Sport

Robin Pröpper koestert zijn succes: 'Met Davy samenspelen is droom'

Arnhemmer Robin Pröpper is het uithangbord van koploper FC Twente
Arnhemmer Robin Pröpper is het uithangbord van koploper FC Twente © Orange Pictures
ARNHEM - Hij is één van de boegbeelden van één van de grootste clubs van Nederland. Robin Pröpper (29) geniet bij FC Twente van voetballen op een hoog niveau. "Het beleven van succes is een dun lijntje." Een bijzonder verhaal van een nuchtere Arnhemmer die graag nog eens met zijn broer in één elftal zou spelen.
Arnold Bruggink, de nieuwe technisch directeur van Twente noemde hem onlangs 'de beste aankoop' die de club uit Enschede in de afgelopen jaren deed. Veel groter kan de waardering voor een speler niet zijn. Tegelijkertijd waren die woorden ook een compliment aan Jan Streuer die Pröpper in de zomer van 2021 naar de Grolsch Veste haalde. De keuze van Arnhemmer Streuer, die tien jaar lang de technische baas was bij Vitese, bleek een schot in de roos.
Pröpper is de aanvoerder met uitstraling en verlengstuk van de trainers Ron Jans en nu Joseph Oosting. Hij is niet meer weg te denken uit de opstelling van FC Twente dat komende zondag Ajax ontvangt. De Tukkers, nog zonder puntenverlies in de eredivisie, kunnen de Amsterdammers al op zeven punten zetten. Het is een beetje de wereld op zijn kop.
'Ook tegen Ajax bepalen wij hoe we spelen'
"Maar het blijft wel Ajax hè?", opent Pröpper nuchter als altijd. "Het is niet zo dat wij dit even gaan doen, maar in ons eigen stadion bepalen wij wel hoe we willen spelen. We zullen het Ajax zeker moeilijk maken. Dat mensen ons nu wat sneller een overwinning toedichten, heeft vooral met de situatie daar te maken."
De gelouterde centrumverdediger, die via De Graafschap en Heracles Almelo bij Twente belandde, is inmiddels gepokt en gemazeld. Het is niet voor het eerst dat hij een grote wedstrijd speelt waar de schijnwerpers vol op staan. De afgelopen jaren is het respect voor Pröpper toegenomen. Niet voor niets wordt hij af en toe gelinkt aan een nog grotere club. Na dit seizoen is de geboren en getogen Arnhemmer transfervrij. FC Twente zou graag willen verlengen en de verdediger denkt daar serieus over na.

Bevoorrechte positie

Een onbekend avontuur over de grens zat altijd in zijn hoofd. "Mijn plan was ooit dat ik op mijn 28e naar het buitenland wilde, en tot die tijd het hoogst haalbare in de eredivisie zou nastreven. Nu hoeft dat niet meer ten koste van alles. Misschien als de juiste club komt. Maar het gras is niet overal groener. Ik heb een bevoorrechte positie. Die koester ik. Ik weet waar ik vandaan kom en ben heel blij met wat ik heb."
Davy sluit weer aan bij Vitesse
Plezier staat voorop. Zijn broer Davy miste dat twee jaar geleden als speler van PSV. De voormalig international was niet meer gelukkig in de machocultuur van het topvoetbal en leverde zijn contract in. Toch keerde hij terug, bij Vitesse nog wel waar hij na een kruisbandblessure de trainingen heeft hervat. "Hij is nu weer aan het aansluiten. Mooi dat hij er weer staat", zegt Robin over de rentree van zijn drie jaar oudere broer.
"Ik had dezelfde keuze kunnen maken", vertelt hij. "Maar tot nu toe is het nooit aan de orde geweest om te twijfelen. De voetbalwereld heeft ook pluspunten. Ik speel niet voor het geld of voor andere mensen. Wat ik doe vind ik nog steeds leuk en dat is altijd mijn uitgangspunt geweest. Elke dag zit ik met plezier in de kleedkamer en sta ik op dat veld."
Robin Pröpper geniet bij Twente: "Elke dag plezier is mijn uitgangspunt"
Robin Pröpper geniet bij Twente: "Elke dag plezier is mijn uitgangspunt" © Orange Pictures

Stap voor stap

Zijn sportieve loopbaan verloopt succesvol met steeds een stapje hoger. Zelf omschrijft Pröpper het als 'gestaag.' Hij ontwikkelt zich nog altijd. "Ik denk dat ik nu wel op mijn stabielst ben in mijn periode bij Twente. Elke periode heb ik hard nodig gehad om hier te komen. Met niet al te grote sprongen heb ik dit bereikt."
"Een aanstormend talent was ik nooit, ik maakte wel eens fouten. Nu is er de ervaring en maak ik veel minder fouten, maar dat heb ik in elf jaar profvoetbal ook echt moeten leren. Mijn clubs zijn altijd zorgvuldig uitgekozen. Ik besef me dat ik ook wel wat geluk heb gehad. Er waren er zat beter dan ik, maar soms maak je wel eens een verkeerde keuze. Het lijntje van succesbeleving of juist niet is vaak heel dun."

Doelen zijn nooit op

In Enschede speelt Pröpper om de prijzen. FC Twente bewees na de promotie in 2019 direct weer dat het mee kan strijden in de top en zeker voor de plekken om Europees voetbal. Ook dit seizoen is de start weer veelbelovend. "Er zit nog genoeg rek in. En doelen zijn nooit op. We kunnen genoeg stappen maken nog. Bijvoorbeeld op het gebied van professionaliteit. Maar ook Europees. Je kunt immers hoger spelen dan Conference League."
"We doen het echt samen bij Twente. Het zegt genoeg hoe goed het nu alweer gaat terwijl we toch vijf basisspelers zijn kwijtgeraakt. Maar we passen nieuwe jongens ook weer makkelijk in. Ja, dat heeft zeker te maken met de persoonlijkheden binnen de groep zoals Ricky van Wolfswinkel en Lars Unnerstall. Elke dag praten we hier met elkaar om beter te worden. Er zijn bij FC Twente geen éénmanszaakjes."
Liever dat Davy hierheen komt
Het zou maar zo kunnen dat Robin Pröpper zijn aflopende contract gaat verlengen. Hij koestert echter één grote wens. Samen met zijn broer Davy voetballen in een elftal is de ultieme droom. "Hopelijk wel op niveau", voegt Robin er meteen aan toe. "Dat zou ontzettend leuk zijn, maar alles moet dan net goed vallen. Het is zeker een droom. Ik naar Vitesse?" Pröpper lacht. "Ik heb liever dat hij de andere kant opkomt. Naar FC Twente."