Sport

ANALYSE | Vitesse heeft dringend behoefte aan een charismatische leider

Gelatenheid bij de spelers van Vitesse na weer een nederlaag
Gelatenheid bij de spelers van Vitesse na weer een nederlaag © Orange Pictures
ARNHEM - Hoe ziet het toekomstperspectief van Vitesse eruit? Over de Arnhemse club rijzen tientallen vragen, maar zijn er maar weinig antwoorden. Feit is dat Vitesse achteruit holt en het gemopper na een relatief rustige zomer weer aanzwelt. De spanningen in crisistijden zijn voelbaar. Wie brengt weer schwung en nieuw elan in het Gelders voetbalbolwerk?
Het geduld van de trouwe supporters wordt nu al maanden op de proef gesteld. Op alle fronten is het kommer en kwel. Zowel sportief, financieel en bestuurlijk heeft Vitesse er wel eens beter voorgestaan. En dat is in alle opzichten een understatement.
Het voetbal, waar het in eerst instantie uiteindelijk om draait bij de achterban, is ook nu weer ver ondermaats. En dat heeft zijn weerslag op alles binnen en rondom een ambitieuze club die zo graag weer vooruit wil. De beperkte financiële mogelijkheden en tal van onzekerheden over de koers van de club kunnen daarvan niet los worden gezien.

De problemen bij Vitesse zitten dieper

Niemand weet hoe de nabije toekomst van Vitesse eruitziet. Een gevolg daarvan is veel negatieve druk, cynisme en een gelaten en soms zelfs kille sfeer onder de werknemers op de trainingsaccommodatie van Papendal. Vitesse heeft behoefte aan een boegbeeld, een charismatische persoonlijkheid met warmte en vernieuwende frisse ideëen die daarmee ook naar buiten treedt en zo de achterban weer vertrouwen kan geven.
Na het vertrek van Pascal van Wijk lijkt ook interim-directeur Peter Rovers niet die persoon. De problemen bij de club zitten dieper dan het slepende overnameproces waar zoveel over wordt gesproken. Het zit hem vooral ook in de (omgang met) mensen, in alle geledingen binnen Vitesse. Om vertrouwen, respect en perspectief.

Grote Gelderse sponsoren binden zich nauwelijks

Ook de inkomsten worden minder, mede door de mindere prestaties en het vorig jaar niet bereiken van de play-offs. Grote Gelderse sponsoren binden zich maar mondjesmaat aan Vitesse. Een aantal heeft de samenwerking de afgelopen jaren opgezegd. Vorig seizoen zette het investeringsplatform eToro de samenwerking als hoofdsponsor al stop. Tegenwoordig prijkt online bookmaker Betcity op de voorkant van het shirt. Zij haken na volgend seizoen af in verband met de wetgeving.
In sportief opzicht is het contrast met anderhalf jaar geleden nog groter. Net als vorig seizoen bungelt de formatie van trainer Philip Cocu met een smalle en onsamenhangende selectie in de onderste regionen van de eredivisie. Omdat de KNVB de overname (nog) niet goedkeurde, kon Vitesse niet anders dan (jonge) tranfervrije spelers halen van een wat minder kaliber dan voorgaande jaren. Cocu is er met zijn staf nog niet in geslaagd een onverstoorbaar, hecht en stabiel elftal op het veld te krijgen.
Philip Cocu is zoekende met Vitesse
Philip Cocu is zoekende met Vitesse © Orange Pictures

Stuurloos schip

En dan de bestuurlijke chaos. De goedkeuring van de KNVB over de overdracht van de aandelen laat nu al meer dan een jaar op zich wachten. De voetbalbond blijft maar vragen stellen en lijkt dieper en dieper te graven in geldstromen en relaties. Tot grote frustratie van ondernemer Coley Parry en zijn Common Group. In de Raad van Commissarissen zit nog altijd een Rus, maar werkzaamheden verricht de beste man niet. Controle op de (interim) directie is er daarmee niet of nauwelijks.
Vitesse is daarmee al maanden een stuurloos schip, ook al werd als gevolg van het conflict rond de stadionhuur de top van de organisatie ontmanteld. Een leider die zijn mensen meeneemt en vertrouwen geeft, ontbreekt nog altijd.

Aalbers, Streuer en Gerbrands

Vitesse heeft dringend behoefte aan een ervaren voetbalman die het wereldje kent. Een type Toon Gerbrands met uitstraling en een groot netwerk. Of een man met kennis van de club en regio zoals voormalig voorzitter Karel Aalbers, die zowel tegen AZ als RKC Waalwijk op de hoofdtribune zat en daar jarenlang niet had gezeten. Maar ook een technische man als Arnhemmer Jan Streuer - hij is aan het afbouwen bij FC Twente - zou Vitesse een enorme impuls kunnen geven.

Frustraties en zorgen

Ondertussen heeft Vitesse nu vier keer op rij verloren en vooral de manier waarop dat in de laatste twee wedstrijden gebeurde, heeft tot veel frustraties en zorgen geleid. Zowel bij de club als de achterban. Vanavond (20.00 uur) stuit het zwalkende Vitesse in Enschede op het sterke FC Twente. Een vijfde nederlaag betekent dat de selectie van Cocu onder extreme hoogspanning richting de altijd emotionele derby tegen NEC gaat.
Wat doen de fans tijdens de traditionele open training op zaterdag? Bewaart de harde kern de rust en verhogen zij de druk niet nog eens extra op de selectie? En wat doet technisch directeur Benjamin Schmedes als Vitesse vanavond zijn rug niet recht en de spelers zich weer als makke schapen naar de slachtbank laten leiden? Cocu weet dat ook de druk op zijn positie toeneemt.
De angst regeert. Vitesse smacht naar een sportieve ommekeer en naar positieve veranderingen binnen de club. Op alle fronten. Maar op dit moment zijn er vooral nog veel vragen en onzekerheden. En maar bitter weinig antwoorden en oplossingen.