Sport

Geïrriteerd Vitesse uit ongenoegen richting 'trage' KNVB

Hoe lang moet Vitesse nog wachten op de KNVB?
Hoe lang moet Vitesse nog wachten op de KNVB? © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse is er zo langzamerhand wel klaar mee. De Arnhemse club ergert zich steeds meer aan de KNVB. Al meer dan een jaar is er onduidelijkheid over de Amerikaanse overname en een onderzoek naar die overname. De directie van Vitesse noemt de bond 'traag' en spreekt van een 'houdgreep.'
Beoogd clubeigenaar Coley Parry staat al maanden in de startblokken om Vitesse serieus vorm te geven en daarbij de club ook opnieuw te voorzien van een krachtige kapitaalinjectie. Dat deed hij al eerder, waarbij het ging om miljoenen euro's.

Frustraties

De ambitieuze Amerikaan wil met zijn Common Group concreet aan de slag, maar wordt tot zijn grote frustratie tegengehouden door het uitblijven van een besluit of hij daadwerkelijk de aandelen mag overnemen.
Die zijn nu officieel nog in handen van de Oekraïner Valery Oyf. De Russen en Oyf trokken zich terug bij Vitesse toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Ze trokken sinds 2010 aan de touwtjes in de Gelderse hoofdstad. Oyf schold vorig jaar een schuld van naar verluidt meer dan 150 miljoen euro kwijt aan Vitesse. Van hem is sindsdien niets meer vernomen. Omdat de overname nog niet is goedgekeurd, zijn de banden met de Russen nog niet definitief verbroken.

Vonnis van levensbelang

De licentiecommissie van de KNVB, die niet heel vaak bij elkaar komt, buigt zich nu al maanden over de complexe materie rond de slepende kwestie. Het is een proces dat Vitesse in de problemen heeft gebracht. Voor de club is het vonnis vanuit Zeist van levensbelang. Gaat de overname niet door, dan zit Vitesse met een enorme schuld en brengt dat het voortbestaan van de club in gevaar. Parry leende de club immers al enkele miljoenen.
Het forensisch accountantsbureau Integis biedt de bond hulp. Ook de mogelijke banden van Vitesse met Roman Abramovich worden door de KNVB nadrukkelijk onderzocht. De Rus zou achter de schermen de grote financier zijn geweest van het project Vitesse, terwijl de steenrijke oligarch ook eigenaar was van Chelsea. Bij Vitesse is zijn rol altijd stellig ontkend.
In het diepste geheim wordt al maanden druk gewerkt aan drie ingewikkelde onderzoeken. Vitesse heeft zijn medewerking toegezegd, zo bevestigt interim-directeur Peter Rovers nog maar eens in een update van de club.

'Het kan ons niet snel genoeg gaan'

"Integis heeft inmiddels het eerder verrichte onderzoek over de periode 2010 tot en met 2014 afgestoft en we hebben de indruk gekregen dat er geen aanleiding is gevonden om eerdere conclusies te herzien. Integis focust zich nu op de periode van 2015 tot nu. Daarnaast verwachten we later deze maand een eerste tussenrapportage over het onderzoek naar de beoogde nieuwe aandeelhouder. Dat kan het ons niet snel genoeg gaan”, zegt Rovers.
Ondertussen is nu ook Wladimiroff Advocaten gestart met het onderzoek naar de overname binnen de huidige sanctieregelgeving. "We zijn blij dat eindelijk ook op dit gebied de eerste stappen worden gezet. We werken volop mee. Meer kunnen we niet doen, lijkt het."

Ongenoegen naar KNVB

Rovers: "Het is inmiddels een lange zit en het wordt hoog tijd dat er duidelijkheid komt. Recent hebben we opnieuw ons ongenoegen over de trage gang van zaken geuit richting de KNVB. Het voelt inmiddels alsof we in een houdgreep zitten waar wij heel graag uit willen, maar waarvoor we wel hulp van de KNVB nodig hebben."

Gesprekken met bankier ING

Deze week kwamen daar nog eens verontrustende berichten overheen van huisbankier ING. Die zou opheldering willen hebben over de huidige stand van zaken en de relatie met de Russen van dit moment. Rovers nuanceert echter en stelt dat beide partijen 'al geruime tijd' met elkaar in gesprek zijn over de ontstane situatie.
"Ineens wordt dat als verontrustend nieuws gebracht. Maar bedrijven met een Russische eigenaar liggen nu eenmaal onder een vergrootglas. We informeren ING zo goed mogelijk. Het wachten op goedkeuring vanuit de KNVB compliceert alles hierbij."
Als ING de bankrelatie met Vitesse opzegt, ontstaat een nieuw en niet te onderschatten probleem. Of een nieuwe bank zaken wil doen met de Arnhemse club, moet ernstig worden betwijfeld gezien de gevoeligheid rond de sanctieregels op Rusland.