Sport

Opleiding De Graafschap werpt opnieuw zijn vruchten af

Ezra van der Heijden maakte zijn eerste goal voor De Graafschap
Ezra van der Heijden maakte zijn eerste goal voor De Graafschap © Omroep Gelderland
EINDHOVEN - Het is een belangrijk speerpunt bij De Graafschap: de jeugdopleiding moet steeds meer de levensader worden. Vorig seizoen werd dat al zichtbaarder onder leiding van Richard Roelofsen en nu nog meer, met Jan Vreman aan het roer bij de Superboeren.
Geplaagd door financiële blunders en tegenvallers richt De Graafschap zich meer dan ooit op talent uit eigen kweek. De opleiding op trainingscomplex De Bezelhorst 'staat' misschien wel beter dan ooit en levert ook regelmatig kwaliteit af. Spelers uit de eigen opleiding maken volop minuten in het eerste.
Spelers als Philip Brittijn, Devin Haen, Basar Önal en vorig jaar zeker ook Camiel Neghli braken al serieus door. Het leverde Neghli zelfs een mooie transfer op naar Sparta. De Graafschap streek voor hem ongeveer een half miljoen euro op: geld dat weer gebruikt kan worden om de opleiding verder te professionaliseren.

Noodzaak

Zo probeert de club uit Doetinchem het eigen kapitaal op het veld te krijgen en af een toe een speler met winst te verkopen. Het is ook ingegeven door de financiële problemen van de afgelopen jaren. De Graafschap moet wel.
Vrijdagavond, tegen Jong PSV, stonden twee spelers uit de eigen opleiding aan de basis van een belangrijke overwinning in Eindhoven. Brittijn scooorde de 1-1 na een assist van Önal terwijl Ezra van der Heijden het duel in het slot gooide (1-3). Het was zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht.

'Ik geef alles wat ik heb'

Van der Heijden (19) werd geboren in Doetinchem en ruikt vooral dit seizoen zijn kans. "Vorig jaar ben ik tot zeven wedstrijdjes gekomen", zegt hij op De Herdgang met een grote lach op het gezicht. "Dit was al mijn tweede. Nu wil ik er nog meer natuurlijk, want ik ben inmiddels ook al twee jaar aangesloten. Als ik minuten krijg, geef ik alles wat ik heb en dan zien we wel waar het schip strandt."

Tijd en groei

Trainer Vreman is blij met het talent, maar waarschuwt ook. "Die jonge spelers moeten nog wel groeien, dat geldt ook voor Ezra. Ze hebben tijd nodig. De meeste minuten maken ze in Onder-21, maar af en toe gebeurt dat ook in het eerste. Op elke training moeten deze jongens gewoon laten zien wat ze kunnen."
Van der Heijden probeert dat te doen. Hij zegt veel te leren in het Onder-21. "We spelen in de hoogte competitie en doen daar voor niemand onder. Dat zegt wel iets voor het talent dat we hebben in de opleiding. Die is gewoon heel goed. Zelf ben ik een speler die graag een actie maakt en zijn man opzoekt in de 1 tegen 1."

Sterker worden

"Hij mag in de duels nog wel wat sterker worden", is Vreman ook kritisch. "Ezra kan zowel links als rechts op de zijkanten spelen en is heel taakbewust. Je ziet nu ook weer dat er kwaliteit in zit. We dwongen tegen PSV de fouten in de tweede helft af. En nu maakten we de kansen ook eens af."
"Wij wisten dat ze veel uitverdedigden door het midden", vertelde Van der Heijden over de beslissende 3-1. "Dat riepen ze ook tegen mij vanaf de kant. Ik onderschepte de bal en schoot hard in de korte hoek binnen. Dan is er alleen maar vreugde en opluchting."