Sport

Zorgen nemen toe bij Vitesse: 'We moeten een hoop verbeteren'

Phillip Cocu hamert op discipline en teamgeest
Phillip Cocu hamert op discipline en teamgeest © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse staat in brand. Vier nederlagen op rij hebben voor een crisissfeer gezorgd op Papendal. Een energieker Vitesse is nu de eerste prioriteit na de matte vertoningen van de afgelopen weken. Woensdag wacht het sterke FC Twente in Enschede.
Vitesse liet zich tegen RKC en in iets mindere mate tegen Sparta wel heel makkelijk naar de slachtbank leiden. De ploeg van Phillip Cocu miste overtuiging en de absolute wil om tot en over grenzen te gaan. Dat gebrek zorgt binnen de hele club voor irritatie. Voetballend was het spel ook nog eens uiterst pover. Zondag was het elftal aan de bal een bron van onrust. Vitesse hing daarmee als los zand aan elkaar.
De vraag is of Cocu, als voetballer een echte teamspeler, van dit Vitesse een hechte eenheid kan maken die voor elkaar door het vuur gaat. Zowel tegen RKC als Sparta stond er allesbehalve een scherp elftal aan de aftrap. En ook vorig seizoen verliep al uiterst moeizaam.

Teambelang voorop

Kan de 101-voudig international deze selectie nog wel voldoende raken en een gevoel creëren in de groep dat het teambelang altijd boven het eigen individu gaat? Het is één van de prangende vragen die de komende weken beantwoord zal worden op het veld.
De druk bij de Arnhemse club neemt logischerwijs toe. Ook op Cocu. "Hoe vaker je verliest, hoe hoger die druk wordt", reageert hij rustig. "De supporters, de club, de media. Ze gaan zich roeren. Ik weet hoe het werkt. Maar we lopen de kantjes er echt niet vanaf. Ik kijk ook naar mezelf en reflecteer continu. Dat moet je altijd doen. Pas dan mag je naar een ander kijken. En natuurlijk vraag je jezelf ook af of je steken laat vallen. Maar ik doe het niet alleen. We werken hier hard, elke dag opnieuw."
Een feit is dat het oproer kraait bij de achterban. En dan staat de cruciale derby tegen aartsrivaal NEC ook nog eens voor de deur. Vitesse kan het zich niet permitteren met een vergelijkbare instelling op het veld te staan tegen FC Twente dat zondag overigens ook verloor.

'Niet alleen verdedigen'

In de Grolsch Veste is de ploeg van voormalig Vitesse trainer Joseph Oosting echter schier onverslaanbaar. "Dat besef is er. Maar we moeten zelf een hoop verbeteren en daar zijn we nu vooral mee bezig", zegt Cocu. "Als je 100 procent strijd toont, kun je ook langer in de wedstrijd blijven. Dat is waar het om gaat. Alleen verdedigen kun je niet doen tegen FC Twente. Dan hebben ze te veel kwaliteit. We gaan er naartoe om een resultaat te halen. Met ons hele hebben en houden."

'We halen er te weinig uit'

Cocu hamert op discipline en teamgeest. "Je mag je hoofd niet kwijt raken als je strategie door een snel doelpunt wegvalt zoals tegen Sparta. Als team moet je dan bij elkaar blijven. Maar je zal ook aan voetballen moeten komen. Vooral dat gebeurde veel te weinig. We halen er te weinig uit, want ik vind dat we voldoende kwaliteit hebben. Soms moeten de stukjes net even in elkaar vallen. Dat kan soms een kleine aanpassing zijn die daarvoor zorgt."

Gesprek met spelersraad

De geplaagde coach, die vorig seizoen met Vitesse tegen degradatie voetbalde, zat na de wanvertoning in Rotterdam met de spelersraad aan tafel, waar ervaren sterkhouders als Nicolas Isimat-Mirin, Marco van Ginkel en Eloy Room zitting in hebben.
"Als je praat met een hele selectie is het vaak toch wat stiller. Het was een breder gesprek dan alleen voetbalinhoudelijk. Open en samen met als doel hoe we vooruitgaan. Zijn er dingen die we anders moeten aanpakken? Moeten we tactisch aanpassingen doen? Een uitwedstrijd vraagt soms om een andere strategie, maar ik wil zeker niet helemaal afstappen van de manier waarop wij willen voetballen."