Sport

Talent Önal verwacht bijzonder seizoen bij De Graafschap: 'Dit is een vriendenploeg'

Onal toont zijn talent en scoort voor De Graafschap
Onal toont zijn talent en scoort voor De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap heeft de top van de eerste divisie weer eens in het vizier. Veel clubs staan nog dicht bij elkaar, maar de prille opmars van de Achterhoekers geeft vertrouwen. Zeker bij de spelers: "Niet dat we even kampioen gaan worden, maar we kunnen hoger spelen dan nu."
Op basis van het aantal toeschouwers, de brede groep trouwe sponsoren, het fraaie stadion en toch ook wel de historie, misstaat De Graafschap niet in de eredivisie. Feit is echter dat de club uit Doetinchem al voor het vijfde jaar op rij in de eerste divisie uitkomt. Oorzaak: een hoop verkeerde keuzes op technisch gebied gekoppeld aan warrig financieel beleid dat zelfs uitmondde in chaos.
Toch gloort er na twee magere jaren met twee trainers die mislukten, weer licht in de tunnel. Onder Richard Roelofsen vorig seizoen en clubicoon Jan Vreman dit seizoen is De Graafschap teruggekeerd naar de eigen clubcultuur. De succespijlen zijn gericht op de eigen opleiding aangevuld met een aantal ervaren spelers, soms ook weer met een link naar de Achterhoek (Büttner, Kaak en Lammers, red).

Grilligheid

De Graafschap staat nu zevende, vier dagen geleden was dat nog zestiende. Over twee weken kan alles ook zo weer anders zijn. Dat is de grilligheid die bij een jonge spelersgroep past zoals die er in Doetinchem staat. Vreman, niemand kent de club beter dan hij, is de eerste die geduld predikt na twee onrustige jaren en waarschuwt dat de opgaande lijn met vallen en opstaan zal gaan.
Een van de exponenten van het vernieuwde De Graafschap is Basar Önal. Vorig seizoen liet de 19-jarige jeugdinternational van Turkije zich al regelmatig gelden met acties, assists en goals, maar de lat ligt dit jaar weer wat hoger. Vreman daagde na de zege op Helmond Sport de flankspeler direct weer uit om niet achterover te gaan leunen. "Hij kan nog beter, meer beslissend zijn", sprak de nuchtere coach in de media.
Geconfronteerd met die woorden kijkt Önal de journalist even met grote ogen aan, maar zegt dan snel: "Natuurlijk, de trainer is kritisch maar dat is goed. Hij is veel met mij bezig. Ik denk ook dat ik nog meer aanwezig kan zijn en beter kan."
Onal flitst langs zijn tegenstander
Onal flitst langs zijn tegenstander © Orange Pictures
Een hattrick tegen Helmond had er ingezeten maandagavond. Een volley van Önal in kansrijke positie zeilde voor rust echter hoog over. "Ik kreeg een perfecte voorzet van Giovanni, beter kon niet. Toch was die bal ook moeilijk. Misschien had ik kunnen koppen. Maar met twee doelpunten ben ik ook blij. Ik twee goals, iedereen drie punten." Om zich met een lach snel te herpakken: "Ten eerste de punten natuurlijk."
Van het Turkse talent, geboren in Doetinchem, wordt veel verwacht. De kwaliteiten worden herkend. Onal weet het zelf ook. "Als ik er eentje heb gemaakt, krijgt ik vaak extra energie en ga ik nog meer naar de goal toe", vervolgt de linksbuiten die door de komst van Giovanni Büttner als rechterspits op zijn favoriete positie terecht is gekomen.

Maatjes buiten het veld

De twee buitenspelers voelen elkaar uitstekend aan en krijgen veel vrijheid. Onal heeft er een mooie verklaring voor. "Die connectie ontstaat omdat we ook buiten het veld maatjes zijn. We gaan veel met elkaar om. Soms zitten we in dat grote huis van Alexander (Büttner, red) te chillen of we blijven wat langer op de club. We hebben echt een band."
"Wij gaan niet geforceerd met elkaar om", zegt Önal. "We zijn gewoon goede vrienden geworden. Je zet op het veld dan een stapje extra voor elkaar. Accepteert kritiek sneller. Vorig jaar was dat minder. Nu is het misschien wat losser. Dit is een vriendenploeg. We doen samen ook leuke dingen buiten de club."
Hij licht dan de fraaie 1-0 toe. "Goede voetballers weten van elkaar wat er moet gebeuren. De juiste loopactie, op het juiste moment. De snelheid van de bal. Die eerste goal vlak voor rust was ook een fantastische pass van Gio en een voorbeeld van die connectie. Ik had trouwens zelf niet verwacht dat hij de bal terug zou geven."

'Vorig seizoen niet altijd het gevoel dat we zouden winnen'

Önal oogt zelfverzekerd: "Ik wil niet arrogant doen, maar ik denk dat wij zondag in Maastricht tegen MVV een hele goede kans maken. We hebben meer zelfvertrouwen. Vorig seizoen had ik niet het gevoel als we ergens heen gingen voor een wedstrijd dat we zouden gaan winnen. Dat is nu anders."
Na zijn eerste seizoen in de hoofdmacht kwam er de nodige concrete belangstelling voor hem los. "Die was er. Het is een bewuste keuze geweest om bij De Graafschap te blijven. Als die interesse er vorig seizoen was, komt-ie dit seizoen ook wel weer als ik blijf presteren. Dat is wat ik wil. Nog meer laten zien wat ik kan."
"Ik denk dat we hoger kunnen spelen op de ranglijst dan de zevende plek. Niet dat we zomaar even kampioen gaan worden, maar het gaat wel de goede kant op", besluit Önal.