Sport

Negen prikkelende stellingen voor de keeper van Vitesse

Eloy Room voor het trainingscomplex van Vitesse op Papendal
Eloy Room voor het trainingscomplex van Vitesse op Papendal © Omroep Gelderland
ARNHEM - Eloy Room woont en leeft inmiddels alweer twee maanden in de vertrouwde omgeving van Gelderland. Om privé redenen keerde hij terug op Hollandse bodem na onvergetelijke jaren in Amerika. De 34-jarige doelman van Vitesse reageert op negen, soms lastige stellingen.

Drie punten uit drie wedstrijden. De doelstelling van Vitesse om Europees voetbal te halen is niet realistisch

Niet mee eens. Het is wel een doel waar je naar moet streven ondanks het mindere jaar hiervoor. Daar moet je je ogen niet voor sluiten. Of het dit seizoen haalbaar is moet de komende maanden blijken, want het is wel een moeilijke opgave. Maar je moet er wel voor gaan.

Er komen op korte termijn echt betere tijden bij Vitesse

We moeten groeien met veel jonge spelers, maar ik ben ervan overtuigd dat die gaan komen. We bouwen nu, ook met een aantal ervaren spelers, aan iets en dat heeft wel wat tijd nodig. En natuurlijk heb je in het voetbal niet altijd tijd, dat weet ik ook.

Nu ik alweer een tijdje terug ben, denk ik regelmatig met weemoed terug aan mijn avontuur in Amerika

(lange stilte..) Dat klopt. Ik heb daar bijna vijf jaar geleefd en een hele mooie tijd gehad waar ik een prachtig gevoel aan heb overgehouden. Ook aan de club Columbus waar ik heb gespeeld. Ik spreek nog veel mensen met wie ik daar een goede band had. Die tijd zal altijd een speciale plek in mijn hart hebben. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik terug wil hoor.

Vanwege privé omstandigheden ben ik weer teruggekeerd naar Nederland

(korte stilte) Ja! Mijn dochtertje woont in Nederland, die miste ik heel erg want ik zag haar niet veel. Dat was soms wel heel zwaar, zeker in de laatste twee jaar. Je probeert natuurlijk wel naar oplossingen te zoeken, maar de afstand is gewoon enorm. Het is zeker één van de redenen dat ik terug ben gekomen.

Ik kan nu al zeggen dat mijn vijf jaren in Amerika het hoogtepunt vormen van mijn sportieve carrière

Ehmm, ja ik denk het wel. Ik heb er natuurlijk ook veel succes gehad, ben twee keer kampioen van Amerika geworden. Die lange periode daar heeft mijn carrière echt weer een enorme boost gegeven. Misschien is het niet mijn allermooiste moment, want dat was het winnen van de beker in 2017 met Vitesse. Maar in het algemeen is het Amerikaanse plaatje waarschijnlijk wel het hoogtepunt.

Achteraf gezien had ik misschien ook wel in beeld kunnen komen voor het Nederlands elftal

Ik speel voor Curaçao dus zou nu ook niet meer kunnen switchen. Ik heb die keuze met mijn volle verstand gemaakt. Dat was in 2015 toen ik al bij Vitesse speelde en ik sta daar nog steeds achter. Ik heb veel mooie avonturen gemaakt met de nationale ploeg, persoonlijk succes gehad en ook in de Gold Cups. Dat heeft me uiteindelijk ook in Amerika gebracht. Maar natuurlijk, als keeper wil je altijd spelen voor Nederland, dat was ook mijn droom. Mijn pad is anders gelopen en soms denk je wel eens 'wat als' maar nee, ik heb nergens spijt van.
Eloy Room houdt zijn oude club PSV van scoren af in GelreDome
Eloy Room houdt zijn oude club PSV van scoren af in GelreDome © Orange Pictures
De eredivisie is flink veranderd
Dat denk ik zeker. De leeftijd is naar beneden gegaan met veel jonge spelers. In mijn tijd waren er wat meer grotere namen in de competitie en wat meer ervaren spelers. Het is best moeilijk te vergelijken.

De Airborne wedstrijd moet altijd blijven bij Vitesse, al zorgt het wel voor nog wat extra druk.

Het is een traditie van de club en de omgeving. En een stukje trots dat je teruggeeft aan de stad. Daar moet je geen afstand van willen doen. Het brengt inderdaad misschien een stukje extra druk met zich mee, maar daar moet je maar mee leren omgaan. De eerste keer dat ik ermee te maken kreeg, was ik wel wat extra zenuwachtig weet ik nog. Maar als het fluitsignaal gaat, ga je gewoon voor de wedstrijd. Je moet jezelf er gewoon voor voor kunnen afschermen vind ik.

Tot slot Eloy! Arnhem of Nijmegen?

(lacht) Oei, dat is nog een moeilijke.. en daarbij moet ik oppassen wat ik zeg. Toch Arnhem. Ik kom natuurlijk uit Nijmegen, dat is geen geheim meer. Ik heb daar familie en vrienden en die wonen daar nog steeds. Als jongetje ben ik op 12-jarige leeftijd naar Arnhem gekomen, op school gezeten hier en ik speelde bij Vitesse ook bij de Academie. Dat heeft nog altijd een speciaal gevoel voor mij. Ik ben nu ook weer in Arnhem gaan wonen, dus vandaar die keuze.
Vitesse speelt zaterdagavond (18:45 uur) tegen RKC Waalwijk. Het is ook de jaarlijkse Airborne wedstrijd waarin de spelers een speciaal tenue dragen. Voor de wedstrijd en ook tijdens de rust is er aangepaste muziek te horen in het stadion. Vitesse heeft drie punten uit drie duels. De laatste wedstrijd werd kansloos verloren van AZ. Eloy Room was uitblinker.