuur in de ogen van de spelers van beide teams. Heel veel intensiteit."

Van Wolfswinkel en Foor

Daarvoor waren er jarenlang geen derby's, omdat NEC in de eerste divisie speelde. In 2017 was er wel een confrontatie op eredivisieniveau in GelreDome. Het werd 2-1 met twee treffers van Ricky van Wolfswinkel namens Vitesse, Ferdi Kadioglu scoorde voor NEC. Eerder dat seizoen kwam Vitesse in De Goffert op voorsprong door een doelpunt van voormalig NEC'er Navarone Foor. Maar in de extra tijd zorgde Dario Dumic nog voor de gelijkmaker.

Pijnlijke nederlagen

Daarvoor won Vitesse nog in 2013 en 2011 in De Goffert. Daartussen zat een lange periode van vooral pijnlijke nederlagen en een enkel gelijkspel. Met name de 4-1 in 2000 herinnert iedereen bij NEC zich nog met veel plezier. En mede door de 3-1 zege van NEC in 1999 kwam Vitesse punten tekort om zich te kwalificeren voor de Champions League.

Spanning opvoeren

Het houvast voor Vitesse zit dus vooral in het recente verleden. NEC heeft de neiging om de spanning nogal op te voeren voor de derby, waardoor de spelers soms in een te beladen sfeer het veld opgaan en niet zichzelf zijn. Dat heeft Vitesse de laatste edities succes gebracht. Maar of dat zondag weer zo is, valt nog te bezien.