Sport

Dafne Schippers zet punt achter atletiekloopbaan

Dafne Schippers in actie in 2022.
Dafne Schippers in actie in 2022. © ANP
ARNHEM - Dafne Schippers heeft haar imposante sportcarrière beëindigd. De 31-jarige atlete uit Oosterbeek maakt dat dinsdag zelf bekend via Instagram.
Schippers werd in 2015 wereldkampioen op de 200 meter in een Europees record van 21,63 seconden. Daarmee zette ze de derde tijd ooit neer. Op de 100 meter werd ze tweede in de nationale recordtijd van 10,81. Een jaar later won ze op de Olympische Spelen zilver op de 200 meter.

Twee keer wereldkampioen

In 2017 prolongeerde ze haar titel op de 200 meter, dit keer voldeed een tijd van 22,05. Schippers staat in een illuster rijtje met Merlene Ottey en Allyson Felix van atletes die erin slaagden om twee keer achter elkaar wereldkampioene op de 200 meter te worden.
Schippers werd daarnaast vijf keer Europees kampioen (200 meter, 100 meter (twee keer), 4x100 meter estafette en 60 meter indoor).

Eerste seniorentitel in 2010

Haar eerste nationale seniorentitel dateert van 2010. Toen werd ze bij de NK indoor kampioen op de 60 meter. In totaal werd ze indoor 13 keer Nederlands kampioen (60 meter en verspringen) en outdoor 9 keer (100 meter en verspringen).
Aanvankelijk kwam Schippers ook veelvuldig uit op de zevenkamp. Zo werd ze in 2010 wereldkampioen onder 20 jaar en een jaar later Europees kampioen onder 20 jaar. Op de Spelen in 2012 werd ze elfde op de zevenkamp, mede door blessures aan knie en voet. Na 2015 richtte ze zich volledig op de sprintnummers.
In 2020 kreeg ze rugproblemen, veroorzaakt door slijtage van tussenwervelschijven. Vanwege haar kwetsbare rug besloot Schippers zich op de Olympische Spelen van Tokio in 2021 volledig te richten op de 200 meter en de 4x100 meter estafette. De 100 meter sloeg ze over. Maar het bracht niet het gewenste resultaat: op de 200 meter kwam ze niet verder dan de halve finale en het estafetteteam haalde in de finale de finish niet door een mislukte wissel tussen Nadine Visser en Schippers.

'Reis zonder spijt'

Schippers zegt dat ze altijd wist dat deze dag eens zou aanbreken. "Dan is je loopbaan een moment in de tijd, een verzameling van herinnering en - hopelijk - medailles. Vandaag heb ik besloten om van de baan te stappen en datgene te omarmen wat nu komt, wat het ook mag zijn. Maar niet zonder jullie allemaal enorm te bedanken voor de eindeloze steun. Het was een reis waar ik geen spijt van heb."
Schippers komt uit Utrecht, maar woont al vele jaren in Oosterbeek. Ook heeft ze een groot deel van haar carrière op Papendal getraind.

Bart Bennema was tien jaar coach van Schippers: "Ik ben heel trots op wat ik met haar heb bereikt. Ik denk wel eens, misschien hadden we sommige dingen anders kunnen doen, maar ze kan terugkijken op een fantastische carrière. Ik ben blij voor haar dat ze dit besluit heeft kunnen nemen."