Sport

Cocu woedend na nederlaag Vitesse

Phillip Cocu tijdens de wedstrijd van zaterdag tegen RKC Waalwijk.
Phillip Cocu tijdens de wedstrijd van zaterdag tegen RKC Waalwijk. © BSRAgency
ARNHEM - Vitesse-trainer Phillip Cocu was des duivels na de nederlaag van Vitesse thuis tegen RKC. In eigen huis ging de ploeg zaterdagavond met 0-2 onderuit.
"Er zal snel iets moeten veranderen", sprak Cocu na de wedstrijd. "Met drie uitwedstrijden voor de boeg wil je niet in de situatie belanden, waarin je vorig jaar zat. En dat is op dit moment dichtbij, als we zo doorgaan. Daar moeten we de komende dagen even goed over praten met z'n allen."
Cocu: "Ik neem het woord crisis niet in de mond, maar het moet anders. In het voetbal heb je geen tijd. De dingen moeten op een aantal vlakken anders, wil je resultaten gaan boeken. Uiteindelijk gaat het er in voetbal om: er wordt weinig gescoord en we krijgen te veel goals tegen. Dat lijkt me reden om samen te gaan zitten."
Vooral de eerste helft irriteerde de trainer. "Het was een ondermaatse eerste helft. Te laag tempo, te open, niet doordekken. Op de eerste zeven, acht minuten na was het niet goed. Het speelveld was veel te groot. RKC stond goed georganiseerd en bij balverlies spelen zij de counter. De gevaarlijke situaties kwamen van hen. We voelden de tegengoal aankomen en we wilden iets veranderen, maar toen lag de bal er al in."
Million Manhoef krijgt rood
Million Manhoef krijgt rood © Omroep Gelderland
"Waar dat vandaan komt, kan ik niet verklaren. In de rust worden er even wat harde woorden gewisseld. En als ik dan zie wat het team de tweede helft levert, eerst met elf en na de rode kaart van Manhoef met tien, dat zegt voor mij heel veel. Maar ik heb er niks aan. Dat zit mij het meest dwars. Als het er nou niet in zit, maar we laten het zien na de rust. Maar alleen als we met 1-0 achterstaan en door een rode kaart een man minder hebt. Dat moet ook met elf man."
En zo ging de Airbornewedstrijd verloren. "Een fantastische traditie. Mooi ook wat er voor de wedstrijd allemaal gebeurt. Uiteindelijk gaat het erom wat wij op het veld leveren. Dan wil je de mensen daarin iets brengen, maar die combinatie is uitgebleven."
"Het is mooi en goed dat we erbij stilstaan. Het applaus na negentien minuten is bijzonder. Het is belangrijk om deze traditie in stand te houden. Maar het is lastig om er bij stil te staan na zo'n wedstrijd."
Cocu ziedend na nederlaag Vitesse